Så gick det sen för barnen från julfilmerna

NU GRATIS

Vi ser dem varje jul. Men hur gick det egentligen för barnen i de klassiska julfilmerna?
✔︎ Dog chockartat – vännens gripande ord om sorgen.
✔︎ Gjorde världshit som du säkert har lyssnat på.
✔︎ Bebislyckan – med 26 år yngre flickvännen.
Slå på ljud

Hänt har tagit reda på hur det gick sen för barnen i Tomten är far till alla barnen, Kan du vissla Johanna?, Fanny & Alexander, En underbar jävla jul och Sällskapsresan II – snowroller.

Obs: Artikeln publicerades 25 december 2020.

✔︎ Barnen i ”Tomten är far till alla barnen”

Lisa Ambjörn försvann från rampljuset – gör succé med Sommaren 85

Lisa Ambjörn, 31, spelade barnet Johanna i Kjell Sundvalls julklassiker Tomten är far till alla barnen. En stor händelse i hennes då 10-åriga liv.

Lisa hade egentligen ingen ingång i filmvärlden, men Maggie Widstrand som castade hade satt upp lappar på hennes mellanstadieskola i Farsta. Lisa, som spelade teater i en grupp och drömde om att bli skådespelerska, skrev ett brev.

– Det innehöll bland annat en mening som min familj fortfarande skämtar om ”Jag vill inte skruta (felstavat), men jag är väldigt bra”. Så fick jag komma på casting och sen ringde de mig en eftermiddag när jag var på fritids och sa att jag fått rollen. Det var så stort! Jag minns att jag läste manuset väldigt seriöst och pluggade mina repliker, funderade ut en backstory till min karaktär och så vidare, säger hon till Hänt.

Hur minns du filminspelningen?

– Den spelades in i studio på filmhuset och dom hade byggt upp varje våningsplan med fejksnön och träd utanför och det var magiskt. Det kändes som att jag kommit till Narnia. Jag levde mig totalt in i rollen och medan dom andra (som sig bör) bara petade runt den kalla maten på tallriken åt jag i varje tagning, så jag var proppmätt precis hela tiden. Det var en otroligt snabb och intensiv inspelning, jag kände mig som Alice i underlandet som hade trillat ner i en helt ny värld där helt andra spelregler rådde.

Hände det någon extra roligt, dramatiskt, snöpligt?

– Jag minns att alla vuxna var väldigt snälla. Peter Haber gav alla barn påskägg. Påskägg av Beck skröt jag med sen i skolan. Alexandra Dahlström var en idol från Fucking Åmål och jag minns att hon var lika rebellisk i verkligheten så man var ju inte lite imponerad. När Eagle Eye cherry följde med Helena af Sandeberg någon gång så tänkte jag att det inte kunde bli bättre.

Lisa gick i sexan när filmen kom på bio 1999 och hon fick gratisbiljetter till hela sin skolklass.

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

Lisa med pojkvän.

– När förtexterna började rulla skrek någon i klassen ”Omg det är spermier!” om introt och sen börjar ju hela filmen, med den där garderobssex-scenen...min lärare lyckades hålla masken medan 25 stycken tolvåringar ballade ur i salongen. Jag tyckte de var töntiga som fnissade - detta var ju stor konst!

Att få möjlighet att spela tillsammans med Sveriges skådespelarelit gav mersmak. Lisa fortsatte med teater, via Ung Utan Pung i Rågsved och Unga Tur i Kärrtorp. Lisa insåg dock snart att hon hellre ville bestämma vad som skulle berättas på scenen mer än att stå där själv.

Idag lever hon sin dröm och är manusförfattare för film och tv. Hon har bland annat skrivit ”Sommaren 85” och ”White Wall” som gått på SVT under hösten. I vår kommer hennes självbiografiska dramakomedi ”Sjukt ut” på SVT och ungdomsserien ”Young Royals” på Netflix.

– Jag vill fortsätta göra serier och film, det är fortfarande lika magiskt!

Lisa Ambjörn

Född: 2 april 1989 i Stockholm.

Bor: I sin drömlägenhet i Farsta, söder om Stockholm.

Familj: Sambon Arez Mahzouni och en stor och brokig familj.

Gör: Manusförfattare

Aktuell: Som författare till ”Sommaren 85” och ”White Wall”på SVT.

På fritiden: Kör jag hip hop-karaoke med mina vänner eller promenerar i skogen med mina föräldrar.

Det hände sen med barnen från julfilmerna

Sally Frejrud Carlsson – kändisdottern som sadlade om

Sally Frejrud Carlsson, 32, spelade dottern Liselotte till karaktärerna Sara och Erik i Kjell Sundvalls julklassiker Tomten är far till alla barnen från 1999.

Sally var bara elva år när filmen hade premiär, men hon hade fått skådespeleriet i modersmjölken. Hennes mamma är skådespelerskan Ing-Marie Carlsson, 63.

Det hände sen med barnen från julfilmerna

Sally tillsammans med mamma Ing-Marie Carlsson

Sally har bröderna Leonard, 34, och Måns, 30, men är det enda av barnen som gått i sin mammas fotspår. Hon har medverkat i en rad stora filmer och tv-serier, såsom Wallander, Beck, Livet i Fagervik och Gåsmannen. Sally har för tillfället lagt skådespeleriet på hyllan och studerar till webbanalytiker på Medieinstitutet i Stockholm.

Sally Frejrud Carlsson.

Född: 1 oktober 1988.

Bor: I en lägenhet i Bagarmossen i Stockholm.

Familj: Sambon Johan Jönsson, 32, sedan tio år. (Mamma är skådespelaren Ing-Marie Carlsson).

Gör: Student.

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

✔︎ Barnen i ”Kan du vissla Johanna?”

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

Tobias ”Berra” Olingdahl – jobbar inom kyrkan

Tobias Olingdahl, 34, var åtta år när han spelade Berra i Rumle Hammerich. julklassiker Kan du vissla Johanna från 1994. Idag är hans två barn i ungefär samma ålder och de undrar mycket över pappas medverkan i filmen.

– Filmen är inspelad på 90-talet och utspelar sig på 60-talet. För dem som är födda på 2010-talet blir det många frågor. Fanns det tv eller internet? Allt vävs ihop till en enda sörja, men jag brukar säga att det var väldigt länge sedan. Det är roligare att titta med barnen och jag tycker absolut att filmen håller än, säger Tobias till Hänt.

På julafton 2019 bänkade sig 1,25 miljoner svenskar framför tv:n för att följa Berras jakt på en morfar. Filmen har visats på tv sedan 1994, i hela 26 år och det är en svindlande tanke att fler svenskar känner till den än de som inte gör det, tycker Tobias.

– Jag blir lite snurrig av tanken på att Anders Tegnell eller statsministern kanske sitter och tittar på den, men nej det gör de nog inte… säger Tobias till Hänt.

Tobias minns filminspelningen med värme. Under en scen satt han och motspelaren Jimmy Sandin, som spelade Ulf i ett träd och åt körsbär. Eftersom den scenen filmades i en studio och åtgången av körsbär var stor fick filmteamet tejpa upp fler och fler körsbär. Tobias minns inte hur de mådde i magen den kvällen.

De största intrycken gjorde dock Ulf Stark, författare till boken som filmen baseras på och Per Oscarsson, som spelade Nils.

Så gick det sen för skådespelarna i julfilmerna

– Jag tänker på dem väldigt ofta, det är ju två herrar som tyvärr inte finns längre. Per och jag blev goda vänner och jag var sjukt imponerad av honom. Jag reste med honom till en filmfestival i München och minns hur han pratade med människor på flera olika språk. Jag såg honom som en levnadskonstnär och världsmedborgare, säger Tobias och fortsätter:

– Ulf Stark var väldigt hygglig och han förställde sig inte när han pratade med oss barn som gestaltade hans figurer. Han var lite ålderslös på något sätt och det var säkert därför han skrev så bra om och för barn.

Efter succén med Kan du vissla Johanna var Tobias med i radioteater, spelade i Det susar i säven med Peter Harrysson på Stockholms stadsteater, var röstskådespelare i fyra dubbade Harry Potter-filmer – och som Harry Potter själv i tv- och dataspelen. Idag har Tobias dock insett att han hellre står bakom än framför kameran.

– Jag tycker bättre om att berätta historier, än att gestalta de själv.

Idag jobbar Tobias som kommunikatör för Svenska kyrkan och håller som bäst på att göra en dokumentär om arbetet i olika förortsförsamlingar runt om i Sverige. Dokumentären heter Framtiden bor hos oss och kommer sändas 2021.

Till sist: Kan du vissla?

– Jodå, det kan jag. Den frågan har man fått höra några gånger. Men låten från filmen visslar jag väldigt sällan.

Tobias Olingdahl (tidigare Swärd)

Född: 8 oktober 1986 i Eskilstuna.

Bor: I ett hus söder om Stockholm.

Familj: Fru och två barn. Två katter.

Gör: Kommunikatör i Svenska kyrkan och dokumentärfilmare.

Aktuell: Med dokumentärfilmen ”Framtiden bor hos oss” under 2021.

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

Jimmy ”Ulf” Sandin – blev arbetslös under corona

Jimmy Sandin, 35, var åtta år när han spelade Berras kompis Ulf i julklassikern Kan du vissla Johanna 1994. Den busiga och energiska Jimmy fick rollen efter att ha spelat i SVT:s serie Första kärleken två år tidigare.

Efter filmen gjorde Jimmy olika reklamfilmer och kom även att göra rösten till Waldo i den svenska dubbningen av Busungarna, från 1994. Jimmy älskade att skådespela och läste film på gymnasiet. Men efter det tog teknikintresset överhand och han började jobba som säljare av mobiltelefoner i olika butiker. Han blev butikschef, men bytte för några år sedan bana och blev rekryterare av säljare. I samband med corona blev Jimmy dock av med jobbet och letar nu nytt. Jimmy har även en dröm om att ta upp skådespeleri igen, berättar han i podcasten Var tog du vägen?.

– Ja, det är absolut en dröm. Jag trivs med det jag gör idag, men det är fortfarande inom det kreativa som jag tänder till på ett djupt plan.

Jimmy Sandin

Jimmy bor med sin sambo Anna Klarheden, 34, och deras treåriga dotter i en lägenhet på Liljeholmen i södra Stockholm.

Jimmy Roy Sandin

Född: 23 april 1985.

Familj: Sambon Anna Klarheden och en treårig dotter.

Bor: I en lägenhet i Liljeholmen i södra Stockholm.

Gör: Arbetslös pga Corona. Jobbade med rekrytering.

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

✔︎ Barnen i ”Fanny och Alexander”

Kristian Almgren: Dog i en lägenhetsbrand

Endast tio år gammal spelade Kristian Almgren barnet Putte i Ingmar Bergmans julklassiker Fanny och Alexander, 1982. Han hade redan gjort några småroller, men kom nu att fortsätta med film och tv.

Han medverkade bland annat i Tage Danielssons Sopor och Allan Edwalls Mälarpirater där han hade huvudrollen. På Södra Latins teaterlinje mötte han Niclas Ljungqvist och Jakob Öqvist och de tre blev en oskiljaktig trio. Tillsammans startade de humorgruppen Kulingvarning efter gymnasiet. När Kristian inte spelade teater eller medverkade i film och tv, arbetade han på fritidshem.

Han älskade att omge sig med barn och djur. 1994 fick Kristian rollen som Felix i SVT:s långkörare Rederiet, där han skulle spela i 27 avsnitt. Men Kristian hann aldrig börja inspelningen. Runt klockan sex en septembermorgon 1994 larmade grannarna på Kungsholmen om röklukt i huset. När brandkåren kom var lägenheten där Kristian och vännen Niclas befann sig övertänd.

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

Det hade börjat brinna i en soffa och polisen misstänkte vårdslöshet med cigaretter eller ett stearinljus. Kristian och Niclas avled endast 23 år gamla. De hade en gemensam begravningsgudstjänst i Gustav Vasa kyrka i Stockholm. Vännen Jakob Öqvist minns Kristian som en varm och omtänksam person som var född till skådespelare.

”Han tillhörde de få som verkligen kunde trollbinda publiken. Han älskade livet och visste hur det skulle levas – spontant och positivt till alla äventyr han kastade sig in i.” , skrev Jakob i ett minnesord i Svensk Dagbladet.

Kristian Almgren

Född: 3 juni 1971 i Grödinge, Stockholm.

Död: 17 september 1994.

Aktiva år: 1980 – 1994.

✔︎ Barnen i ”En underbar jävla jul”

Så gick det sen för barnen i julfilmerna

Neo Siambalis – har tagit studenten

Neo Siambalis spelade barnet Alex i Helena Bergström film En underbar jävla jul, från 2015. Han var 14 år gammal och hade egentligen provfilmat för Tsatsiki men varit för gammal för den filmen, när Helena Bergström upptäckte honom och ville ha honom till sin film istället.

Hur minns du Helena Bergström?

– Som väldigt energisk, entusiastisk och omfamnande. Hon är en väldigt snäll person säger Neo till Hänt över telefon.

Filmen spelades in i villa i Bromma och Neo minns den månaden med mycket värme. Det var organiserat och disciplinerat, samtidigt som det var rörigt, oorganiserat med folk överallt. När Neo inte spelade in fick han stå bakom kameran och titta på, en bra skola i tålamod för en 14-åring, berättar han.

Oftast höll sig folk till manus, men ibland improviserades det. Såsom när den unga skådespelerskan Paulina Pizarro Swartling knöt ihop Roberts Gustavssons hand med ett rep och använde som ett koppel. Det kom med i slutklippningen.

Barnen i julfilmerna

Efteråt var Neo en statist med repliker i Springfloden och medverkade även i en reklamfilm för Max. Men annars har han prioriterat skolan. Han gick bild- och designinriktning på högstadiet och musikinriktning med gitarr på gymnasiet.

– Jag började med musik istället, säger han.

I våras tog han studenten och söker nu jobb, samtidigt som han funderar på om han ska börja plugga.

– En dröm skulle vara att komponera musik för film och tv. Men också att skådespela igen. Men först ska jag flytta hemifrån!

Neo Siambalis

Född: 7 mars 2001 i Stockholm.

Bor: I en lägenhet i Täby.

Familj: Mamma och pappa och fyra syskon.

Gör: Arbetssökande.

Barnen i julfilmerna

Paulina Pizarro Swartling – minns inte mycket av inspelningen

Paulina Pizarro Swartling spelade barnet Ebba I Helena Bergströms film En underbar jävla jul från 2015, när hon var fem år gammal. Paulina halkade in i filmbranschen på ett bananskal. Det var egentligen hennes pappa som hade skickat in en ansökningsfilm om att jobba på TV som barnprogramledare. I den skojade Paulina med honom och på så vis fick en castare även syn på henne och frågade om hon ville provfilma för En underbar jävla jul.

Idag är hon elva år och går i femman.

Hur minns du inspelningen?

– Jag kommer inte ihåg så mycket, men jag minns det som roligt fast också lite nervöst. Den scenen som jag var mest nervös för var en av de första som spelades in, där jag skulle springa och krocka med Alex (Neo) i tunnelbanan, säger hon till Hänt.

Barnen i julfilmerna

Efter En underbar Jävla jul spelade Paulina in barnprogramserien Stopp! (första säsongen) där hon hade rollen som Klara.

– Det var superkul! Efter det så tog jag en paus, men nu vill jag jättegärna skådespela igen! Säger hon.

Vad gör du annars på fritiden?

– Jag hänger med vänner, går på gymnastik och så har jag börjat skejta.

Paulina Pizarro Swartling

Paulina Pizarro Swartling.

Född: I juni 2009 i Stockholm.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Familj: Lillasyster Sofia 8 år, Mamma Jenny och pappa Esteban.

Gör: Går i femman.

✔︎ Barnen i Sällskapsresan 2

Barnen i julfilmerna

Oskar Franzén – barnet Niklas i Sällskapsresan 2 – Har blivit pappa på äldre dagar

Få svenska filmer är så klassiska som Lasse Åbergs Sällskapsresan-filmer. I den andra filmen Snowroller åker Stig-Helmer och Ole, spelad av Jon Skolmen, till Schweiz för att åka skidor. I filmen dyker mängder av härliga karaktärer upp.

Bland dessa finns familjen Jönsson. Pappa Göte tycker allting är dyrt och krångligt under resan, medan mamma Gullan går på dejt med schweizaren och restaurangägaren Rudi.

Barnen Niklas och Sara har mindre roller i filmen. Niklas spelades av Oskar Franzén.

Vid den tiden gick han i ettan på teaterlinjen på Södra Latin i Stockholm och hade fått rollen, eftersom producenten Bo Johnssons dotter, som gick i hans klass, hade tipsat sin pappa om honom.

Filmen spelades in i Verbier under sex veckor och Oskar minns det som en väldigt rolig resa.

– Det var en toppeninspelning och vi hade skitkul. Det var lyxigt att vara där så länge. Jag fick åka mycket skidor, halva tiden var inspelning och resten ledighet. Dessutom fick jag traktamente. Hade en massa cash, drack alkohol på rummet och rökte cigg. Folk behandlade mig som en vuxen människa kommer jag ihåg, andra skådisar och så vidare, säger Oskar till Hänt.

För Oskar var det inte bara en dröm att vara med i en film. Det var också väldigt roligt att träffa Lasse Åberg, eftersom han hade vuxit upp med Trazan och Banarne.

Oskar Franzén tillsammans med flickvännen Felicia och dottern Marianne

– Lasse Åberg var jävligt trevlig. Jag blev även kompis med hans son Max, som är jämngammal med mig. Han var nere och åkte skidor någon vecka med oss. Senare har vi också träffats genom musikvänner.

Ja, för Oskar fortsatte istället med musiken. Visserligen gjorde han en roll i Bert-filmen som karaktären Dödgrävaren och ytterligare en roll i miniserien Rapport till himlen. Men sedan var det hiphop, reggae, trummor och dans som gällde.

Han började spela och sjunga i olika grupper. Såsom bandet Reinholds och Orange Krush. Oskar fick sitt stora musikaliska genombrott tillsammans med Stakka Bo (Johan Renck) och världshiten Here We Go, som de vann en Grammis för 1994. Efter något år splittrades dock duon och Oskar var med och startade hiphopgruppen Sherlock, då under artistnamnet Infrared. Oskar har släppt tre album, varav det senaste D&K kom ut 2018.

Förutom musiken har Oskar jobbat inom restaurangbranschen, men det har varit tufft under corona och han tänker nu studera till filmredigerare och bara ha musiken som en hobby.

Privatlivet har gått lite upp och ned. När hans barn Salvador, 25, och Lara, 19, var små var det lite struligt, även om han fick träffa dem. Men sedan han träffat sin nya flickvän Felicia Kjellström, 26, för tre år sedan har familjelivet blivit mer harmoniskt. Tillsammans har de dottern Marianne, 1,5.

Hur är det att bli pappa igen på äldre dagar?

– Det är roligt och härligt. Jag hade glömt bort hur det är att ha småbarn. Synd att inte pengarna trillar in, men det funkar bra ändå. Just nu har jag inget jobb, men det gör att jag får mycket tid med min dotter och det uppskattar jag väldigt mycket. Förra gången hade jag inte riktigt lika mycket tid, säger han.

Namn: Oskar Franzén.

Född: 3 september 1968 i Stockholm.

Bor: I ett hus på Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Sambon Felicia Kjellström, 26, barnen Marianne, 1,5, Lara, 19, och Salvador, 25.

Gör: Artist/arbetssökande/blivande student till filmredigerare.

Oskar Franzén finns på Spotify.

FOTO: TT/ En underbar jävla jul/ SVT

SENASTE NYTT!