LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så mycket hjälp får Sveriges mästerkock-deltagarna bakom kulisserna

31 maj, 2023 
Simon Lundh
Simon Sköld
Simon Sköld tog sig hela vägen till finalen i Sveriges mästerkock VIP.
Nu berättar han om det tittarna inte får se i programmet.
– Man får reda på, säger han till Hänt.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mischa Billing om Sveriges mästerkock VIPBrand logo
Mischa Billing om Sveriges mästerkock VIP

Simon Sköld, 35, tog sig hela vägen till finalen i Sveriges mästerkock VIP, där han ställdes mot Carin da Silva, 38. Programmet bjuder på en mängd olika utmaningar i allt från matlagning, till bakning och i finalen även sätta ihop sin egen finalrätt.

Simon Skölds avslöjande om finalmenyn i programmet

För Hänt berättar Simon Sköld om delarna i tävlingen som inte tittarna får se i programmet.

Bland annat i sista delen av tävlingen så ska både Simon och Carin sätta ihop en egen finalmeny för att imponera på juryn.

– Den får man göra helt själv, där är du helt fri att göra vad du vill. Du har fri kreativitet. På ett sätt var det svårt att sätta ihop finalrätterna, då var det bara jag och jag har inga förhållningsregler och inget att hålla mig efter.

Detta visar inte TV4 för tittarna i Sveriges mästerkock VIP

I övrigt visste inte deltagarna om vad de skulle få laga för mat och hade inte någon inverkan på vad som skulle lagas i programmet.

Annons

– I alla andra tävlingarna var det juryn som bestämde vad vi skulle göra, säger Simon och beskriver hur det går till under momenten när de ska laga mat.

– Man får reda på vad man ska göra och då skriver man receptet själv. Sedan ska det synkas, då får man sitta och tänka igenom och lägga upp en plan, men man går in tomhänt i utmaningarna.

Då fick deltagarna hjälp av produktionen

Simon berättar att under elimineringstävlingarna så ändrades förutsättningarna.

– I eliminieringarna fick vi ha recept, säger han.

Dock var det inte bara under de momenten som recept tillämpades i tävlingen. Bland annat så skilde sig förutsättningarna mellan när de lagade mat och när deltagarna fick baka.

– När vi hade bakningen, då fick vi ha recept. För tar du fel på bakpulver och tar fel mängder då är du körd. Det går inte att rädda. De utmaningarna fick vi ha recept till.

För Simons del, blev momenten när han och de andra deltagarna fick använda sig av recept. Då blev utmaningen på ett sätt större.

– Då blir man nästan ännu mer nervös, för då finns det ingen att skylla på om det går fel, säger han och fortsätter:

– Mat är häftigt för det går alltid att rädda upp på något sätt även om du misslyckas, men om du gör fel under bakningen så går det inte att rädda på samma sätt.

FOTO: TV4

Annons