LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Sällsynta sjukdomen: Shoppar för tusentals kronor – i sömnen

07 jun, 2024 
Loke Westberg
Kelly Knipes från England har internetshoppat för tusentals kronor – i sömnen.
Nu berättar hon om den sällsynta sjukdomen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Allt du behöver veta för att dejta Johanna Lind Bagges singelson DanielBrand logo
Allt du behöver veta för att dejta Johanna Lind Bagges singelson Daniel

Föreställ dig att du vaknar upp och har spenderat flera tusen på en basketboll-korg och en ny kyl – i sömnen.

Det är vardag för Kelly Knipes, 42, som lider av en mycket sällsynt sjukdom.

Hon diagnostiserades med parasomni, eller sömngång, 2018. den ovanliga sjukdomen innebär att den drabbade personen utför komplexa beteenden i sömnen.

Kelly Knipes har handlat för tusentals kronor i sömnen

I Kelly Knipes fall är dessa komplexa beteende att shoppa. Hon har spenderat över 3 800 dollar i sömnen, motsvarande drygt 39 000 svenska kronor, skriver sajten New York Post.

”Det är både upprörande och frustrerande att gå och lägga sig att tänka: 'Jag vet inte vad den här natten kommer att leda till'", ska hon ha sagt enligt tidningen.

På listan över vad hon lyckats beställa hem i sömnen finns bland annat en basketkorg i fullstor storlek, en lekstuga och hundratals påsar med Haribo-godis.

”Jag samlade på mig skulder överallt. Jag behövde aldrig ange några kreditkortsuppgifter när jag köpte saker online eftersom allt sparades på min telefon”, säger hon.

Annons

Blivit bedragen på pengar i sömnen

Hennes tillstånd gjorde till och med att hon avslöjade sina kreditkortsuppgifter för bedragare online under tiden hon sov.

”Jag gav de alla uppgifter, när jag sen vaknade hade de tagit 317 dollar från mitt bankkonto. Jag skulle inte ha svarat om jag hade varit vaken”, säger hon.

Hon har därefter blivit utsatt för flera nya försök av bedragare, men turligt nog har hennes bank kunnat blockera transaktionerna.

De skulder hon har ådragit sig genom sin sömn-shopping har hon nu betalat av, men hon lider fortfarande av sjukdomen.

”Det kan vara ångestframkallande. Alla tycker det låter roligt, men det är det inte. Vissa delar av det kanske, men andra delar är väldigt seriösa”, framhåller hon.

Sjukdomen tar nämligen inte slut vid bara internetshopping. Kelly har även överdoserat diabetesmedicin och blivit inlagd på sjukhus efter att ha hoppat ut genom ett öppet fönster.

FOTO: Onediocom / X

Annons