TRENDAR JUST NU!Bianca IngrossoPernilla WahlgrenFarmen 2024Melinda JacobsE-type

Programledarnas oro i Nyhetsmorgon efter nya Astrid Lindgren-filmen

13 sep, 2018 
AvAngelica Jaako Billenman
TV4-Nyheternas Peter Lindgren är orolig över hur Astrid Lindgren porträtteras i filmen Unga Astrid.
Imorgon har filmen om Astrid Lindgrens tidiga liv, Unga Astrid, premiär, men filmen har redan innan den visats på biograferna väckt åsikter. Nu oroar sin Nyhetsmorgons programledare för att författaren vinklas felaktigt.
Annons

De senaste åren har det kommit flera filmer om svenska kändisars liv, som filmen Borg om tennisproffset Björn Borg, 62, eller Ted – För kärlekens skull, om den numera avlidne musikern Ted Gärdestad. Båda har de gemensamt att de baseras på sanna historier, men att de också är fiktiva för dramaturgins skull.

Imorgon har en ny sådan film premiär, filmen om Astrid Lindgrens tidiga liv, Unga Astrid. I dagens Nyhetsmorgon i TV4 diskuterar programledarna Soraya Lavasani och Steffo Törnquist tillsammans med kollegorna, meterologen Sophia Nilsson, Nyheternas Peter Lindgren, 53, och TV4-sportens Mattias Tjernström filmen.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Den som oroar sig mest över hur författaren vinklas i Unga Astrid är Peter Lindgren, som är ett stort fan av Astrid Lindgrens verk.

– Jag är orolig för att bilden av Astrid Lindgren själv, som jag själv har, blir en annan. Man har ju vuxit upp med Astrid Lindgren och hennes böcker och nu är jag rädd att den bilderna förstörs om jag ser den, säger han.

Annons

– Du behöver inte se filmen, flikar TV4-sportens Mattias Tjernström in.

– Så får man göra, det är smart, tack! svarar Peter Lindgren som får frågan av Steffo Törnquist vad han har för bild av författaren.

– Jag har ju bilden av den här tanten som står upp för barnen och som berättar historier på barns vis. Nu får jag se den Unga Astrid och då kanske min bild kommer att förändras, jag vet inte. Jag kan ju välja att inte se filmen, säger Peter Lindgren.

– Eller så gör du det! uppmanar Soraya Lavasani.

Unga Astrid har bland annat kritiserats av Astrid Lindgrens dotter Karin Nymark, 84, som menar att man aldrig hade kunnat göra filmen medan Astrid Lindgren fortfarande levde eftersom hennes mamma bar en stor skam över att hon blev oönskat gravid som 18-åring med sin chef, den 30 år äldre redaktören Reinhold Blomberg på Vimmerby tidning. En stor del av filmen handlar just om det.

Astrid Lindgren skickades till Köpenhamn för att föda sonen Lars Lindgren i tysthet och Reinhold Blomberg anklagades för äktenskapsbrott, vilket blev en stor skandal i den lilla småländska orten på 1920-talet.

Annons

– Tiden i Vimmerby med skvallret, blickarna, föraktet och frågorna fick nog mamma att in i märgen förstå vad uppmärksamhet kostar. Hon flydde från Vimmerby och ville sedan aldrig mer bli föremål för den sortens intresse för hennes privatliv. Att det då ska ”skapas fritt” kring just den här tiden i Astrids liv, känns absurt, säger Karin Nymark i tidningen Vi.

FOTO: TV4

Annons