Jan Bylund ersattes i Bingolotto – så lever programledaren idag

Jan Bylund och Lotta

När Bingolotto behövde förnyas byttes Lotta Engberg ut mot Jan Bylund 2011 – två år senare petades han för Marie Serneholt.
Så här lever den tidigare Bingolotto-programledaren idag!
✔︎ Kaoset på bröllopsdagen: ”Blåljus utanför”
✔︎ Privata meddelandena från Lotta Engberg
✔︎ Det arbetar han med idag
✔︎ Okända familjelivet med kärleken Pernilla
Casper Janebrink om framtiden i Bingolotto
0:19

Efter reklamen: Casper Janebrink om framtiden i Bingolotto

(0:19)

Slå på ljud

Det är över tio år sedan som Jan Bylund, 56, klev in i tv-rutan och charmade Binoglotto-publiken. När Hänt når honom befinner han sig på ett soligt Gotland där han passar på att kombinera höstens första jobb med det sista av semestern.

– Jag har av tradition så att jag jobbar inte på sommaren. Det är så mycket jobb i övrigt så då är det bättre att få vara med familjen och ta det lugnt, säger Jan.

Året var 2011 när Lotta Engberg, 59, plötsligt byttes ut i Bingolotto. Ersättaren var Jan, en komiker bosatt i Göteborg, som inte pratade göteborska.

Vad kände du kring att ta över programmet efter just Lotta Engberg?

– Det kände jag inte så mycket för då programmet skulle ändras så pass mycket. Det är inte så många som kommer ihåg men Bingolotto är ett av de få program som har gått reklamfritt i kommersiell tv. Så när jag tog över från Lotta, så tog de bort reklamen. Då blev det en timme reklamfritt Bingolotto i sjuan istället.

Fick du några tips av Lotta inför att du skulle ta över?

– Egentligen inte förutom lyckoönskningar. Men det är väl lite synd när man var så orutinerad att det fanns ingen övergångsperiod eller mentorskap. Det var in i hetluften.

Det blev bara två år, varför blev det så?

– De ville föryngra Bingolotto-publiken så då tog de in Serneholt istället.

Jan Bylund

Marie Serneholt tog över efter Jan Bylund i Bingolotto.

Petades från Binoglotto – det jobbar Jan med idag

Plötsligt var dagen kommen då Jan inte längre passade in i vad produktionen ville ha. Hade han själv fått bestämma hade han gärna hållit på i några år till.

– Jag hade tänkt mig kunna fortsätta för det är så pass bra idé som ligger bakom Bingolotto med att allt överskott går till idrotten.

Idag ser han glatt tillbaka på Bingolotto-tiden och den teamkänslan som infann sig i studion.

– Det var otroligt lärorikt och samtidigt svårt. Att göra en timme tv i direktsändning med manus, då utan avbrott. I Bingolotto både före och efter jag ledde så har man reklampauser där man kan gå igenom vad man ska prata om sen och vart man ska gå sen men på den tiden, i ett sträck. Både jag och Marie fick hålla i den svåraste versionen av Bingolotto som någonsin har gjorts, säger John och fortsätter:

– Du kan ju tänka dig manuslapparna för en timme direktsändning med alla momenten som är i Bingolotto. Det snurrade i huvudet kan jag säga.

Kollar du fortfarande på Bingolotto idag?

– Till och från så följer jag Bingolotto absolut. Jag kikade på sommarprogrammet som var jättetrevligt och nu starten som kommer vill man såklart kolla ifall det är några nya spel eller så där.

Vad tycker du om Lotta Engberg och Stefan Odelberg som duo då?

– De är jättebra. De har både energi och kemi som jag tycker funkar jättebra.

Idag har Jan gått tillbaka till komiken, efter petningen från programmet blev ett av hans stora fokus att skriva.

– Ja tack och lov har man ett annat jobb höll jag på att säga. Men jag började skriva böcker och sen har jag grunden i stand up:en. Jag skrev tre böcker, den jag turnerar med nu heter Mamma ljuger – sanningen om din uppväxt. Så jag är ute på teatrarna och pratar om den.

– Det är ren skrattfest och sen föreläser jag också. Så jag agerar konferencier och moderator delvis tack vare vanan med tv. Blandningen gör att man inte tröttnar.

Familjelivet med Pernilla och barnen: ”Betyder otroligt mycket"

När det gäller det privata planet består familjen av hustrun Pernilla, dottern Lisa, 19, och sonen Jonathan, 16. Att barnen är stora är något som Jan njuter av.

– Det är en helt annan frihet som föräldrar. Oron ligger kvar för man är ju alltid pappa men de är inte lika ivriga på att umgås och så skapar de sina egna liv.

Kärleken Pernilla har alltid funnits vid Jans sida. Makarna träffades genom jobbet då Pernilla arbetade på ett företag som anställt Jan.

– Det är oerhört viktigt att ha någon som förstår ens jobb och stöttar en både i det privata och yrkeslivet. Vi stöttar varandra och det betyder otroligt mycket.

I början av 2005 blev Jan och Pernilla äkta makar. Datumet är lätt att hålla koll på då makarna har relativt annorlunda minne från sin stora dag.

– 2005, stormen Gudrun. Den beryktade stormen.

Drabbade den bröllopet?

– Jajamen, det var mitt i. Det var blåljus utanför och strömmen gick vid några tillfällen. Det gör det lätt att komma ihåg när det var.

Sanningen bakom kulisserna på Bingolottos 30-årsfirande

Förra hösten arrangerades ett annat festligt evenemang, nämligen Bingolottos 30-årsjubileum. I studion samlades nästan alla de tidigare programledarna.

– Det var både absurt och roligt. Det finns väl inget program som har funnits så länge tror jag. Det va roligt och framför allt att vi kunde få med de flesta. Ingvar var dålig så han var inte på plats men Loket är alltid Loket. Vi är ändå bara några få som har gjort ett sånt avtryck i ett program som har funnits så länge så det var vansinnigt roligt.

Hela Bingolotto-gänget

Bingolotto-gänget samlades hösten 2021.

Dessvärre blev det inte mycket mer firande än vad tv-tittarna fick se i tv-rutan.

– Vi samlades innan. Tyvärr är det ju så att folk är så pass upptagna och svåra att samla. Så visst hade det varit idealiskt att ta ut oss alla på en middag kvällen innan men nej, det blev att vi käkade lite innan programmet och blev placerade nära inför sändningen. Men det va trevligt.

Hade Jan fått frågan idag hade han absolut övervägt att göra comeback i Bingolotto. Men han trivs också väldigt bra med hur han har det.

Har du några framtidsdrömmar?

– Nu är man så gammal. Vi har renoverat badrummet och det var en dröm. Det stod på min bucketlist, så sexigt var det!

FOTO: Roger Lundsten/Aftonbladet/TT, Tommy Holl/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN