Prinsessan Madeleines beslut för barnen

Prinsessan Madeleine

Prinsessan Madeleine är inte glad över att hon lägger ut bilder på sina barn på sociala medier – men känner att hon är tvungen.
Nu berättar hon kring hur hon tänker om sina barns offentlighet på internet.
– Det är svårt och det är viktigt att man tänker på just när man lägger ut bilder.
Slå på ljud

Det är snart två år sedan prinsessan Madeleine och Maken Chris O’Neil tillsammans med barnen Leonore, Nicolas och Adrienne packade sina flyttlådor och flyttade till Florida. Sedan dess har hennes följare på Instagram fått uppdateringar om familjens liv i USA med jämna mellanrum. Trots att det inte är ofta vi får se en bild på barnen i våra flöden så händer det att hon lägger upp bilder på småprinsessorna och prinsen.

I programmet Barnens drottning berättar hon dock om att hon snarare känner sig tvungen att lägga upp bilderna, snarare än att hon vill visa upp sina barn för världen.

– Jag gör det eftersom jag måste försöka motarbeta bilderna som annars kommer från paparazzis, säger prinsessan Madeleine och fortsätter:

– Det är svårt och viktigt att man tänker på just när man lägger ut bilder. Jag förstår att folk vill se våra barn och se hur de utvecklas, framför allt nu när vi inte bor i Sverige. Så det är ett medvetet val jag gör, men det är bilder som jag själv väljer att lägga ut, säger Madeleine.

Prinsessan Madeleines uppmaning

Prinsessan har sedan länge lagt ner stort arbete för att motverka sexuellt utnyttjande av barn. Bland annat genom sitt engagemang i mamma drottning Silvias hjärteprojekt World Childhood Foundation.

– Jag är väldigt stolt över att mamma är med och hjäper barn världen över. Det är jättestort tycker jag och därför vill jag vara med och hjälpa till, säger prinsessan i programmet.

Nu ger prinsessan även råd till föräldrar för hur de ska tänka innan de lägger upp bilder där deras barn syns.

– Alla föräldrar borde tänka både en och två gånger innan de lägger ut en bild. Även om det är en söt sommarbild när barnen springer nakna på hemmatomten så kanske man inte ska lägga ut sådana bilder. För tyvärr vet man inte var de bilderna hamnar, säger Madeleine.

“Vet inte vilken makt det har”

Även drottning Silvia har goda råd. Trots att hon själv menar att hon inte är någon “internet-expert” har hon bra idéer kring  hur föräldrar bör agera för att skydda deras barn då de rör sig på internet.

– Jag tror jag delar det med många äldre att vi inte riktigt vet vilken makt det har och hur det når direkt. Vi är många som tror att vårt barn eller barnbarn sitter i sitt rum och tittar på någon film och jag vill veta att barnet är skyddat, säger Silvia och fortsätter:

– Ta med det in i vardagsrummet eller köket så du sitter med och har kontroll och ser vem barnen har kontakt med, säger Silvia.

Femte och sista avsnittet av Barnens drottning sänds idag, söndag, den 5 april kl 20.30 på TV8 och finns även på Viaplay.

FOTO: TT/@princess_madeleine_of_sweden

SENASTE NYTT!