LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Så träffades Anja Pärson och Filippa Rådin: ”Var inte en lätt resa”

03 jan, 2023 
Daniel Sörensen
Så träffades Anja Pärson och Filippa Rådin – så håller de kärleken vid liv
Anja Pärson och Filippa Rådin har varit tillsammans länge och är ett folkkärt svenskt kändispar.
Nu reder vi ut hur de egentligen träffades, hur Filippas skilsmässa från ex-maken påverkade den spirande kärleken samt hur de gör för att äktenskapet ska hålla.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentärenBrand logo
Ingemar Stenmark berättar om nya dokumentären

Den ena var en hyllad skidstjärna som var bäst i världen. Den andra en enormt uppskattad stylist med egen butik i Umeå. Anja Pärson, 41, och Filippa Rådin, 50, träffades första gången någon gång 2004/2005 då Filippa hjälpte alpinåkaren att välja en klänning till Idrottsgalan. Under åren fortsatte Filippa att stajla Anja vid speciella tillfällen och till slut var de mer än bara vänninor.

Det som började som en oskyldig vänskap blev sedermera en passionerad kärleksaffär. Ingen av dem hade någonsin tidigare varit tillsammans med en annan kvinna, så mycket var ovant och skrämmande i början.

Anja och Filippa blev ett par 2008, så de har varit tillsammans i 14 år nu.
Anja och Filippa blev ett par 2008, så de har varit tillsammans i 14 år nu.

– Jag tror vi var ovana vid att det gick över i något annat. Anja var i sin bubbla och skulle inte ta in någon känslomässigt. På den absoluta toppen får man inte ha några störningsmoment. Själv befann jag mig i ett skede i livet där jag var otroligt fokuserad på att vara fru, hade fått barn och var gift med en man. I vänskapen hittade vi styrkan i varandra, berättar Filippa i en intervju med Amelia.

Annons

Andra som frågade om de var ihop

– De runt oss såg det långt tidigare än vi själva. Kärleken fanns inte som något aktuellt i våra liv, tills någon knackade på dörren och sa: ”Är inte ni…?”. Vi har helt omedvetna, tills långt, långt senare när dörren öppnades. Innan var vi verkligen bara nära vänner, säger Filippa.

Filippas dotter Emmi, 16, och hennes pappa Patrik Rådin.
Filippas dotter Emmi, 16, och hennes pappa Patrik Rådin.

I en intervju från 2016 berättar 50-åringen om separationen, och om hur det kändes när det inte längre fanns något annat alternativ än att skilja sig trots att det gjorde ont.

Annons

– Det sliter en nästan i stycken att leva i ett förhållande och älska någon annan. I slutänden fanns det inget annat alternativ, även om det inte var en lätt resa. Ett barn vill ju alltid att föräldrarna ska leva ihop, Emmi skulle nog helst vilja att vi bodde tillsammans allihopa, vi och hennes pappas nya familj. Vi har en fantastiskt bra relation till dem, sa Filippa Rådin då till magasinet Mama.

– Men det läskiga låg inte i att erkänna kärleken till varandra, utan i omgivningen. Det var så många omkring oss som skulle påverkas och bli berörda. Och det fanns ett barn med i bilden, det hade jag enorm respekt för. Jag ville inte bryta upp en familj, orsaka smärtan i en skilsmässa. Jag ville göra det bästa för alla och samtidigt ta ansvar för mig själv och mina känslor. Både jag och Filippa kände att det här är för livet, förklarar Anja Pärson i samma intervju.

Hela familjen samlad under nyårshelgen, tillsammans med Anja Pärsons föräldrar.
Hela familjen samlad under nyårshelgen, tillsammans med Anja Pärsons föräldrar.

Så får Anja och Filippa äktenskapet att hålla

2008 blev de ett par, men det var inte förrän 2012 som skidstjärnan trädde fram offentligt och berättade att hon var homosexuell och var tillsammans med en kvinna. Det var i juni, i det mycket kända och uppskattade radioformatet Sommar i P1 som hon släppte bomben.

Annons

Den 2 augusti 2014 vigdes paret och tillsammans har de två barn, sönerna Elvis, 10, och Maximilian, 7. De har ett hus på Haga i Umeå och även ett nybyggt fritidshus på en strandtomt några mil utanför staden. Att bygga och rusta upp ett stort hus tar på krafterna, både fysiskt och mentalt. Då är det skönt att veta att man alltid har varandras rygg.

Anja och Filippa i sitt nybyggda hus i skogarna utanför Umeå. På bilden bär Anja på familjens mellanpudel Astrid, 2.
Anja och Filippa i sitt nybyggda hus i skogarna utanför Umeå. På bilden bär Anja på familjens mellanpudel Astrid, 2.

Amelia: Hur får ni äktenskapet att hålla?

– Vi får det att hålla genom att aldrig stagnera, hitta tid till och se varandra och vara ärliga i vår relation. När man bygger hus dygnet runt och sitter med fakturor, känner man sig inte som världens roligaste fru. Vi vet att det går över. Att vi sedan kan göra eld i vedspisen och titta ut över havet. Vi sitter lugnt i båten, säger Anja.

FOTO: Instagram

Annons