TRENDAR JUST NU!Alla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Irma Lehtosalo

Rickard Olsson: ”Låt kungafamiljen försörja sig själva”

22 sep, 2019 
AvOla Lagerström
Rickard Olsson tycker att kungafamiljen borde försörja sig själva.
Rickard Olsson är ständigt aktuell. Nu kommer Bingolottos folkkäre programledare med ett kontroversiellt utspel om kungafamiljen.
Annons

I en lång öppenhjärtig intervju pratar Rickard Olsson inte bara om kungahuset utan även om separationen från Therese och hur hatad han blev när han axlade Tomas Tengbys mantel. Och mycket mycket mer…

Hur står det till världens bästa Rickard?

– Jo, men det står jättebra till. Jag går just nu ett träningsprogram som heter ”60 weeks of hell”. För mig är det himmelriket. Jag mår som en prins. Jag äter som man ska och tränar som man ska. Jag känner att kroppen och psyket reagerar otroligt bra.
Nyligen blev det känt att du och Therese Broberg, 34, separerar efter tio år ihop. Önskar du nu att du vore en vanlig Svensson – som vecko- och kvällspressen inte är ett dugg intresserade av att rapportera om?

– Det får man nog lov att säga, faktiskt. Det är ingenting man behöver annonsera om, men faktum är att vi separerade fem månader innan det blev offentligt! Jag har svårt för kändisar som deklarerar på Facebook att ”nu är det slut”. Det finns till och med kändisar som skickar ut pressreleaser om att det är slut. Det där tycker jag kan sippra ut på en naturlig väg.
Hur är det möjligt att det tog hela fem månader innan separationsnyheten läckte ut?

Annons

– Jag umgås inte med mediavänner, generellt, och mina vardagskompisar är inte sådana som ringer till tidningarna för att tjäna sig en hacka. Jag har schysta kompisar, en lojal omgivning. Det var samma sak när vi förlovade oss. Det sipprade också ut efter ett halvår, faktiskt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Rickard Olsson och ex-sambon Therese Broberg.
Rickard Olsson med exet Therese.

Vem är din livlina när du behöver ventilera tankar och funderingar kring allt detta?

– Min gode vän Mattias Lindqvist i Köpenhamn. Vi är uppvuxna tillsammans, delar humor och världsbild.
Vad var det senaste Mattias sa som var klokt i sammanhanget?

– ”Ta det lugnt”.
Hur ser din plan ut nu och framöver?

–Just nu håller jag på att inreda hem och trädgård. Jag gör lite som Voltaire. Han skrev: ”Jag odlar min trädgård så att jag får en plattform från vilken jag kan förändra världen”.
Vad händer på jobbfronten?

Annons

– Bingolotto ångar vidare. Fler och fler tycker att det är kul att vara med oss. Det finns väldigt många yngre som tycker om att titta på programmet. Målet är – över tid – att få dem att tanka ner appen och att köpa lott där.
Hur gick det till när du gjorde entré i mediabranschen?

– Entrén gjordes i Radio Gävleborg i ett program som hette På tapeten. Det var som en roligare variant av Efter tre med Ulf Elfving – med både sketcher och aktualiteter. Sedan blev det Stockholm och Morgonpasset. Att axla Tomas Tengby var som att ta ett programledarmässigt stålbad. Folk hatade mig så mycket att det var helt otroligt. Det var fruktansvärt! Tur att det här var innan sociala medier. Då hade jag nog inte levt idag, då hade jag skjutit mig!
Vad är din styrka som programledare?

– Jag tycker att en snickare är lika intressant som en akademiker. Jag kan prata med alla. Det märktes nog när jag var åkande reporter i Vasaloppet. Det krävs att man är intresserad av alla. Jag kan få vanliga människor att må bra i en konstig miljö. En tv-miljö, alltså, som i Bingolotto.
När går du till jobbet med tunga steg?

– Det gör jag otroligt sällan. Möjligtvis när jag sovit dåligt.

Rickard Olsson leder Bingolotto.

Vad är största skillnaden på den privata Rickard Olsson och den yrkesmässiga Rickard Olsson?

–Den privata har svart bälte i att hålla käften. Det kan man inte tro när man tittar på den offentliga Rickard Olsson…
Hur var du som liten grabb?

Annons

– Rädd. Jag är uppvuxen i ganska tuffa kvarter. Förorten… Jag var rätt liten.
Så du tog skydd i pojkrummet?

– Nej, men jag kompenserade min rädsla med social kompetens – för att inte få stryk.
Vad hette din första flickvän?

– Anna-Karin. Vi kysstes under en eka. Jag kommer ihåg när hennes tunga letade sig in i min mun. Det är den mest utomjordiska upplevelsen jag varit med om. Sedan dess har världen inte varit densamma.
Hade du toppbetyg i skolan?

–Nej, jag var medelmåtta. Ungefär lika medioker som jag är programledare, tänkte jag säga. Jag la liksom inte manken till.
Gjorde du lumpen?

– Ja, som kock i Infanteriet.
Hur gammal var du när du flyttade hemifrån?

–18. Jag fick låna en lägenhet, en liten etta, i Gävle. Den var på kanske 20 kvadrat. Där kunde vi sitta, 20 killar, och röka. Fruktansvärt!
Vilket misstag som du gjort har du lärt dig mest av?

– Jag retades väldigt mycket när jag gick i grundskolan. Det tror jag att många kunde uppfatta som mobbning. Det var inte min intention. Av det har jag lärt mig att det inte är säkert att mottagaren tar emot dig på samma sätt som avsändaren vill. Jag har också lärt mig att jag inte ska snickra och skruva. Jag minns när jag flyttade hit och en granne sa: ”Rickard, om du gör det som du är bra på så kan du köpa in tjänster från folk som kan sitt”.
När blev du senast imponerad av en kändis?

Annons

– Om jag ska vara helt ärlig så blir jag inte startstruck så himla lätt, men jag är sjukt imponerad av Filip och Fredrik och deras detaljkunskaper. Deras allmänbildning är imponerande. Filip och Fredrik borde ha vunnit över Birro i På spåret.

Prinsessan Madeleine, prins Daniel, kronprinsessan Victoria, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip och prinsessan Sofia vid nationaldagsmottagningen på Stockholm slott i samband med nationaldagsfirandet.
Kungafamiljen på Stockholm slott. Foto: Karin Törnblom / TT

Är du rojalist?

– Jag tycker så här: låt dem inte leva på statliga bidrag. Om de gör en sådan enorm nytta för Sverige, så kan de väl göra som vanliga rock- och popstjärnor, nämligen ta betalt av folk som vill se dem? Sedan kan de dela gaget med den som äger eventet. Man behöver alltså inte avskaffa kungahuset utan bara låta medlemmarna i familjen försörja sig själva – på sitt kändisskap. Det får ju alla andra kändisar göra. Sedan kan staten ta hand om byggnaderna.
Känner du Vickan, Madde och CP?

Annons

– Nej, men jag har hejat på Carl Philip och pratat lite med honom på Idrottsgalan. Sedan sas det för kanske tio år sedan att Victoria och Daniel lirade Bingolotto med sina kompisar. Härligt! Victoria och Daniel är också människor.
Vilket djur har du helst på tallriken?

– Ren. Tycker att renytterfilé är så fruktansvärt gott!
Avslöja tre saker som står på din bucketlist!

– Jag vill bestiga Kebnekaise, jag vill bli skuldfri och jag vill vara kvar länge, länge på Bingolotto.
Vad är det vidrigaste du varit med om?

– Det måste ha varit den gången jag vaknade i en sandlåda med en grönhårig punkartjej. En of story kan man väl säga…
Vilken komiker får dig nästan alltid att skratta?

Peter Wahlbeck – när han är på humör. Då är han i världsklass!
Slutligen Rickard, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Mina tidiga morgonpromenader när jag lyssnar på poddar och P1. När jag kommer tillbaka ligger folk fortfarande och sover. Jag ligger en halv dag före alla andra.

Annons

◼️ ◼️ ◼️

Namn: Rickard Olsson
Ålder: 52
Stjärntecken: Jag är 100 procent vattuman
Familj: Numera bara dottern Asta, 16, som skickar mig massor av Blocketannonser på söta hundvalpar…
Jobbar som: Programledare och journalist
Bor: Stockholm
God egenskap: Generös och nyfiken
Dålig egenskap: Alltför tolerant i mina nära relationer
Älskar: Att sitta i min karibiska grabbgrotta nere vid vattnet
Hatar: Alla måsten
Borde: Bli bättre på att betala räkningar
Kändismerit: Jag har en gitarr som är signerad av alla levande medlemmar i Led Zeppelin

Annons