TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Edvin Törnblom

Robinson-Julia Franzén döms i hovrätten – talar ut om brottet

08 sep, 2020 
AvOla Lagerström
Julia Franzen, känd från Robinson 2020.
Robinson-Julia döms i hovrätten för ett allvarligt brott.
För Hänt talar hon ut efter domen – och berättar varför hon nu flyr Sverige.
Annons

Julia Franzén, 30, gick genom rutan som en av de mest karismatiska deltagarna i Robinson 2020. Men i verkliga livet har problem tornat upp sig…

Julia Franzén från Robinson 2020
Julia Franzén i Robinson.

Hon hotades av fängelse men slapp undan med 6000 kronor i böter. Robinson-stjärnan Julia Franzén bryter tystnaden om bokföringsbrottet.

– Jag var slarvig och okunnig, säger hon.

Robinson-stjärnan lever annars ett liv i sus och dus där paraplydrinkar och lyxiga resor i privatplan till fjärran länder står på schemat.

– Jag och min kusin reser runt i världen och jobbar som modeller på olika events. Det är som att göra ”bargig” fast i jetsetvärlden. Det är som vilket ytligt modelljobb som helst, har Julia tidigare förklarat för Hänt.

För en tid sedan tornade det dock upp ett mörkt moln på Robinsonstjärnans himmel. I december 2019 dömdes hon i Alingsås tingsrätt för bokföringsbrott.

Annons

Julias förklaring till brottet

I domen konstaterar rätten att Julia sedan tidigare inte förekommer i belastningsregistret.

I domen står det vidare: ”Tingsrätten gör bedömningen att ifrågavarande brottslighet har ett straffvärde på sammanlagt en månads fängelse. Det är fråga om så kallad artbrott där det finns en stark presumtion för att välja fängelse som påföljd. Det saknas anledning att befara att Julia Franzén kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därtill har hon samtyckt till samhällstjänst. Det föreligger därför förutsättningar att i stället bestämma påföljden till villkorlig dom med samhällstjänst. Antalet timmar bestäms till 50 timmar”.

Robinson-Julia Franzén på ett flygplan.
Julia i ett flygplan.

Det brottsliga hade skett i hennes näringsverksamhet inom området personlig träning. Hovrätten gjorde dock, i mars i år, lättnader i påföljdsfrågan. Påföljden om samhällstjänst slopades helt och det slutgiltiga straffet blev villkorlig dom och 60 dagsböter om 100 kronor, det vill säga 6000 kronor i böter.

Annons

Hovrätten poängterade också att brottet förvisso inte var ringa, men det brottsliga skett av oaktsamhet och alltså inte varit planerat. Brotten begicks 2015 och 2016.

När Hänt når Julia för en kommentar förklarar hon att hon vid tiden för brottet var med i en fitnesstävling.

– Jag blev känd över en natt och blev kontaktad av folk som ville göra samma viktresa. Jag startade företaget och drog direkt igång med klienter. Vid det laget hade jag aldrig haft företag och än mindre kunskap om att driva företag.

Julia fortsätter:

– Det känns som så långt borta, typ som att förklara något man gjorde på studentresan till Ayia Napa när jag var 18 år. Jag fick böta 6000 med motiveringen att jag varit oaktsam, alltså rent slarvig och okunnig, inget medvetet. That’s it, säger Julia som har för avsikt att snart flytta till Spanien.

– Jag flyttar till Marbella för att jag tycker att Sverige är grått och tråkigt. Det är anledningen. Jag kan ju inte flytta tillbaka till Los Angeles nu under coronan, och det känns ändå som att Marbella är Europas version av Los Angeles.

Av: Ola Lagerström & Emil Karlsson Lagnelius

Foto: TV4 & Privat.

Annons