Rikard Wolff om sin svåra lungsjukdom: "Det finns ögonblick där jag blir fruktansvärt rädd"

Rikard Wolff om sin svåra lungsjukdom: "Det finns ögonblick där jag blir fruktansvärt rädd"

Utagerande revykung på scenen, ständigt påpassad i vardagen. Rikard Wolff tillvaro styrs helt och hållet av den kroniska lungsjukdomen.

Rikard Wolff, 56, har blivit unisont hyllad för sin tolkning av revyklungen Karl Gerhard på Statsteatern i Stockholm. I juldagarna är han dessutom aktuell som en av fem deltagare i SVTs “Stjärnorna på slottet”. Men alla projekt måste föregås av noga planering på grund av hans ärftliga kroniska lungsjukdom.

Senaste bilden på Rikard Wolff är från invigningen av Stockholms filmfestival i november. Foto: All Over

Senaste bilden på Rikard Wolff är från invigningen av Stockholms filmfestival i november. Foto: All Over Press

– Det var en trasslig sommar, återkommande problem. Två dagar innan premiären visste jag inte hur det skulle gå. Allting är väldigt reglerat. Jag röker inte, dricker kanske ett glas vin i veckan, jag har svårt att gå ut när det är kallt. Svårt att bära, svårt att gå i trappor. Måste sova ordentligt på nätterna, säger Rikard i Expressen.

Under 2010 var det så illa att han tvingades ställa in flera föreställningar av ”Maria Callas- ett obesvarat liv”. Skådisen och sångaren var inlagd på sjukhus i flera veckor i sträck. Dessutom drabbades han av astma, blodpropp i armen och hepatit.

Rikard Wolff på scen. Foto: All Over

Rikard Wolff är en av deltagarna i SVTs "Stjärnorna på slottet" med start den 27 december. Foto: Mattias Ankrah/SVT

Rikard Wolff när Guldbaggegalan firade 50 år. Foto: All Over

– Du måste vara ordentlig när du har lungemfysem och det har inte passat mig tidigare, men nu passar det. Just i dag mår jag ganska bra. September är bra. Inte för varmt och inte för kallt, berättade artisten för Lotta Bromé i P4.

Det är klart att det alltid finns ögonblick där jag kan bli fruktansvärt rädd.

Samtidigt måste han alltid hålla koll på sina saker.

– En telefon som är laddad, en inhalator som fungerar, ha medicinerna i närheten. Det är klart att det alltid finns ögonblick där jag kan bli fruktansvärt rädd. Det har varit väldigt allvarligt ibland. Det finns några tillfällen när jag verkligen kommit in i sista sekunden. Det blir ett stort pådrag när man hamnat på intensiven vid de akuta anfallen.

Artisten bor på Södermalm i Stockholm. Tillsammans med regissören Stina Gardell, 49, har Rikard dottern Ella, 9.

Regissören Stina Gardell och Rikard Wolff har dottern Ella ihop. Foto: All Over

Regissören Stina Gardell och Rikard Wolff har dottern Ella ihop. Foto: All Over

– Jag måste ha pauser där jag kan vila en timme. Nästan minutplanera mina dagar. Det får ju konsekvenser när man är förälder. Men min dotter vet att det inte plötsligt går att kasta sig ut i äventyrligheter. Det kan vi göra om vi har någon annan med. Jag reser på somrarna, men då har jag någon som åker med mig.

FRÅN FÖRSTASIDAN