LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Så ser Karlsson och Lillebror ut i dag – kritiken efter succén: ”Barnarbete”

21 nov, 2023 
Så ser Karlsson och Lillebror ut i dag – 49 år efter succén.
Mats Wikström och Lars Söderdahl blev kända för hela svenska folket som ”Lillebror” och Karlsson i Astrid Lindgrens Karlsson på taket.
Men efter den stora succén har båda valt att dra sig tillbaka från offentligheten – och en har till och med bytt namn.
Så lever skådespelarna i dag.
– Att vara med var en fantastiskt upplevelse, men det blev för mycket, säger Mats Wikström.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

En av Astrid Lindgrens älskade klassiker är Karlsson på taket som kom 1974. En berättelse om när den ensamma pojken ”Lillebror” träffar den burdusa gubbpojken Karlsson som bor på taket och kan flyga.

Filmen men namnet Världens bästa Karlsson spelades in på Centralbadets tak i Stockholm. Produktionen letade länge efter ett bra tak att spela in på eftersom det behövde vara tillräckligt stort för produktionen och att det skulle vara säkert. Det skulle också vistas barn på taket och man var tvungen att bygga upp det lilla huset som är med i filmen.

Annons

Det var Mats Wikström, 59, som fick rollen som busfröet Karlsson när han var nio år gammal.

Han upptäcktes av en talangscout under en vanlig dag på Engelbrektsskolan där han gick, när han satt ute i korridoren.

I själva filmen användes dock inte Mats Wikström egen röst, utan dubbas av vuxna Jan Nygren. Detta för att ge karaktären Karlsson en vuxen känsla.

Mats Wikström som Karlsson.

Mats Wikström om lönen som barnskådespelare: ”Barnarbete”

Mats Wikström själv har berättat att han var ganska utåt redan som barn, men inte som Karlsson.

Annons

– Jag tyckte Karlsson var… inte skrämmande, men ganska bufflig mot Lillebror. jag spelade en roll där. Jag var utåtagerande som person kanske, men tyckte han var lite tuff och orättvist, berättar Mats Wikström i dokumentären Alla vi barn från filmerna som finns på Youtube.

För rollen som Karlsson så var den då 9-åriga Mats tvungen att bära en besvärlig kostym med både peruk och uppstoppa mage. Han fick dessutom hänga i en sele stora delar av inspelningen. Något han fick extra lönetillägg för, fem kronor för varje scen. Och just lönen är något som både Mats och flera av de andra barnskådespelarna har varit skeptiska till i efterhand.

– Det var ett engångsbelopp, så jag ser det ju som barnarbete. Alla vi barn har ju fått leva med det här, säger han i dokumentären.

Mats Wikström som Karlsson.

Så lever Karlsson på taket i dag och så ser han ut

Trots att han är väldigt glad att just han fick den ikoniska rollen som Karlsson så har det också kommit med en baksida.

Annons

– Att vara med var en fantastiskt upplevelse, men det blev för mycket. Det blev för mycket uppmärksamhet redan då, och det har jag förstått att det har blivit för många andra också.

Efter framgångarna med filmen så valde han att dra sig tillbaka och försvinna från rampluset och valde enligt Expressen att utbilda sig till väktare.

I dag är han 59 år och bor i Östhammar i Uppsala kommen och har en vuxen son.

Så ser Mats Wikström ut nu för tiden.

Så lever Lars Söderdahl från Karlsson på taket och Bröderna Lejonhjärta i dag

Lars Söderdahl, 59, spelade ”Lillebror” i Karlsson på taket och är en få barn skådespelare som haft flera roller i olika Astrid Lingren-filmer, han spelar också Skorpan i Bröderna Lejonhjärta.

Annons
Lars Söderdahl, 59, spelade ”Lillebror”.

Trots succén som barnstjärna valde han att lägga skådespeleriet på hyllan och började i vuxen ålder att missionera i Sydamerika. Han gick också med i Livets ord i Uppsala.

Han hade dock en roll iiden Guldbaggenominerade kortfilmen Inte panik 2010 men efter det har han valt bort offentligheten helt.

Enligt Expressen har han i dag bytt namn och bor i Göteborg.

Lars Söderdahl som vuxen.
Annons
Lars Söderdahl på Astrid Lindgrens 80-årsdag.

FOTO: YOUTUBE/Bertil Ericson/TT/Roger Tillberg/TT/TIKTOK/

Annons