LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Så blir du lurad i "På Spåret"

22 dec, 2014 
AvOla Brising
Trodde du att Fredrik Lindström är Sveriges mest allmänbildade person? Egentligen har han en stab av assistenter som googlar åt honom via hörsnäcka i "På spåret".
Annons

Fredrik Lindström, 51, är för sjätte säsongen i rad domare i SVT:s “På spåret”. Det är han som förklarar komplicerade geografiska och historiska ämnesområden för tittarna, kommer med underhållande insikter, lustiga anekdoter och spännande kuriosa oavsett vad ämnet råkar vara.

Det är lätt att fascineras av Fredriks vidlyftiga kunskaper, vad som verkar vara en närmast extrem allmänbildning. Men sanningen är att han inte alls kan så mycket som det verkar. Så gott som alla fakta han rabblar upp kommer nämligen från ett antal snabbt googlande assistenter som sitter gömda i kulisserna för att leta fram relevant information åt Fredrik på internet. Han får ny information av dem hela tiden under inspelningarna via en hörsnäcka.

– Jag vill gärna tala om att jag har den här hörsnäckan, eftersom folk annars kan få en helt orealistisk bild av mig som betydligt mer bildad än jag är, avslöjar Fredrik i Aftonbladet.

Fredrik är inte så allmänbildad som man kan tro. Foto: IBL
Fredrik är inte så allmänbildad som man kan tro. Foto: IBL

Han förklarar tanken med hörsnäckan och exakt hur fusket tittarna inte ser fungerar:

– Den där snäckan är till för att jag snabbt ska få fram fakta. Det är en slags tittarservice. Om en fråga till exempel är “Vi söker en polskfödd kompositör och pianist” och så svara någon “Schumann”. Då bör jag kunna säga något i stil med “Nej. Schumann var inte född i Polen. Det kan inte vara han.”

Annons

Så fort det uppstår ett läge där de tävlande svarar något programledaren Kristian Luuk, 48, eller Fredrik inte har koll på googlar assistenterna snabbt och ropar in till Fredrik så han ska kunna ge besked. Även Kristian är försedd med hörsnäcka. Både han och Fredrik har på förhand serverats olika svar lagen kan tänkas ge.

– Redaktionen har förberett oss med olika tänkbara felsvar, berättar Fredrik.

Fredrik och Kristian in action. Foto: IBL
Fredrik och Kristian in action. Foto: IBL

Dessutom döljer han sina kunskapsbrister genom att knyta an till saker han redan känner till:

– Vissa saker, som dataspel och sånt, har jag ju ingen aning om… Men då döljer jag det genom att prata om något jag redan kan… Det finns en risk i det där: “Fan, pratar han om Sigismund igen?” Det har han ju suttit och malt om så fort de är i närheten av Krakow eller Warszawa”. Jag måste hålla lite vakt på mig själ. Man blir ju gaggigare för varje år som går.

Annons

“På spåret” är dock långt ifrån det enda frågesportsprogrammet för kändisar i vilket det fuskas. I “Så ska det låta”, som även det går i SVT, tar man till exempel “kompletterande scener” i vilka artisterna får hjälp med texthäften till låtarna de ska framföra. De får möjlighet att spela in nya versioner av sina låtar om de inte är nöjda med den ordinarie inspelningen.

Mer roligheter du inte vill missa:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons