Graaf ber om ursäkt efter kritiserade videon: "Oförlåtligt"

Magdalena Graaf ber om ursäkt för videohånet mot ursprungsbefolkning

Magdalena Graaf skickade en video till en av Ann Söderlunds följare där hon hånar ursprungsbefolkningen. Stark kritik har riktats mot tv-profilerna, som nu ber om ursäkt: "Det jag gjort är oförlåtligt, fruktansvärt och groteskt!", skriver Graaf på Instagram.

Det stormar rejält kring TV4-profilen Magdalena Graaf, 42, och SVT:s Ann Söderlund, 46. Detta efter att en lyssnare kritiserade Ann Söderlund och Anitha Cleménce, 40, efter deras senaste podcast-avsnitt av Lillelördag. Där pratar de om ord och uttryck man använde förr – men inte längre, bland annat varför ursprungsbefolkning inte längre får kallas indian. Något Ann Söderlund uttryckte en oförståelse för.

Avsnittet har i efterhand ifrågasatts och en av lyssnarna skickade ett långt privat meddelande till Ann Söderlund för att förklara varför hon, som härstammar från ursprungsbefolkningen, tar illa upp av att kallas indian. Kvinnan förklarade även varför uttrycket är så laddat och historien bakom det hela.

Men svaret lyssnaren fick tillbaka var något hon inte förväntat sig, och definitivt ingenting som hon uppskattade. För från Ann Söderlunds Instagramkonto kom en video där Magdalena Graaf sjunger på “Tio små indianer” och sedan avslutar med orden “Jesus älskar dig”, en video som Bloggbevakning tagit del av.

Lyssnaren delade efteråt både sitt meddelande och videon på sin Instagram, något många tagit del av och efteråt gått till angrepp om i Magdalena Graaf och Ann Söderlunds kommentarsfält. Där riktar de skarp kritik mot tv-profilerna.

“Trodde inte du av alla skulle bemöta Alexandra så otroligt respektlöst och rasistisk när hon upplyste dig om ursprungsbefolkningen historia… Man kan tycka att det inte är så svårt att be om ursäkt och ta till sig av det hon skrev och faktiskt lära sig någonting av det. Är verkligen besviken”, skriver en av hundratals person i Söderlunds kommentarsfält.

Ann Söderlund ber om ursäkt efter Graafs video

SVT-profilen har svarat och uppger att hon själv varken sett meddelandet eller svarat på det.

“Det var ju Maggan som skämtade med min telefon. Ta det lugnt! Jag ska svara henne”, skriver hon först och fortsätter senare:

“Såg nu. Men det var ju bara Maggan som inte förstod vad det handlade om”.

I efterhand har hon även publicerat en ursäkt i ett nytt inlägg:

“Jäkligt tydligt att okunskapen klingar högt och tydligt mellan historiens väggar. Om det vill både jag och Anitha be om ursäkt. På riktigt. Förlåt. Vi kan, och kommer aldrig mer, att göra någons lidande till underhållning. Vi har spelat in över 400 poddar och ibland, även om vi borde vara proffsigare än så, sänker vi garden och det händer även vår skickliga redaktör. Vi skäms över att ha gjort den här frågan till vår. Förlåt”, skriver Ann Söderlund bland annat.

Graaf ändrade kritiserade inlägget

Magdalena Graaf var till en början oförstående till kritiken och skrev ett inlägg med inledningen “Underbart att STOLT få kalla mig same! Folk dör, svälter, det är krig och orättvisor. Vi lever i de lättkränktas land Sverige. Ärligt? Hur orkar ni bråka om ALLT? Reta upp er hata, hota och rasa?”. Men i efterhand har hon redigerat inlägget och ber om ursäkt i både det befintliga inlägget och i nya.

“Det jag gjort är oförlåtligt, fruktansvärt och groteskt! Förlåt alla människor i Sverige, ursprungsbefolkning jag krängt, förlåt ALEXANDRA för min okunskap och barnslighet. Självklart ska vi vara respektfulla och korrekta. Jag kommer ställa mig i skamvrån! Jag har lärt mig en läxa! Jag kommer ALDRIG mer skoja på ett ogenomtänkt sätt. Alla jag skadat med min vidriga gränslöshet. Förlåt”, skriver Magdalena Graaf på Instagram.

Ann Söderlund har i efterhand sagt att hon och Anitha Cleménce kommer att prata om kritiken i kommande avsnittet av sin podd, hon hävdar dessutom att hon varit i kontakt med den berörda lyssnaren och bett personligen om ursäkt.

LÄS OCKSÅ: Magdalena Graaf har sagt upp sig från TV4 – bryter tystnaden om beslutet: ”Mycket sorgligt”

LÄS OCKSÅ: 1,5 år efter skilsmässan från Calle Schulman – därför byter Anitha namn nu

FOTO: Ibl

SENASTE NYTT!