Så lever Bygglov-Willy Björkman i dag – försvann efter succén

Bygglov-Willy Björkman och Charlotte Sinclair i Let's dance.
NU GRATIS

Hur lever Bygglov-Willy i dag? Efter år av tystnad berättar han.
✔︎ Var nära att dö: ”Läkarna delade på hela mig”.
✔︎ Avslöjar – därför försvann Bygglov.
✔︎ Oväntade kärleksbeskedet – två tjejer samtidigt.

Han blev Bygglov-Willy med hela svenska folket – men vad hände när kamerorna slocknade? I april 2021 berättade Willy Björkman, 74, om sin stora livsförändring på ålderns höst.

✔︎ Det här är Willy Björkman

Ålder: 74.
Stjärntecken: Lejon.
Bor: Strängnäs.
God egenskap: Snäll.
Dålig egenskap: Dumsnäll, jag är på gränsen till dumskalle.
Älskar: Tjejer så klart.
Hatar: Hatar gör jag inte, men jag tycker illa om auktoriteter.
Äter helst: Entrecote och pommes frites.
Dricker helst: Öl och vin.
Borde: Växa upp.
Kändismerit: Jobbat hemma hos King Kong. Casten Almqvist alltså, TV4-chefen.

Läget, Willy?

– Det är fino-fino!

Du har alltid ett leende på läpparna och ett skämt i bakfickan. Känner du dig som ett vandrande lyckopiller?

– Ja, jag ser nog ganska ljust på saker och ting, faktiskt. Jag har ingen tävlingsinstinkt, jag nöjer mig med det lilla. Mitt motto är ”allting som är bättre än sist är en framgång”.

När hade du senast oflyt i livet?

– Det var väldigt nyligen. Tre på natten fick jag ont i bröstet. ”Vad fan gör jag nu?”, tänkte jag och ringde 112. Vips, så var ambulansen här, jag hann inte ens ta på mig kläderna. Det var skit i hjärtat, punka på någon kabel där inne. Eller förträngning i kranskärlen som det också heter. Läkarna fixade detta på fläcken. Sedan körde de ner slangar både lite här och där. Då hittades ett hål i en tarm. De delade på hela mig, jag har ett ärr över hela magen. De plockade ut grejerna, lagade hålet och stoppade tillbaka allt i magen. Den där operationen tog väl fyra, fem timmar. Jag var småhängig efteråt och blev kvar på sjukan ett bra tag.

Tar du mediciner nu?

– Ja, jag käkar en del piller. Sjuksyrrorna har en jävla koll på mig, de är jättebra.

Kände du Liemannen flåsa dig i nacken när du låg på sjukhuset med slangar och pipande maskiner?

– Nej, faktiskt inte. Jag tar saker och ting som de kommer. Jag såg det lite som att lämna in bilen på service. Läkaren var förresten jävligt vass. Han var ball, han såg ut som en uteliggare. Jag kände ett väldigt förtroende för honom.

Mats Karlsson, Willy Björkman och Reva Hallbäck i Bygglov 2005.

Willy i Bygglov 2005 med Mats Karlsson och Reva Hallbäck.

Mellan 2005 och 2018 var du tung profil i tv-programmet Bygglov. Varför stektes programmet?

– Jag tror att Bygglov stektes ungefär samtidigt som Timell åkte ut. Vi försvann i samma veva. Jag har ingen aning om vad som egentligen hände, men det var nog ett klokt beslut. Bättre att skrota grejer medan de är bra än att dra ut på plågan och låta det självdö.

Vad var det sjukaste som hände bakom kulisserna under Bygglov-eran?

– Alltså, det var Matte som höll i hela skiten. Vissa veckor jobbade han 72 timmar. Jag jobbade också mycket, vi bet ihop och körde på.

Så det var ingen dans på rosor?

– Nej, det var tufft. Från början var det bara Matte och jag. Vi hade inga byggare som hjälpte till, vi fick göra allt själva. Vi fick till och med packa trailern.

Willy Björkman med Charlotte Sinclair i Let's dance 2010.

Willy med Charlotte Sinclair i Let's dance 2010.

För drygt tio år sedan skakade du rumpan i Let's dance. Skämdes du som en hund när du stod där på dansgolvet?

– Ja, det kan jag väl säga. Jag gillar inte att dansa. Killar som dansar är nog fan det töntigaste som finns. Min tanke var att jag skulle åka ut först av alla, men jag kom trea.

Vilket program vill du helst göra comeback i: Let's dance eller Bygglov?

– Hellre Bygglov. Dans är som sagt inte min grej. Det tyckte jag framgick ganska tydligt, (skratt).

Bygglov-Willy Björkman besöker Bingjöstämman och jobbar som ljudtekniker 2019.

Willy besökte Bingjöstämman 2019 och jobbade som ljudtekniker.

Många kändisar stoltserar i pampiga våningar. Själv huserar du i en etta med kokvrå i Högdalen. Hur många steg kan du gå innan du måste vända?

– Du, jag har faktiskt flyttat. Har blivit lantis! Huset är väl på 50 kvadratmeter, men jag har allt jag behöver. Det är bara problem att ha en massa saker som man ska ta hand om.

Willy om kärlekslivet

Ligger du och jäser på soffan dagarna i ända?

– Nej, för fan. Jag jobbar med en tjej som heter Nulle, ett gammalt ex. Nästa projekt är att bygga altan. Sedan sitter jag mycket i studion. Jag skriver låtar.

Vilken maträtt äter du pinsamt ofta?

– Stekt fisk. Jag försöker äta blandat, men hälsokost smakar för jävla illa. Många brödsorter nu för tiden smakar som blöt spånskiva, det är inte alls min grej. Sedan är jag uppvuxen med morsan. Hon var totalt jävla värdelös på att laga mat. Jag funderar på att göra en egen kokbok med henne som förebild. Hon gjorde allt läbbigt som finns, hon stuvade och hade sig. Kikärtor är förresten det värsta jag vet.

Förekommer det att du äter hundmat?

– Hundmat? Nej, för fan. Däremot ska jag snart vara hundvakt till en stor Mastiff. Jag vågar nog inte ta hans käk, då blir han nog arg.

Staffan Ling försvann från rampljuset – så lever han i dag
NU GRATIS

Vem i ditt grannskap är mest från vettet?

– Det finns några som är rätt konstiga, faktiskt. En snubbe virkar sina egna kläder och cyklar till Spanien. En gång bodde han på en bogserbåt, men det gick hål i den jäveln. Nu bor han i en husvagn, tror jag, men han klagar inte och han ligger inte samhället till last.

Senaste gången vi pratade hade du två tjejer – samtidigt. Är båda kvar i ditt liv?

– Ja, det är två gamla ex kan man säga. Vi snackar varje dag. Sedan har det dykt upp några andra damer.

Vem ringer du när du är pratsugen?

– Någon av grabbarna från Aspudden. Jag har en polare som heter Bölja. Vi har lirat i samma band. En annan heter Börje Hästhuvud. Kvarnis är också en polare, men han har vippat. Vikt ihop hovarna, så att säga...

Dras du till original?

– Ja, jag gör nog det. Som grabb hängde jag ihop med ”mästermobbaren Leffe Svensson”. Han var på alla. Mig också – fast vi var polare. Jag kommer ihåg en gång när jag var hemma hos honom och åt frukost. ”Subban, sätt på lite kaffe”, sa han. Subban var hans morsa. Leffe Svensson var jävligt kul på något vis.

LÄS MER: Bosse Bildoktorn om sorgen och frun Monicas sjukdomskamp
NU GRATIS

Vem i kungahuset såg du senast skymten av?

– Kungen. Honom har jag träffat flera gånger. När man är på tu man hand med honom så är han jäkligt skön. Första gången vi träffades var på en fest för jättelänge sedan. Då hade han precis träffat ”Sillan”.

Vad händer i ditt liv framöver, Willy?

– Det har man ingen aning om, det får man se. Så har det alltid varit. För mig är det ingen skillnad att vara 18 eller 75. Det är samma, liksom. Man letar hela tiden nya idéer och nya prylar och så där. Just nu åker jag runt och spikar upp fågelholkar med en massa småungar. Det är jättekul!

Slutligen, vad gör din dag?

– Jag brukar starta min dag med att ta en fika nere på byn – med jobbgubbarna. Sedan brukar jag hjälpa en snubbe med att mecka gamla bilar. Det är också en höjdpunkt!

LÄS MER I PLUS: Tina Leijonberg försvann efter tv-succéerna – nya livet i misär

LÄS MER I PLUS: Väder-Ulrika om sorgen efter sjukdomsbeskeden

Foto: TT

SENASTE NYTT!