Saltkråkan-Malin om otroheten och triangeldramat med maken Sten

Louise Edlind-Friberg

Känslorna gick inte att stoppa.
50 år efter romansen med stjärnskådespelaren bryter Louise Edlind tystnaden.
– Vilken 24-åring skulle inte bli intresserad av en världsstjärna, frågar hon sig.
1:25

Efter reklamen: 7 svenska barnskådisar – då och nu

(1:25)

Slå på ljud

Louise Edlind Friberg, 75, har skrivit sig in i den svenska folksjälen som ”Malin” i klassikern Saltkråkan. Rollprestationen förföljer henne än idag.
– Jag har bara positiva minnen av inspelningarna av Saltkråkan så det gör mig ingenting att man kommer ihåg mig främst som "Malin", säger Louise till tidningen Senioren.

Vi på Saltkråkan

Vi på Saltkråkan-gänget tillsammans med författaren Astrid Lindgren. Från vänster: Stephen Lindholm (Pelle i serien), Kristina Jämtmark (Stina), Louise Edlind (Malin), Maria Johansson (Tjorven) och Lillemor Sterlund (Teddy).

Jan Bjrsell / TT /

Louise är änka sedan sex år tillbaka. 2017 avled henens make, läkaren Sten Friberg, 80 år gammal.

Louise var bara 20 år när de gifte sig. Och det där med att skynda långsamt var uppenbarligen inget för paret. Sten friade redan efter tredje dejten, berättar Louise.

De tidigare åren i äktenskapet var allt annat än en dans på rosor.

I Senioren avslöjar Louise att hon haft en affär med framlidne filmstjärnan Steve McQueen. Vid tiden för romansen var Louise småbarnsmamma. Hon och Sten hade haft problem i äktenskapet efter att Sten haft en affär med en annan kvinna. När Louise erbjöds en roll i den fransk storfilmen Le mans, stöttades hon av Sten.
– Han sa: ”Åk du, och tänk inte på mig!” ”Ja, det tänker jag”, svarade jag då.

Steve McQueen

Steve McQueen i filmklassikern Den stora flykten från 1963.

Filminspelningen resulterade i förbjuden kärlek.
– Ja, det blev väl en liten romans där mellan oss. Vilken 24-åring skulle inte bli intresserad av en världsstjärna? fortsätter Louise och avslöjar en skandal från den tiden.

Avslöjar: Nära dö i bilkrasch med Steve McQueen

Saltkråkan-skådisen berättar om en kväll då hon och Steve ätit middag i ett slott som den senare hyrde. Världsstjärnan, som ”druckit en hel del”, ville skjutsa Louise hem till hotellet, men hans pressperson försökte, av förståeliga skäl, sätta stopp. McQueen gav dock inte med sig och de alla tre satte sig i bilen. På väg till hotellet körde Steve av vägen och bilen voltade. Louise minns hur hon drogs ut ur bilen.
– Jag hörde bara hur Steve stod där och sa ”Oh my god, oh my god, she’s dead!” och sedan vaknade jag till liv. Sedan tog vi oss till närmsta samhälle där vi kunde ringa efter en taxi. De släppte av mig vid hotellet och sa att jag måste hålla tyst om det här nu. Det var förstås inte bra om det kom ut!

Sten Friberg och Louise Edlind Friberg

Sten och Louise på en premiär på Hamburger börs 2011.

Vid hemkomsten till Sverige lappade hon och Sten ihop det tilltufsade äktenskapet och de fick inte bara många fina år ihop, de fick även två barn och senare fyra barnbarn.

Idag lever Louise ett lugnt pensionärsliv på Östermalm, om hon inte är på sommarstället på Dalarö.

Därför vill inte Sanna att sonen Gibson ska synas offentligt

Se klippet här!

FOTO: TT

SENASTE NYTT!