LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Prinsessornas klänningar genom tiderna på Victoria-dagen

14 jul, 2020 
Hannah-Fina Rohrmüller
Sveriges prinsessor ler mot kameran under Victoriadagen
Vem har burit den finaste klänningen under Victoriadagen? Här listar Hänt:s Hannah-Fina Rohrmüller prinsessornas klädval genom åren.
✔︎ Hon klär sig bäst – och ”värst”
✔︎ ”Såg ut som en dröm”
✔︎ Platt fall vid debuten
Annons

Den 14 juli brukar hela Sveriges befolkning fira kronprinsessan Victorias födelsedag. Vi har listat – och satt betyg på – prinsessornas klänningar under Victoriadagen.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria fyller år 14 juli.

När Kronprinsessan Victoria var ett år, 1978, startade Kay Wiestål och P O Amnér Victoriadagen. Allt startade med ett lastflak, där kungen stod och delade ut det första Victoria-stipendiet till Ingemar Stenmark. Sedan dess har många stipendier delats ut och ännu fler artister har uppträtt på scenen.

Annons

Kronprinsessan  har verkligen bjudit på vackra plagg under sina födelsedagar och den dagen har blivit en riktig folkfest. I år blir det lite annorlunda eftersom Covid-19 sätter stopp för den årliga folkfesten på Öland.

Det brukar alltid vara en traditionell konsert där flera artister framför underbar musik för kungafamiljen och befolkningen. I år på grund av pandemin kommer konserten att framföras utan allmänheten får sitta i publiken.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har haft denna tradition nu sedan länge. Men någon som det är ganska nytt för är prinsessan Sofia. Hon fick faktiskt inte vara med och fira kronprinsessan fören år 2014 då hon kom till Öland som prins Carl Philips officiella fästmö och fick sitta vid hans sida under festligheterna.

Kungligheterna klär sig alltid vackert och elegant. Men har ni koll på vilka klänningar kungligheterna har burit under Victoriadagarna? Vi listar!

Annons

Prinsessornas klänningar under Victoria-dagen genom åren

2014

Kronprinsessan Victoria i en vit klänning ståendes på en stentrappa

I välsittande klänning med klockkjol och puderrosa kofta gjorde Victoria entré.

Betyg: ➕➕➕

Prinsparet ler mot kameran

Prinsessan Sofia kom i svart och vit spetsklänning, bruna klackar och en kortare vit jacka. Bara godkänd debut, men det skulle bli bättre.

Annons

Betyg: ➕➕

Prinsessan Madeleine och Chris under ett paraply

I det regniga födelsedagsvädret valde Madeleine att bära en vit transparent klänning med runda detaljer.

Betyg: ➕➕➕

Kungafamiljen i spöregn

 

Annons

2015

Kungafamiljen ler mot kameran i solen

Prinsessan Madeleine valde detta året att inte bära klänning. Istället kom hon i ett par eleganta vita byxor med detaljer. Till det bar hon en sidentopp och klackar.

Betyg: ➕➕➕➕

Prinsessan Sofia valde att komma i en liknande outfit som året tidigare. Svart-vit klänning med en kortare jacka till.

Betyg: ➕➕➕➕

Kronprinsessan vinkar till publiken

Victoria tog ut svängarna med en mer mönstrad klänning än vad vi tidigare hade sett henne i. Denna från Ralph Lauren. Hon bar även armband från Krüger Jewelry.  Så somrig och fin!

Annons

Betyg: ➕➕➕➕

2016

Kronprinsessan och familj poserar framför kameran

Prinsessan Victoria har 2016 valt att ha en vit klänning av lättare tyg. Man kan skymta detaljer som volanger framtill och ett skärp i midjan som matchar de bruna klackskorna.

Betyg: ➕➕➕➕

Prinsparet rör sig framåt mot kameran

Prinsessan Sofia ser man alltid med ett stort vackert leende. Denna gången valde hon att fira kronprinsessan i en vit klänning med svarta detaljer. Till klänningen bär hon ett par svarta kilklackar.

Annons

Betyg: ➕➕➕➕

Prinsessan Madeleine och Chris promenerar

Prinsessan Madeleine anlände i en kjol som var lika vacker som en sommardag. Den vita kjolen har små broderade blommor på sig. Till kjolen bar prinsessan en vit skjorta, en beige kortare jacka och ett par beiga klackar med detaljer.

Betyg: ➕➕➕➕

2017

Prinsessan Sofia hand i hand med Carl Philip

Prinsessan Sofia kom hand i hand med prins Carl Philip i en vit långärmad klänning med blommigt mönster.

Annons
Prinsessan Madeleine i en beige klänning med Chris vid sin sida

Prinsessan Madeleine bar en vacker trensparent långärmad klänning som gick i ljusa toner. Ett par matchande kilklackar promenerade hon fram i med ett stort leende.

Betyg: ➕➕➕➕➕

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip ler mot kameran

Prinsessan Sofia i klänning med volanger nertill och ett mönster av blå blommor. Här matchade hon klänningen med ett par ljusa kilklackar.

Annons

Betyg: ➕➕➕

Kronprinsessans och familjen står i en trappa och ler mot kameran

Här är kronprinsessan otroligt vacker i en vit klänning med rosa tyll-detaljer. Till klänningen bar hon vita enkla klackar och en matchande puderrosa clutch.

Betyg: ➕➕➕➕➕

2018

Kronprinsessans familj och konungen och drottningen ler mot kameran

Kronprinsessan har detta året valt en mönstrad klänning med volang-detaljer. Till den bar hon ett par silverfärgade remsandaletter med volang från H&M.

Annons

Betyg: ➕➕➕➕➕

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia ler mot publiken

Prinsessan Sofia i en riktig färgklick. Tidigare år har prinsessan satsat på mer jordnära färger men denna gången satsade hon fullt ut och det blev ju riktigt fint! En blå klänning med blommor som mönster. Till sin klänning bar hon ett par röda klackar.

Betyg: ➕➕➕➕

Prinsessan Madeleine går med Chris och ler

Prinsessan Madeleine i en vacker vit klänning med inslag av lite rött. Här matchade hon klänningen med en brun axelremsväska och ett par bruna kockar med detaljer som små nitar.

Annons

Betyg: ➕➕➕➕

2019

Prinsessan Victoria, Estelle, kungen, prins Daniel och drottningen går ner för en trappa utomhus

Kronprinsessan i en vacker vit mönstrad maxiklänning från Stenströms. Mönstret består av stora fina blommor i alla möjliga fäger. Till klänningen bar hon ett par silvriga klackar.

Betyg: ➕➕➕➕➕

Prinsessan Sofia går hand i hand med prins Carl Philip

Prinsessan Sofia i en mönstrad omlottklänning. Färger som blå, grön och rosa prydde klänningen. Till det bar hon ett par ljusa kilklackar. Prinsessan har inte riktigt vågat tagit ut svängarna som de andra prinsessorna. Hur det blir i år får vi se!

Annons

Betyg: ➕➕➕

Prinsessan Madeleine ler mot kameran
Ljusa klackskor som prinsessan Madeleine bär

Prinsessan Madeleine såg ut som en dröm förra året på Victoria-dagen. Hon bar en tyllkjol tillsammans med en tunt stickad tröja i jordnära färger. Till det bar hon ett par höga öppna klackar med detaljer. Hon riktigt strålade från topp till tå!

Betyg: ➕➕➕➕➕

 

Så många Plus får prinsessorna totalt:

Victoria: 26

Madde: 25

Sofia:  20 ➕

 

FOTO: TT

Annons