Så skyddar TV4 deltagarna i Robinson – hemliga vakter

Robinson 2019 med Anders Öfvergård

Deltagarna i Robinson utsätts i år för stora påfrestningar och flera tittare har uttryckt sin oro. Nu berättar Sebastian Larsson om hur TV4 skyddar de tävlande.

Med siktet inställt på att vinna en halv miljon kronor utsätter sig deltagarna i TV4:s Robinson för både fysiskt och psykiskt tuffa utmaningar. Årets säsong har varit tuffare än någonsin, något som tittarna har reagerat på.

ANNONS: Få snygg solkysst färg hemma med lättapplicerad brun utan sol. Fynda den här!

Bland annat har TV4 kritiserats för att ha utsatt deltagarna för att äta inälvor och levande larver, vara hopkedjade i varandra och genomgå tävlingar samtidigt som de kämpar mot extrem hunger. Klas Beyer, 30, och Sophie Hansson, 30, har båda två kollapsat efter tävlingar, Nick Söderblom, 51, tvingades lämna programmet då hans puls var nere på 24 slag i minuten. När deltagarna efter några veckor på ön vägde sig hade flera av dem rasat 10-15 kilo i vikt. En av de som gått ner mest i vikt var Anna Dahlbom, 22.

– När man lever i dessa förhållande som man gör i Robinson, vi äter otroligt lite kalorier på dagarna, vi rör oss ändå ganska mycket. Vi tävlar och kroppen ställer in sig väldigt fort på att gå in i svält. Det är inte positivt någonstans, varken för själen eller för kroppen. Jag uppmanar ingen där hemma att gå på den här dieten som man har gjort här, sa hon i programmet.

Tittarnas oro över deltagarna i Robinson

På Robinsons Facebooksida har tittarna uttryckt oro över deltagarnas hälsa.

”De behöver ju protein! De har ju typ inte fått någon fullvärdig protein alls!”, skriver en.

”Jag tycker det är trist att folk ska bli sjuka och åka ut för att det är brist på mat. Lite mer mat skulle inte skada”, skriver en annan.

”Tror inte ens den sk Robinson eller Fredag hade det så jävligt som dom här har det. Varför måste det bli jävligare o jävligare för varje gång?”, skriver ännu en.

Sebastian Larsson om de hemliga vakterna

Sebastian Larsson, 31, är en av de som fortfarande är kvar i tävlingen och därmed slåss om vinstsumman på en halv miljon kronor. Nu berättar han att deltagarna faktiskt skyddas på ön, något som inte syns i tv.

– Det finns alltid vakter, men de är inte i vårt läger utan de är längre bort. Och alla har en nödradio. Men vakterna finns ifall det skulle hända något. Sedan får de inte sitta vid oss, vi är ju själva.

Han menar att tittarna inte behöver vara oroliga och att deltagarna hela tiden är under uppsikt, även om det inte syns. Däremot får vakterna överhuvudtaget inte konversera mer än nödvändigt med deltagarna.

– De får inte säga något om vad de gör eller vad klockan är. De kommer på kvällen och säger att nattvakten är här, sedan ser man dem inte förrän dagen efter, säger Sebastian Larsson.

Robinson sänds måndag till torsdag klockan 19.30 samt söndagar klockan 21.00 på TV4 och på TV4 play. 

FOTO: TV4