hänt exklusivt

Brandsta City Släckers vill göra comeback i Melodifestivalen

Brandsta City Släckers

Hänt möter Glenn Borgkvist. Han är en av Sveriges kanske mest musikaliska brandmän från succégruppen Brandsta City Släckers.
✔︎ Så lever bandet idag – 20 år efter Mello-genombrottet
✔︎ Planerna på att göra comeback i musiktävlingen: ”Vi kände wow”
✔︎ Starka känslorna för kärleken Gabriella: ”En klippa”
✔︎ Familjelivet som pappa och morfar
✔︎ Avslöjande detaljen om bandet – alla var inte brandmän

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hänts julkalender 22 – släck ljusen
0:21

Efter reklamen: Hänts julkalender 22 – släck ljusen

(0:21)

Slå på ljud

Året var 2002 när ett gäng brandmän plötsligt klev in i Melodifestivalen och gjorde succé med låten Kom och ta mig långt härifrån. Framträdandet kom att bli startskottet för Brandsta City Släckers karriär men även början på en låt som de flesta svenskar nog kan utantill än idag.

När Hänt når Glenn Borgkvist, 60, har det gått strax över 20 år sedan Brandsta City Släckers klev upp på Mello-scenen för första gången.

– Det är helt galet. Vi pratar om det som tiden före och tiden efter "Kom och ta mig", så är det ju. Vi hade spelat ett antal år och vi märkte att Brandstas koncept funkade bra, det är en bra kombo, säger Glenn och fortsätter:

– Vi märkte direkt att det här är helt galet. Vad är det som händer med folk när man kommer upp på scenen och ser ut så här. Lite hjälte-grejen tillsammans med rock'n'roll.

Brandsta City Släckers

Foto: TT

Brandsta City Släckers började som ett företagsrockband och just eftersom att gänget skulle representera sitt företag så var det självklart att uniformen skulle vara på. Spelningarna rullade på och bandet fick ett skivkontrakt. Men för att sätta sitt namn på kartan var Melodifestivalen den perfekta vägen.

– Brandsta City Släckers är en saga. Det bara hände för oss. Det är skithäftigt.

ANNONS: Passa på – ett riktigt schysst elavtal! 0 kronor i månadsavgift i 9 månader och en öresrabatt på det rörliga elpriset som motsvarar 7,5 öre/kWh inklusive moms. Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid. Läs mer hos Skellefteå Kraft (Extern Länk)

Så kom den klassiska Brandsta City Släckers-klappen till

Inte nog med att låttexten sitter i för många så har Brandsta City Släckers-klapp även blivit ett historiskt tv-moment.

– Vi hade skickat in hur vi såg ut och hur vi tänkte framträdandet innan. Med 25 kilo extra på sig, elefanternas dans kände vi själva. Så kom vi dit och körde första framträdandet för SVT-folket och så säger de "ni ska inte ändra på någonting". Vi trodde det var dolda kameran säger Glenn och fortsätter:

– Det är helt galet, kronprinsessan gjorde Brandsta-klappen, hela Sverige gjorde den.

År 2003 ställde bandet upp i musiktävlingen igen och åren där efter var intensiva. Sedan dess har spelningarna fortsatt och nya låtar har släppts.

– Efter pandemin så har något hänt. Det har gått ruskigt bra det här året.

Ni har fått ett uppsving?

– Ja verkligen. varför? Det vet vi inte men det är jättekul.

Planerade att göra come-back i Melodifestivalen 2023

Efter det framgångsrika året hade Glenn och gänget planer på att göra comeback i Melodifestivalen.

– Vi kände wow, vi kommer vara livsfarliga. Men det blev ingen Mello, det var sånt antiklimax. Men men, det är bara acceptera. Det kändes lite konstigt när vi var så på och fick så mycket positiv feedback. Men nu står det 28 andra och så får vi sitta hemma och kolla istället, säger Glenn och förklarar att bidraget inte togs med.

– På något vis tror vi att svenska folket hade tyckt det varit jäkligt kul om Brandsta stått där igen.

Det innebär dock inte att svenska folket inte får se gänget i tävlingen igen. Planen nu är att spara bidraget och ansöka igen nästa år.

Sanningen om bandet – alla medlemmar är inte brandmän

Musiken är däremot inte Brandsta-gängets främsta jobb. Glenn arbetar idag som yttre befäl och distriktschef vilket innebär att han har ansvar för flera brandstationer. Flera av de andra arbetar även inom brandkåren men för basisten Uffe Johansson är det något helt annat som fokuset ligger på.

Ulf arbetar nämligen med ungdomar och var aldrig brandman. Det är också förklaringen till varför bara fyra brandmän syntes till på det första albumsomslaget trots att gruppen består av fem bandmedlemmar.

– Vår basist har aldrig varit brandman. Han var därför inte med på bilderna från början heller för att vi inte ville få det att framstå fejk. Så Uffe är musiklärare och just nu jobbar han med ungdomar med speciella behov. Vi andra är brandmän i botten och har fortsatt med det yrket.

Skivomslaget

Uffe syntes inte till då han inte var brandman.

Så ser livet för Glenn Borgkvist ut idag – lyckan med fru, barn och barnbarn

Hela gänget är lika pigga idag som för 20 år sedan och det är något Glenn tror att bandmedlemmarna har sin yrkesroll att tacka. Genom brandmansyrket har de nämligen sett till att hålla sig i form.

Du blev nyligen 60 år, hur känns det?

– Det är helt sjukt. Vi var i England och hade det gott, jag och min fru med några polare från Norge. Men det känns konstigt, jag kan inte koppla det men det är sanningen.

Brandsta City släckers

Nästa hela Brandsta City Släckers 2020. Foto: TT

När det gället privatlivet är Glenn tillsammans med hustrun Gabriella och makarna har tre döttrar tillsammans.

– Alla är över 30, den äldsta bor i Stockholm och de andra bor i Malmö. Nu kommer hela klanen till Helsingborg över jul och det är alltid jättetrevligt, säger Glenn.

Inte nog med barn så har han dessutom ett barnbarn på 2,5 år.

– Det är det coolaste, det är helt galet bra. Och nu har hon börjat titta lite på Youtube och Brandsta.

Sätter du på Brandsta så fort hon kommer över?

– Haha nej det är hennes mamma och pappa som gör. Det tycker det är lite extra kul men jag tror att hon tycker det är lite konstigt, hur kan det vara morfar.

Glenn och Gabriella har varit tillsammans nästa hela sitt vuxna liv och hustrun betyder allt för honom.

– Vi har varit tillsammans sedan vi var 18. Först gick vi i plugget ihop men det var inte då vi blev tillsammans utan det var senare.

Men det är ändå ungdomskärleken?

– Det får man säga. Det är fantastiskt hon har varit en klippa längs den här resan. Det är inte det enklaste, tittar man på artist-Sverige och förhållanden så håller de flesta kanske inte ihop. Det är tufft, inte minst för den som är hemma. Men jag är sjukt tacksam för att hon alltid varit den stabila. Jag är jätteödmjuk inför att hon har pallat.

FOTO: TT/Bertil Hagberg

FRÅN FÖRSTASIDAN