TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Så hyllar kändiseliten Ingrid Bergman

29 aug, 2015 
AvSofia Hadjipetri Glantz
Den 29 augusti skulle Ingrid Bergman ha fyllt 100 år. Hänt går på galapremiär och frågar kändiseliten vad filmstjärnan betytt för dem.
Annons

I veckan bjöd Dramaten svenska kändismaffian på pampig galavisning av regissör Stig Björkmans, 76, omtalade och hyllade dokumentär “Jag är Ingrid”, som hade premiär i Cannes tidigare i år.

Ingrid Bergman var till och med flärdfull när hon läste manus. Foto: IBL
Ingrid Bergman var till och med flärdfull när hon läste manus. Foto: IBL

I filmen varvas skådespelerskans egna dagbokansteckningar med privata filmer. Eva Dahlgren, 55, har specialskrivet musiken och Alicia Vikander, 26, gör berättarrösten. På plats i soldränkta Stockholm minglade de med Dramaten-veteraner, Hollywood-svenskar samt med filmikonens barn Pia Lindström, 76, Roberto Rossellini, 64, Ingrid Rossellini, 63, och Isabella Rossellini, 63.

Den 29 augusti skulle stjärnan ha fyllt 100 år. Hänt frågade de specialinbjudna gästerna: Vad har Ingrid Bergman betytt för dig?

Annons

Alicia Vikander, 26, skådespelerska

Alicia Vikander gör berättarrösten. Foto: All Over

– Det som chockade mig var att det här är en kvinna som föddes för 100 år sen och hon känns som en tjej från idag när jag läser henne. Hennes anteckningar från senare tonår och till den ålder jag är nu känns inte så annorlunda. Det kanske är världen utanför som har förändrats men innerst inne känns hon som en extremt modern kvinna.

Henrik Johnsson, 43, programledare och producent

Henrik Johnsson har varit med och finansierat dokumentären. Foto: All Over
Henrik Johnsson har varit med och finansierat dokumentären. Foto: All Over

– Hon är en svenska som var stor på riktigt. En riktig stjärna som fortfarande gnistrar och inte bara en produkt av att alla andra sa att hon var stjärna. Varje gång man nämner Ingrid Bergman så vill alla prata om henne. Detta tror jag är någonting som kommer att fortsätta vara för evigt.

Annons

Rebecca Ferguson, 31, skådespelerska

Rebecca Ferguson använde Ingrid Bergman som förlaga i "Mission Impossible". Foto: All Over
Rebecca Ferguson använde Ingrid Bergman som förlaga i “Mission Impossible”. Foto: All Over

– När jag gjorde ”Mission Impossible” plockade jag in Ingrid Bergman väldigt mycket i stil och utseende. Jag gick tillbaka och studerade henne, så hon har har varit med mig länge nu. Hon betyder jättemycket. Ingrid Bergman är historia.

Michael Nyqvist, 54, skådespelare

Michael Nyqvist har alltid gillat Ingrid Bergman. Foto: All Over

– Hon är en av våra största skådespelerskor, om inte den största. Hon var otroligt duktig. Hon hade ett uttryck som jag tyckte väldigt mycket om. När hon skulle filma eller jobba så sa hon:; ”Nu tar jag semester”, och så fick hon göra allt hon inte fick göra privat. Och det tänker jag på ibland när jag själv jobbar. Det är inspirerande.

Annons

Lena Endre, 60, skådespelerska

Lena Endre har inspirerats enormt av filmikonen. Foto: All Over
Lena Endre har inspirerats enormt av filmikonen. Foto: All Over

– Nu som vuxen när jag tittar tillbaka och läser om hennes liv förstår jag hur stark hon måste ha varit i sin egen drift och i det hon ville. Hon stod på sig och var så medveten. Hon hade en slags obegriplig självkänsla med tanke på hennes liv. Ingrid Bergman är en idol för mig. När jag satte igång med skådespeleri så visste jag inte så mycket om henne mer än att jag kände till henne. Men på senare år har jag inspirerats av henne enormt.

Daniel Espinosa, 38, regissör

Daniel Espinosa blev fast efter att ha sett filmen “Casablanca”. Foto: All Over

– ”Casablanca” var en av de första filmerna jag blev förälskad i som tolvåring. Så Ingrid Bergman har varit en ikon för mig sen den tiden. När jag förstod att hon blev förälskad i en italienare så tyckte jag ännu mer om henne, haha! Jag har själv chilenskt och italienskt påbrå.

 

Andra läser också:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons