LÄS MER:Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Robyn bryter tystnaden om sin svåra kamp

28 sep, 2018 
AvOla Brising
När Christian Falk dog och hon separerade från Max Vitali gick Robyn in i en tung depression. Efter sex års psykoanalys är hon tillbaka med nya skivan Honey.
Annons

Det har varit tyst om Robin ”Robyn” Carlsson, 39, länge. Senast hon gav ut en skiva var 2010 då sista albumet i trilogin Body Talk kom. Den 26 oktober släpper dock sångerskan den nya skivan ”Honey” och inför releasen berättar hon i internationell media om orsakerna till att hon varit borta från musiken så länge. I brittiska magasinet Ponystep berättar Robyn:

– Jag tillbringade mycket tid i Sverige mellan 2014 och 2016 därför att jag gick i terapi. Jag gick i psykoanalys länge, tre, fyra gånger per vecka, gav mig själv den tid jag förtjänade och reste inte mycket alls eftersom det är ett sånt stort åtagande.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Hon påbörjade analysen redan under arbetet med sista Body Talk-skivan, träffade en äldre 70-årig terapeut eftersom hon inte ville ha någon som var imponerad av hennes artistkarriär. I New York Times förklarar sångerskan:

– Jag gjorde inga framsteg de första fyra åren. Det är lustigt när jag tänker på det nu. Men det var inte förrän jag kraschade helt som jag började göra framsteg.

Annons

Orsakerna till att hon bröt ihop var flera. Dels dog hennes nära vän och kollega Christian Falk 2014. Ungefär samtidigt separerade hon dessutom från pojkvännen Max Vitali, 40, som hon varit ihop med sedan 2011. Sammantaget gjorde detta att Robyn gick in i en svår depression. Värst var det i slutet av 2014 och början av 2015. Då orkade hon inte ens kliva upp ur sängen på morgonen.

– Sen blev det kliva upp ur sängen och ta en kaffe. Kanske gå till terapin, kanske träffa min bror eller ta en promenad, fortsätter hon.

Så småningom vågade Robyn sig tillbaka till studion. Låtar började ta form. Hon uppslukades av musiken, mådde bra av att skapa nytt material. Och terapin bidrog glädjande nog till konkreta förändringar på flera plan. Efter två års separation försonades Robyn med Max och de blev ett par igen.

Arbetet med nya albumet Honey satte igång på allvar redan 2015. Robyn kämpade fortfarande med tunga tankar då, vilket hon matade musikskapandet med. Idag har sångerskan hittat ut ur mörkret igen, men hon upplever inte att hon är helt ”tillbaka”:

Annons

– Det känns nästan som jag blev en annan person. Som att målet inte var att jag skulle komma tillbaka. Jag känner att jag möblerade om insidan på ett sätt. Jag visste inte ens vad jag hade att gå tillbaka till. Det kändes som att mycket som jag trodde på tidigare inte var sant längre.

Första singeln Missing You, som handlar om att mista kärleken Max och mentorn Christian Falk, släpptes den 1 augusti. I det brittiska magasinet konstaterar Robyn fylld av förhoppningar inför framtiden:

– En del människor dör av sorg. Det är väl rätt vanligt? Men om du klarar dig över till andra sidan så öppnar det upp nya dörrar.

Foto: IBL

Annons