Regina Lund: "Jävligt jobbigt att vara riktigt kär"

Regina Lund: "Jävligt jobbigt att vara riktigt kär"

Regina Lund kämpar på med mycket i livet och dessutom så önskar sångerskan att bara falla lite lagom nästa gång för en karl.

Hur står det till världens bästa Regina?

– Tackar som frågar. Jag har just blivit vidrigt matförgiftad av en riktigt elak rätt. Det har sänkt mig i tre dygn.

Har du medvind eller motvind i livet just nu?

– Det blåser friskt från alla håll. Jag håller mig vid liv, kämpar på och försöker segla i alla väder. Har precis skrivit 50 låttexter som ska få kläder. Och varje dag fotar jag inför min konstutställning Ljus på Lydmar Hotel. Utställningen börjar 13 december och kommer att hålla på i tre månader. Det blir min första rena fotoutställning.

Vad fotar du helst?

– Människor.

Vad handlar din nya låt “Tid” om?

– Om två människor som har grymt dålig tajming. Låten är en slags bön om att få mer livstid med den man älskar att göra allt man älskar att göra.

Vilken Beck- eller Wallanderstjärna såg du senast?

– Det är några stycken. Marie Göranzon och jag promenerade och satt ner i solen på kungliga Djurgården i början av sommaren. I samma veva satt jag och pratade en stund med Krister Henriksson på Dramatentrappan. Sverrir Gudnason och jag träffades i Köpenhamn för en massa år sedan, men senast var nog på passmyndigheten i Stockholm av alla ställen, ha ha.

En glad Regina Lund.

När gjorde du senast skandal?

– Jag anser inte att man gör skandal. Jag anser att det är något som skapas kring ens person av andra. Tack och lov har jag sluppit det men jag kommer att tänka på sexscenerna i “Kärlekens språk”. Visserligen var det jag som skådespelerska och inte privatperson som gjorde scenerna men det blev ändå väldigt exponerat och omtalat och det sattes stort fokus på mitt privatliv. Men det är väl preskriberat nu? Det var ju typ på 1800-talet. 2004, tror jag.

Var sexscenerna äkta?

– Nej, det påstods så men det var de inte. Både jag och Themba Tainton kan intyga att det gick helt proffsigt tillväga. Men vad är egentligen en skandal? Jo, det är att vi som mänsklighet mobbar, förtalar, missbrukar, förtrycker, skadar och dödar varandra. Det är skandal.

Innebär det att du är vegetarian?

– Jag har varit det fram och tillbaka i massor av år. Efter cancern har jag haft avbrott och blivit flexetarian. Men jag vill bli det igen.

Är du frisk från cancern nu?

– Ja.

När känner du dig mest harmonisk?

– När jag umgås med min son. När folk runt omkring mig är trygga i sig själva. När miljön är fri från hot, avgrund och missunnsamhet. När situationen är trygg. När jag vet min uppgift. När jag är fri från kontroll och fysisk smärta. Innerst inne är jag blyg och skygg. Jag trivs som bäst när jag är i mitt skapande. Är jag inte det blir jag otrygg och då vill jag bara försvinna in i egen källa. Jag har behov av att meditera och vara i koncentration. Kanske mer nu än tidigare. Jag har alltid gillat att blunda när jag gör mina konserter. Då ser jag bättre.

Regina Lund med sonen Wiggo på en biopremiär.

Regina Lund med sonen Wiggo på en biopremiär.

Hur länge har du varit singel?

– I en oändlighet.

Finns det någon speciell man i ditt liv just nu?

– Nej.

Längtar du efter att bli riktigt kär?

– Ja, varför inte? Men det är jävligt jobbigt också, så jag önskar bara bli lite sådär lagom kär.

Har dina tidigare förhållanden varit stormiga och passionerade eller stillsamma och harmoniska?

– Varje relation har varit unik.

Vem av dina exkärlekar tar du helst en fika med: Orup, Peter Siepen, Joachim Thåström eller Per Graffman?

– Alla. Gärna samtidigt. Det vore kul! Senaste fikan var med kollegan och exet Jens Hultén. (Känd som gangstern Seth Rydell i Johan Falk-filmerna, reds. anm). Får jag önska vem jag ska fika med så blir det min sons far Jan Lindberg för honom har jag inte sett röken av på flera år. Vet inte ens vad han jobbar med. Att sitta ner med honom i lugn och ro och prata ostört en längre stund är till och med på min bucket list.

Vilket är ditt favoritplagg?

– Just nu är det mina svarta Henrik Vibskov- byxor.

Vilka dofter gör dig nostalgisk?

– Oj, svårt! Det finns så många underbara dofter. Doft är mitt viktigaste sinne. Sandelträ, rostat bröd, Niveakräm, doft av salt och öppet hav, gran, tjära, träpanel… Kan inte välja. Sandelträ och saltvatten får det nog bli.

Vems tankar vill du kunna läsa?

– Säpochefen.

Slutligen Regina, vad gör din dag?

– Min son!

Av Ola Lagerström

Foto: IBL

FRÅN FÖRSTASIDAN