LÄS MER:Pernilla WahlgrenAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastetBachelorette 2024Så bor kändisarna
Festis marknadsföring banner

Filippa Fernqvist om att vara den första transpersonen som programledare på TV4

08 jul, 2023 
Johanna Talamo
Filippa om att vara den första transpersonen som programledare på TV4
TV4:s nytillskott Filippa Fernqvist är den första transpersonen att arbeta som programledare i svensk tv.
I en intervju med Hänt berättar hon om resan dit och det viktiga stödet från familj, tittare och kollegor
”Jag finner inga ord för hur mycket det betyder.”
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Soraya Lavasani om festligheterna inför julaftonBrand logo
Soraya Lavasani om festligheterna inför julafton

Filippa Fernqvist, 29 är journalist, reporter och aktuell som programledare på TV4. Innan hon fick jobbet på TV4 så har hon även arbetat på Expressen TV och Dagens Industri TV, det sistnämnda jobbet fick hon efter att ha praktiserat där under studietiden.

Filippa beskriver att erfarenheten att vara transperson inte säger någonting om hennes person som helhet, hon förklarar att det är en erfarenhet som hon har men att det inte är den hon är.

– Alla människor är som stora pussel med tusentals pusselbitar. Transerfarenheten är en pusselbit av väldigt många och tyvärr är det, det enda folk vill lägga märke till. Ger man mig en chans så kan man se att jag, precis som alla människor, är så mycket mer än så.

Filippa Fernqvist om vägen till drömjobbet: ”Fick höra att det aldrig skulle gå”

Att arbeta som tv-reporter har alltid varit en dröm för Filippa och redan som barn lekte hon programledare hemma. Hon förklarar dock att det aldrig har varit någon självklarhet att drömmen skulle gå i uppfyllelse.

Annons

– Jag har många gånger känt att jag aldrig kommer få det här jobbet, trodde på riktigt aldrig att det skulle gå. Jag har dessutom fått höra att det nog kommer vara svårt ”för du är transperson och ingen annan transperson har gjort det här innan, så du ska nog steka den drömmen”, säger hon.

Men trots det bestämde sig Filippa för att satsa på det hon brinner för och köra sitt eget race. Hon berättar att hon aldrig haft i åtanke att ge upp utan snarare tvärtom, hon vill gå före och bana vägen för framtida generationer.

– Jag vill göra det lättare för dem som kommer efter mig. Det gäller inte heller bara transpersoner, utan personer generellt med olika bakgrund och erfarenheter, jag tror nämligen att det är bra att man är olika, säger hon.

Filippa förklarar även att hon har jobbat väldigt hårt för att komma dit hon är idag och att alltid gör lite mer än vad som krävs av henne.

– Jag jobbar mycket sena kvällar och mycket övertid även om det inte är någon som ber mig om det. Har jag fått en sån här chans, så är det viktigt att jag tar vara på den, säger hon.

Annons

Filippa berättar också att hon alltid har haft ett stort stöd från sin familj och att det nästan har känts avgörande för att komma dit hon är idag.

– Min familj har alltid sagt att man kan nå sina drömmar bara man jobbar hårt för dem. Jag har världens bästa familj, mamma, pappa, min lillasyster, farmor och hennes man Björn, de är verkligen allt. Utan deras stöd hade ingenting gått tror jag, säger hon.

Filippa Fernqvist om att arbeta på TV4 och tittarnas reaktioner

Sedan Filippa började som programledare har hon fått blandade reaktioner från tittarna. Hon berättar att hon får ta emot mycket hat, men att hon inte känner något hat tillbaka. Hon önskar däremot att man kan vara lite finare mot varandra och understryker att hon inte är någon aktivist eller förespråkare för transfrågor.

Annons

– Det är inte jag utan är nyheterna som är i fokus. Jag är inte någon aktivist eller poster girl för transfrågor, vi är politiskt oberoende. Jag är journalist och gör mitt jobb. Sen kan inte alla förstå mina erfarenheter men även om man inte förstår så kan man respektera att alla är olika, säger hon.

Men Filippa understryker att det negativa trots allt bara är en liten promille och att responsen mestadels är positiv, vilket blir en stor drivkraft för henne att fortsätta framåt.

– Nu på senaste tiden så kommer folk fram till mig på stan och säger ”du gör ett så himla bra jobb, jag tittar inte på nyheterna men nu gör jag det tack vare dig”, det är för dem som jag gör det här, säger hon och fortsätter:

– Jag får väldigt ofta mail från mammor som skriver att de har barn som är trans och de är oroliga för att hur de kommer gå för dem. Men att de blir inspirerande och rörda när de ser mig i tv, att betyder mycket för dem, att det ger hopp och framtidstro. Det gör mig så himla glad, att få höra det.

Stödet och peppen från kollegorna på TV4 har även det pushat Filippa framåt och hon beskriver arbetsplatsen på TV4 som att hon har ”hittat hem”.

– Jag har verkligen hittat hem, alla är så himla fina. Det låter klyschigt men jag upplever att TV4 är en liten familj och all respons jag får från mina kollegor betyder verkligen så himla mycket, säger hon.

FOTO: Privat

Annons