Så är Leif GW Persson och Jan Guillous relation idag

Leif GW Persson och Jan Guillou var länge vänner och vapendragare.
Men sedan uppstod konflikter.
Nu berättar Leif om relationen idag.

Jan och Leif, Leif och Jan. De två kriminalförfattarna syntes flitigt vid varandras sida, både privat och offentligt.

Men relationen mellan Jan Guillou, 76, och Leif GW Persson, 75 har också präglats av konflikter och de senaste åren har de haft allt mindre kontakt med varandra.

Leif och Jan har mycket gemensamt. Förutom skrivandet och jakten har de ett stort intresse för vin. För ett par sedan gav Leif GW Persson ut sitt eget vin. Men när den gamle vännen Jan Guillou skulle recensera drycken blev det ett beskt omdöme.

Han gav det svaga två plus i betyg i Aftonbladet och beskrev det som “inställsamt” och ”obestämt”. GW skrattade dock bara åt kritiken.

– Guillou har ju faktiskt haft ett sådant där kändisvin själv. Och det var liksom så där så att folkhälsoinstitutet borde ha dragit in det, sa han till Expressen.

Han konstaterade samtidigt att han sålde mer av sitt vin i minuten än vad Guillous sålt totalt.

Leif GW Persson om brottet mot Jan Guillou: ”Personligt”

Så frågan är hur deras relation ser ut idag? När Leif gästade Nyhetsmorgon i helgen fick han svara på frågan som många av oss ställt oss.

– Den är alldeles utmärkt, faktiskt. Vi är två gamla sura gubbar så det har förekommit en del motsättningar genom åren. Men så vitt jag kan minnas är vi sedan länge sams. Vi är väl för trötta för att bråka med varandra, kanske, säger Leif GW Persson i programmet.

Även om de två grävt ner stridsyxan verkar det finnas de som vill göra Jan illa. Sedan flera år har han ett vilthägn i Roslagen där han bor. Nyligen meddelade Jan den sorgliga nyheten att någon skjutit ihjäl hans avelshjort. För Guillou innebär det inte bara en personlig förlust, utan även en ekonomisk. Enligt Guillou kostade hjorten 100 000 kronor.

I Nyhetsmorgon beskriver Leif det som hänt som en ”mycket sorgsam situation”.

– Jag tror inte att det är djurrättsaktivister. Jag tror att det är jägare. Jägarkåren innehåller en alldeles för hög andel personer som aldrig borde tilldelas vapen. Jag säger inte att de är majoritet. Men det finns några procent där som inte har där att göra, säger han i programmet.

Det är inte första gången något liknande händer Jan.

– Just det här har vi pratat om. För Jan ville ha en kriminologisk konsultation. Jag tror att det är personligt och att gärningsmännen är såna som jagar, att de vill jävlas med Jan.

FOTO: TT

 

Senaste nytt