LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Folkkära profilen lämnar Antikrundan efter 30 år: ”För mycket”

20 mar, 2024 
Linn Seipel
claes moser anne lundberg antikrundan
Antikrundan har sänts i SVT sedan 1988.
En som nästan har varit med sedan start har nu valt att lämna programmet.
Här är orsaken!
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Därför umgås inte Babben med David Sundin - skämtet om kollegans bror: ”Kladdigt”Brand logo
Därför umgås inte Babben med David Sundin - skämtet om kollegans bror: ”Kladdigt”

Det omåttligt populära tv-formatet Antikrundan har gått i rutan sedan slutet på 80-talet. Jesper Aspegren, 73, var programledare fram tills 2001 då Anne Lundberg, 57, tog över. Än idag styr Anne skutan tillsammans med en mängd experter som hjälper till att värdera objekten.

En av dessa är Claes Moser, 74, som nu efter närmare 30 år bestämt sig för att lämna programmet. Det är på sin Instagram han meddelar allmänheten om sitt avsked.

Antikrundan-profilen slutar efter 30 år

”Mitt absoluta sista framträdande i Antikrundan i Falsterbo i augusti därefter övergår jag i dvala med andra livsbejakande uppgifter och memoarskrivande tar vid detta efter snart trettio år i Antikrundans tjänst som bestått i så många akter av cirkuskunskap och närvaro under så många år. Ett underbart kamratgäng alltifrån tekniker, idémakare och oss artister i manegen och alla tålmodiga besökare i kön som kommit med positiva undranden år ut och in.”, skriver antikexperten bland annat i inlägget.

Annons

Orsaken till det plötsliga avskedet motiverar han i en intervju med Aftonbladet med att det började bli dags, och att det är bättre att sluta självmant innan någon annan tvingar honom. Men det betyder inte att Claes inte har åsikter om programmet som sådant.

– Det har inte varit några schismer, däremot tycker jag att det engelska programmet är så vansinnigt mycket bättre. Det är mer faktabetonat och när jag är ute och träffar folk märker jag att man saknar det där. Det får inte bli för mycket köer, kulmagar och krokodiltårar. Det ska istället vara mer förklaringar till föremålen som folk kommer med, säger Claes till tidningen.

Claes Moser och exfrun Sanna Evers,
Claes Moser och exfrun Sanna Evers, 2022.Foto: Jimmy Wixström/Aftonbladet/TT

Claes Moser nybliven singel – och pensionär

Nu väntar en helt ny tillvaro för 74-åringen.

– Nu ska jag skriva mina memoarer på begäran eftersom jag är en av få som har mycket kännedom om kufiska gestalter i antikbranschen och roliga händelser. Det är nog bra att få det nedtecknat. Sedan skriver jag lite artiklar. Men jag har dragit mig tillbaka från handelssituationen, jag ska nu bli privat och hålla föredrag och lite utredningar. Istället för att mata duvor gör jag andra grejer, berättar Claes i samma intervju och fortsätter:

– Men jag har hållit på med det här ett helt liv och jag har nu även skilt mig och gjort mig av med Villa Akleja i Vaxholm. Nu blir det ett nytt tänk i livet. Men det känns jättekonstigt och det är första gången i mitt liv som jag exempelvis är singel.

FOTO: WIXTRÖM JIMMY / Aftonbladet / TT

Annons