LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Saga Becker föddes som man: "Jag skar mig, hade ätstörningar och ville dö"

16 feb, 2015 
Lotta Hofström
Saga Becker kom ut som transperson när hon var 19 år gammal. "Antingen väljer jag att komma ut eller så dör jag – men jag valde livet."
Annons

I den internationellt hyllade filmen Någonting måste gå sönder gör svenska Saga Becker, 26, som föddes som pojke, filmdebut – och för första gången får en transperson med Guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. Berättelsen om “Sebastian” är på många sätt även berättelsen om Sagas liv med självskadebeteende, missbruk och att komma ut som transperson.

– Jag skar mig jättemycket och gick runt med öppna sår i skolkorridorerna. Men jag tror inte att jag blev inbokad på ett enda möte med sköterska. Alla såg. Men det var ingen som gjorde något åt det.

– Det var mitt sätt att hantera ångest. Sedan hade jag ätstörningar och drack jävligt mycket alkohol också, berättar hon för Aftonbladet.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Tre gånger var Saga nära att dö av de djupa skärsåren.

– Femtio procent av alla som är transidentifierade personer har övervägt att ta sitt liv. Jag är en av dem, säger hon i Nyhetsmorgon och fortsätter:

Annons

– Det gick så långt att jag inte fick ner vatten. En natt spydde jag ut fem hinkar vatten. Så jag fick åka ambulans till sjukhus. Där sa personalen: “hade du kommit in en halvtimme senare hade du dött”. Då blev jag väldigt rädd.

Som 19-åring valde hon att komma ut som transperson.

– Det kändes som att antingen väljer jag att komma ut eller så dör jag, Men jag valde livet. Det var det största och bästa jag gjort.

Andra läser:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons