TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Robinson-Jani Jokinen om hemska brottet som förändrade livet

18 aug, 2020 
AvOla Lagerström
Robinson-Jani Jokinen.
Jani Jokinen bryter nu tystnaden.
Här öppnar han upp sig om det brutala brottet som förändrade allt.
Annons

Jani Jokinen framstod i Robinson 2020 som en sorglös person, alltid med ett leende på läpparna. Men bakom fasaden döljer sig en mörk hemlighet.

Robinson-Jani Jokinen.
Jani Jokinen. Foto: Privat.

För Robinson-deltagarna har vardagen har så sakteliga börja återgå till det normala. Jani Jokinen driver ett filmföretag, men corona har i stort sett lamslagit branschen, så han har ägnat sig åt bokföring.

I Robinson, där han kom in som joker och slutade åtta efter att ha nått finalveckan, framstod Jani som en pratglad kille utan livsbekymmer. Men inget kunde vara mer fel.

Jani om övergreppen

När Hänt, i samband med en enkät, frågar vad som är det värsta brott han har utsatts för dröjer han först med svaret. Sen väljer han ändå att öppna upp sig om barndomens trauma.

Annons

– Det här är inget jag brukar prata om och det har inte med någon person i min familj att göra, men i lågstadiet blev jag sexuellt utnyttjad. Jag gick väl i trean, fyran.

Blev gärningsmannen ertappad?

– Nej, han klarade sig.

Hur präglades du av övergreppen?

– Från att jag var väldigt pratglad blev jag väldigt deprimerad. Efter gymnasiet valde jag att berätta om alltsammans. Då vände jag på allting och gjorde något positivt av det. Jag har släppt det och gått vidare.

Robinson-Jani Jokinen älskar att dricka coca cola.
Jani älskar att dricka coca cola. Foto: Privat.

Jani om sitt beroende

Jani berättar även om ett svårt beroende – läsk.

– Jag har varit beroende av Coca-Cola i många år. Jag har aldrig velat erkänna det för mig själv. När andra påtalat det, svarar jag att jag kan sluta när som helst. Jag har slutat, men varje gång har jag fallit tillbaka i mitt drickande. Jag dricker två liter varje dag, avslöjar Jani och tillägger att han just nu är inne i en period där han ”kraschat totalt”.

Annons

– Häromdagen var jag i mataffären och köpte 70 burkar. Jag hade ingen vagn utan kom konkande till kassan med sju tiopack. Alla glodde på mig! Det går utför nu, jag lyckas inte hålla mig borta hur mycket jag än försöker.

Varje dag känner han ett sug efter drycken.

– Det är som att jag blir väldigt törstig. Får jag sedan en iskall Coca-Cola så försvinner törsten ett tag. Sedan vill jag ha mer! Skulle jag inte få Coca-Cola så får jag huvudvärk och blir lite grinig.

Jani berättar att han brukar drömma om Coca-Cola på nätterna. Hans anhöriga är djupt oroade. Jani berättar att hans föräldrar vid ett tillfälle – under en gemensam semestervecka i Thailand – erbjöd honom en gratis tandblekning om han lovade att bemästra sitt svåra missbruk.

– Jag slutade dricka men efter ett år tänkte jag: ”Ett glas kan jag väl ta?” Då var jag fast igen, suckar Jani.

Har du funderat på att ta professionell hjälp?

– Ja, det har jag faktiskt! Det har bara inte blivit av. Jag har till och med haft diskussioner med Kristove från Robinson. Han är hypnotisör och han hävdar att han kan bota mig från det här. Jag hoppas att han har rätt, avrundar Jani och sveper ett nytt glas Coca-Cola…

Annons

◼️ ◼️ ◼️

✔︎ Vem är Jani Jokinen?

Namn: Jani Jokinen.
Ålder: 37.
Jobbar som: Pluggar och driver ett eget filmbolag.
Civilstatus: Singel.
Bor: Motala.
God egenskap: Alltid glad och positiv.
Dålig egenskap: Pratar för mycket.
Äter helst: Plankstek.
Dricker helst: Gissa…
Skrattar: Åt det mesta, jag är lättroad.
Gråter: När jag ser romantiska filmer.
Borde: Flytta till Los Angeles och jobba med film där.
Kändismerit: Varit med i program i Kanal 5 där kändisar fick genomgå en polisutbildning – ledd av Martin Melin.

Annons