TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Robinson-vinnaren Antoni Matacz akuta dödliga sjukdom

07 maj, 2019 
AvOla Brising
Expedition Robinson-vinnaren Antoni Matacz akut sjuk.
Då den vältränade idrottskonsulenten Antoni Matacz från Örebro vann Robinson 2003 var han hälsan själv. Men för några år sedan rasade Antonis liv samman, då det visade sig att han lider av den dödliga ärftliga sjukdomen Amyloidos, och i mars fick han ett nytt hjärta.
Annons

Idrottskonsulenten Antoni Matacz, 53, från Örebro vann Expedition: Robinson år 2003 och när champagnen korkades upp på segerfesten i Stockholm, för 16 år sedan, berättade han om sitt lyckorus för Hänt.

– Det känns så skönt att jag gjorde det! sa han då.

På den tiden såg Antoni ut som hälsan själv. Han var vältränad och ägnade större delen av sin fritid åt att sporta, träna karate intensivt, åka skidor på vintrarna och spela golf om somrarna.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Antoni Matacz var inte intresserad av att slå mynt av sitt kändisskap, utan fortsatte leva sitt vanliga vardagsliv i Örebro efter vinsten i dokusåpan. Vad han framför allt längtade efter var att finna den stora kärleken.

– Jag tar ett förhållande på stort allvar och har aldrig haft ett förhållande där man bara är ihop en månad, sa han då.

Med tiden fann han också kvinnan i sitt liv i Beatrice Evertsson, 42, och med henne har han de två sönerna Zakarias, 8, och Axel, 3.

Annons

Läkarnas tuffa besked

Allt var frid och fröjd fram till för ett antal år sedan, då Antoni plötsligt började känna sig allt mer nedsatt fysiskt. Det konstaterades att han hade en förstorad hjärtmuskel, men man visste inte vad som låg till grund för Antonis tillstånd.

– Sedan efter några år så fick jag hjärtsvikt och från den stunden så gick det ganska snabbt, säger Antoni i Expressen.

Han blev orkeslös och fick vila flera gånger när han bara skulle upp på övervåningen hemma, något som fick Beatrice att ta tag i saken och söka svar på internet. Till sist insåg hon att det tragiskt nog kunde vara sjukdomen Amyloidos – en dödlig sjukdom som gör att levern producerar ett felaktigt protein, som attackerar olika inre organ.

En utredning gjordes och det konstaterades att det var just den ärftliga sjukdomen Amyloidos som Antoni Matacz lider av. Dessutom var hans hjärta var så dåligt att han skulle dö om han inte fick ett nytt. När han under mellandagarna var ensam hemma med yngste sonen och kollapsade förstod han själv hur allvarligt det var. Antoni fick ett flera minuter långt hjärtstillestånd och återupplivades på sjukhuset.

Annons

Tvingades till hjärtoperation

Den 13 mars fick Antoni äntligen ett nytt hjärta och i efterhand förstår han hur viktigt det var. Hade han inte fått en transplantation skulle han kanske redan ha varit död. Och bara några veckor efter operationen märkte den tidigare idrottskonsulten av en förbättring. Han beskriver att livskvalitén har förbättrats något enormt med det nya hjärtat. Dock finns det fortfarande minst lika stora mörka orosmoln vid Antonis horisont.

– Jag har bara börjat min resa, jag måste byta levern och sedan har jag eventuellt njurar som också kommer tas… Nu producerar jag hela tiden de här dåliga grejerna och då blir det nya hjärtat till slut också dåligt, säger han till Expressen.

Han fortsätter förklara att han, så fort han återhämtat sig efter hjärttransplantationen, på nytt måste ställa sig i kön för att få ytterligare ett organ donerat.

– Jag kan inte opereras nu, det blir för stora ingrepp för nära inpå. Det kommer göras en liten utredning till och sedan så från och med augusti kan jag stå i kön för att få en ny lever.

Annons

Antonis hopp om framtiden

Orsaken till att Antoni Matacz orkar fortsätta kämpa och inte bara ger upp, lägger sig ner och dör, är framför allt att han vill kunna få så många år han bara kan tillsammans med sin älskade familj. Han vill se sina barn växa upp och hoppas få i alla fall tio år till, även om han är fullt medveten om att han under resten av livet kommer att tvingas äta en hel del starka mediciner.

Han förklarar också att det han kanske är mest tacksam för av allt, är att hans älskade Beatrice, mamman till hans barn, är så stark att hon orkar med hans ständigt försämrade hälsa och de allt mörkare framtidsutsikterna. För utan hennes enorma stöd och kärlek skulle han aldrig klara av att föra den kamp han nu för mot sin vedervärdiga sjukdomen, säger han.

FOTO: TT

Annons