TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Sällskapsresan-profilen död - "Mest folkkäre skådespelaren"

28 mar, 2019 
AvSarah Mansouri
Jon Skolmen känd från Sällskapsresan är död
Norska medier rapporterar att Jon Skolmen, känd från Sällskapsresan, är död. Han blev 78 år gammal.
Annons

Många känner igen Jon Skolmen som norrmannen Ole Bramserud från Sällskapsresan-filmerna med Lasse Åberg. Alltid med glimten i ögat och som ett stöd till sin käre vän Stig Helmer Olsson.

Norska NRK skriver att Jon har varit en av de mest folkkäre skådespelarna i över 40 år, både på tv ovh film, inrikes och utrikes.

Efter en kort karriär som gymnasielärare anställdes Jon som inspelningsdirektör i NRK Television 1963. Han var då programmedarbetare på barn- och ungdomsavdelningen för att sedan gå över till underhållningsavdelningen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Från tiden på NRK minns han framför allt för barnprogrammet Jon med skrivmaskinen.

Sedan 1980 har Jon Skolmen frilansat som skådespelare och författare. Förutom att ha gjort de fem Sällskapsresan-filmerna, så har han bland annat gjort norska filmerna Plastposen samt 5 lögner. Han gjorde dessutom norska rösterna i animerade filmen Hitta Nemo.

Utöver detta har han varit en framgångsrik revyskådespelare och har tilldelats en hel del priser under sin karriär.

Annons

”Har gjort mitt”

NRK skriver att i en intervju med norska Här och nu, ska Jon Skolmen sagt att han nått pensionen.

– Jag känner att jag har gjort mitt och har inga planer på att stå på scenen igen. När andra säger att de saknar sågspånet så känner inte jag den känslan. Jag är en lat pensionär och mycket nöjd med det.

Under torsdagskvällen rapporterade norska medier att skådespelaren somnat in med familjen närvarande. Han blev 78 år gammal.

Jon är pappa till norska skådespelaren Christian Skolmen och Tine Skolmen.

FOTO: TT/Eero Hannukainen, TT/Gunnar Lantz

Annons