Rikard Palms stora familjetragedi: "Vi stod varandra nära"

Förra veckan förlorade Rikard Palm sin pappa Rune. För Hänt berättar han om sorgen.

SVT:s förre nyhetsankare Rikard Palm, 53, har sorg. Hans pappa Rune gick bort förra veckan och för Hänt berättar han nu om känslorna.

– Det var inte oväntat. Det var bäst det som skedde. Nu har han fått frid. Han blev gammal, hela 91 år, så han fick leva ett långt liv.

Stod ni varandra nära?

– Pappa var en fåordig man. Men ja, vi stod varandra nära… Fast utan så mycket ord. Han var ingen fysisk människa som kramades och så. Men han fanns alltid där som en stor trygghet och ställde alltid upp när det behövdes.

palms-pappa

Rikard Palms pappa Rune. Bilden publicerad med tillstånd. Foto: Facebook

Trots allt låter Rikard relativt munter och han berättar att läget faktiskt är okej med tanke på omständigheterna. Även om han önskar att hälsan kunde vara bättre. För ett år sedan opererade Richard bort en fjärdedel av matstrupens slemhinna då läkarna upptäckt ett förstadium till cancer i matstrupen. Operationen gick lyckligtvis bra, men dessvärre drabbades Rickard av svåra komplikationer. Först lunginflammation och därefter hjärtsvikt. Då var han minst sagt illa däran – något han berättade om i en intervju i höstas.

– Jag hade fyra procents hjärtkapacitet. Det var frågan om timmar. Jag var nära att dö. Då det inte fanns någon akut hjärtdonator sprutade de in mediciner rakt in i blodet vilket jag svarade bra på. Då var livet helt värdelöst.

Hur mår du idag?

– Inte så jävla bra faktiskt. Det är fortfarande hjärtat som spökar. Jag kan bli helt utslagen. Men det går ändå år rätt håll, även om det går långsamt. Psykiskt är det inte bättre och det gör mig besviken.

Men det finns något som håller honom uppe på fötter. Eller rättare sagt någon. Sedan september är han förlovad med Solveig Hörnfeldt, 41. De träffades för drygt tre år sedan 2013 då de båda sjöng i Skärholmskören.

– Hade jag inte haft Solveig… Då hade jag nog inte levt idag. Jag är så otroligt glad över att jag har henne.

Går planerna i lås blir de herr och fru Palm lagom till våren.

– Vi ska nog gifta oss på svenska ambassaden i Paris i april. Men ingenting är helt spikat. Det blir i så fall något enkelt, inget stort, säger han och lämnar över telefonluren till Solveig.

Hon längtar till den dagen då de säger “ja” till varandra.

– Rikard är absolut kärleken i mitt liv. Rätt som det var dök han upp.

SENASTE NYTT!