LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

”Riktiga” Pippi Långstrump är död – var inspirationen för Astrid Lindgren

17 jul, 2023 
Simon Lundh
Pippi Långstrump och Sonja Sandin
Flickan bakom Pippi Långstrump har somnat in.
Sonja Mellin som var inspirationen till Astrid Lindgrens saga om Pippi Långstrump har avlidit vid 89 års ålder.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Abba-Björn visar upp nya kärleken Christina SasBrand logo
Abba-Björn visar upp nya kärleken Christina Sas

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren har genom åren förgyllt svenska barns liv med ett stort antal berättelser och sagor som många är uppväxta med. Sagor som Alla vi barn i Bullerbyn, Ronja Rövardotter och Madicken. En av de första sagorna som Astrid gav ut är den om rödhåriga flicka som bor med sin apa, Herr Nilsson och sin häst, Lilla Gubben i Villa Villekulla.

Astrid skapade figuren redan 1941, men den första boken om Pippi Långstrump gavs ut i november 1945 och har sedan dess läst av otroligt många människor. Efter den första boken har fler exemplar av sagan getts ut och finns idag översatta till mer än 77 olika språk.

Historien om Pippi har sedan dess även visats på vita duken där den första filmen kom 1949. 1973 kom även den mest kända filmen Här kommer Pippi Långstrump med Inger Nilsson, 64, som Pippi i huvudrollen.

Flickan bakom Pippi Långstrump har gått bort

Nu har flickan bakom inspirationen till Pippi Långstrump, Sonja Mellin gått bort.

Annons

Astrid Lindgren hittade sin inspiration till sagan om Pippi Långstrump i samband med ett barnkalas, där Sonja blivit hembjuden till hennes vän Karin 1941. Karins mamma är den hyllade författaren Astrid Lindgren.

I en intervju med Expressen i samband med Astrid Lindgrens 80-års dag 1987, berättade författaren om att hon hittade i Sonja Pippis utseende och personlighet.

– Hon skalade runt på egen hand, så full av liv. Och när jag såg henne tänkte jag att där har jag min Pippi och präktigt rödhårig är hon också, sa Astrid då till tidningen.

Det gjorde Sonja Mellin efter upptäckten

Sonja jobbade under många år i familjens grönsakshandel i Hötorgshallen. Där Astrid var en av hennes konstanta stamkunder.

Sonja Mellin somnade in den 4 juli och blev 89 år gammal.

FOTO: Bo-Aje Mellin/SVT/Eric Roxfeldt/TT

Annons