Robinson-Ragnars ärliga ord efter TV4:s beslut

Robinson 2020

Robinson-deltagarna applåderar och gratulerar varandra när de inser hur mycket vikt de förlorat under veckorna på Fiji.
Men Ragnar Westberg Martinez har ett annat sätt att se på de förlorade kilona efter svälten.
– Jag kan och vill helt enkelt inte stötta det, speciellt inte i offentliga rum, säger han till Hänt.
Slå på ljud

I kvällens Robinson fick deltagarna tillgång till en spegel och en våg. Under veckornas gång har det gått flera dagar där deltagarna knappt har fått i sig någon som helst mat. TV4-tittarna har fått se hur de har levt på kokosnötter och vatten.

Även om svälten var något som de alla var förberedda på har många beskrivit den som tuffare än väntat. Vecka efter vecka har energin var lägre och deltagarna har tydligt blivit tunnare och tunnare. När det var dags att ta reda på hur mycket vikt som förlorades blev det delade åsikter i gruppen.

Applåderna efter viktminskningen

Vissa såg viktminskningen som något positivt och applåderade till varandras tappade kilon. När Fabian Thingwall, 35, ställde sig på vågen visade det sig att han tappat 15 kilo, detta var något som Julia Franzén, 29, gratulerade honom för.

– Det är ju ett glädjerus som kommer. 18 kilo har man gått ner. Det var helt otroligt, glad blev jag, säger Michael Björklund, 44, efter att ställt sig på vågen.

Även om flera av deltagarn var fast beslutna om att dessa kilon skulle tillbaka på deras kroppar så var glädjen över viktminskningen ändå positiv. Men Ragnar Westberg Martinez, 21, hade ett annat sätt att se på saken.

– För mig känns inte det här kul och jag vill inte ha någon applåd. För det här är ingenting som jag vill fira, säger han i programmet.

Ragnars ord om händelsen

När Hänt når Ragnar förklarar han mer om tankarna kring momentet som visas i tv-rutan.

– Generellt i samhället så målas viktminskning som något positiv, men det är inte alltid det. Jag förstår och stöttar om man har gått ner i vikt genom bra kost och träning men vad gäller Robinson är vår viktminskning ett resultat av flera veckors svält och ett sånt sätt att gå ner i vikt kan inte jag stå för, säger Ragnar.

”Farliga signaler mot samhället”

Han menar att viktminskningen var något han var förberedd på men att det inte var något han såg glädjen i inför sitt Robinson-äventyr. Istället känner han att det glada momentet som framförs i programmet inte är något han kan stå för.

– Visst är det kul att många blev glada för tappade kilon och det ska de få vara men jag kan inte stötta något som inte stämmer överens med min värdegrund vilket i det här fallet skulle vara att svälta sig själv till en smalare kropp, säger Ragnar och fortsätter:

– Att vara glad för en viktminskning genom svält tror jag skickar farliga signaler mot samhället som jag inte kan stå för. Därför kändes det inte helt bra.

Chocken över deltagarnas agerande

Även om deltagarna hade olika åsikter så utbröt ingen diskussion ut mellan dem, Ragnar menar däremot att han var lite överraskad över vännernas inställning till momentet.

– Jag kanske blev lite förvånad över att det var så mycket positiva tankar men vi är ju formade av samhället. Dock så formar vi som människor samhället och någonstans måste vi börja bestämma hur vi vill ha det, vilket samhälle vi vill leva i.

– Vi matas ständigt av olika sätt att gå ner i vikt redan som barn och det är någonting som jag inte kan stötta då det satt sina spår i mig redan från tidig ålder. Jag kan och vill helt enkelt inte stötta det, speciellt inte i offentliga rum.

”Reaktionerna är spännande för tittarna”

Ragnar menar dock att han förstår varför TV4 valt att ha med inslaget.

– Jag tycker att det är ett roligt inslag i programmet för vi har inte fått se hur vi ser ut och det är klart att jag är nyfiken på hur min vikt har förändrats, likaså mina överlevnadskamrater. Därför är det ett roligt inslag och jag tror också att reaktionerna är spännande för tittarna. I slutändan kan jag bara gå tillbaka till mina värderingar och stå fast vid min åsikt om att svält inte är något alternativ vid viktminskning.

FOTO: TV4

SENASTE NYTT!