Prins Alexanders uppväxt och kommande liv

Prins Alexanders uppväxt och kommande liv

Prins Alexander kommer att växa upp i ett lugnare tempo och miljö än sin 4-åriga kusin prinsessan Estelle. Det här är lillprinsens framtid som medlem i det kungliga Huset.

Prins Alexander, hertig av Södermanland som idag är döpt in i den kristna tron, är idag enligt successionsordningen nummer fem i den svenska tronföljden efter sin far prins Carl Philip, 37, och före sin faster prinsessan Madeleine, 34. I och med att prinsarna och prinsessorna i det svenska kungahuset blir fler och fler, börjar kronorna ta slut. Det finns bara åtta prins- och prinsesskronor i kungliga skattkammaren. Alexander är den sista som får en alldeles egen.

Prinsessan Sofia med sin älskade son, prins Alexander.

Prinsessan Sofia med sin älskade son, prins Alexander.

Alexander bor hos mamma, prinsessan Sofia,31, och pappa ute på Drottningholms slott och Sjöpaviljongen. Dit flyttade familjen i april tidigare i år från Sjötullsbacken på Blockhusudden på Djurgården Stockholm. Allt detta för att Villa Solbacken håller på att renoveras och ska enligt dokument ska stå klar i mars 2017 – en månad före prins Alexanders 1-årsdag. Villa Solbacken ägs privat av Carl Philip och all renovering kommer därför att bekostas av egna medel.

Prins Alexander följer gärna med sin mamma Sofia och tittar på pappa Carl Philip när han kör sina bilrace.

Prins Alexander följer gärna med sin mamma Sofia och tittar på pappa Carl Philip när han kör sina bilrace.

Prins Bertil och prinsessan Lilian bodde på Villa Solbacken i alla år. När han gick bort testamenterades bostaden till Carl Philip, men att Lilian skulle få bo kvar fram till sin bortgång 2013.

– Carl Philip vet jag alltid har tänkt bo i Villa Solbacken och var ett enkelt val efter att Bertil och Lilian ville det efter deras bortgång. Det betyder så mycket för honom faktiskt att få bo där och låta sina barn få chansen att växa upp i det huset. Prinsen var den som stod Bertil och Lilian allra närmst, säger Hänts Johnny Axelsson, redaktör och expert på kungligheter.

Villa Solbacken, som prins Carl Philip ärvde efter prins Bertil.

Villa Solbacken, som prins Carl Philip ärvde efter prins Bertil.

Alexanders åtaganden i livet under sin uppväxt fram tills han blir myndig 2034, kommer att vara relativt lugn och behaglig. De officiella åtaganden lång tid framöver kommer att vara i famnen eller i barnvagnen bredvid sina föräldrar. Efter skolgång och sedan i vuxen ålder, kommer Alexander troligen att ha ett schema som inte är lika stressigt som till exempel hans faster, kronprinsessan Victorias, 39, är idag. Hennes schema kommer även den dag hon blir drottning att vara betydligt mer fullspäckad än många av de andra svenska kungligheterna. Även prins Daniel, 42, som står vid hennes sida, jobbar i ett högt tempo och arbetar idag mer än många andra i kungahuset.

Hänts redaktör och kungliga expert Johnny Axelsson i samtal med kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Öland.

Hänts redaktör och kungliga expert Johnny Axelsson har träffat kronprinsessan Victoria och prins Daniel många gånger genom åren och här ser vi dem i ett samtal på Öland och Solliden.

Men när man föds in i den kungliga familjen, medför det både förpliktelser och krav i olika grader.Kungabarnen har idag det lite lättare än förr i tiden. Bernadotte får alltmer ett friare liv än tidigare generationer. Fler barn i ätten Bernadotte har nu kommit till världen och de flesta kommer aldrig att bestiga tronen och kommer därmed inte ha samma press på sig och ha officiella åtaganden på samma sätt som en blivande statschef.

Ska vi göra en jämförelse mellan Alexander och 4-åriga kusinen prinsessan Estelle, som är dotter till Victoria, så är det stora skillnader dem emellan och då framförallt framtida liv. Hon ska en dag ta över sin mamma och leda det svenska kungahuset. Hon drillas redan idag i språk (talar både svenska och engelska) och står under officiella framträdanden på en låda och tar emot livgardet på Stockholms slott – alldeles stilla också – ler och vinkar till folket som tittar och fotograferar henne.

Här ser vi en drillad Estelle, kusin till Alexander på podiet när mamma Victoria firade sin namnsdag.

Här ser vi en drillad Estelle, kusin till Alexander på podiet när mamma Victoria firade sin namnsdag.

Sedan kan man inte sia om hur prins Alexander tänker om framtiden i vuxen ålder. Han har ju all möjlighet att avsäga sin sin prinstitel, leva ett mer anonymt liv och arbeta med ett yrke som gör att han kan tjäna sina egna pengar hur han själv vill. Men, det är framtiden det och hur kungahuset ser ut då vet vi ju inte idag. Nu är nu och en prins är döpt  – Alexander Erik Hubertus Bertil.

Nu är prins Alexander döpt och prins Carl Philip och prinsessan Sofia såg allt nöjda ut efter ceremonin.

Nu är prins Alexander döpt och prins Carl Philip och prinsessan Sofia såg allt nöjda ut efter ceremonin.

Foto: Kungahuset.se/Stella/Hänt

FRÅN FÖRSTASIDAN