LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Pontus Gårdingers son Malte gör succé som skådespelare

22 sep, 2020 
Pontus Gårdinger är ett välkänt ansikte i tv-rutan.
Nu har han fått konkurrens av sonen Malte!
Annons

Peter SettmanBrand logo
Peter Settman

Tv-profilen och modellen Pontus Gårdinger, 56, kan se tillbaka på en lång och framgångsrik tv-karriär. Under 00-talet var han en av kanal 5:s mest populära programledare, då han ledde serier som Mullvaden och Vem kan slå Filip och Fredrik. Hans kanske största tv-uppdrag fick han dock redan 1996 då han var programledare för Melodifestivalen. De senaste åren har Pontus synts allt mindre i rutan, men han har inte lämnat tv. Tvärtom. I stället verkar han nu bakom kameran och har bland annat jobbat som producent för Expedition Robinson och Mästarnas mästare.

Det många kanske inte förknippar Gårdinger med är skådespeleri, men faktum är att han testat på det en hel del genom åren. Bland annat medverkade han 2006 i teaterföreställningen Ensamheten är inte så vacker (som den ibland kan verka). Men det man kanske minns bäst från hans skådespelarkarriär är hans roll som vältränad och lättklädd brandman i kultserien Nile city 105,6.

Annons

Vad gäller Pontus intresse för film och teater verkar det också ha i gått i arv.

Pontus har sedan tidigare sonen Malte Myrenberg Gårdinger, som han fick tillsammans med dåvarande kärleken Karin Myrenberg. Efter 13 år tillsammans valde de att separera. Flera år efter uppbrottet hade de trots allt en bra relation.

– Jag räknar henne som en av mina absolut bästa vänner, sa han podcasten Livshjulet 2014.

Prisad skådespelare

Malte är i dag 19 år, och han har följt i sin pappas och mammas fotspår (Karin har gjort flera filmroller och jobbar i dag som produktionsdesigner) – i alla fall vad gäller skådespelandet. Som 13-åring gjorde han debut på vita duken när han landade rollen som Santos i Sune i fjällen. Efter det har han medverkat i serier som Jordskott och Sjukt oklar. Och så sent som i somras syntes han dessutom på bästa sändningstid i TV4:s klassiker Morden i Sandhamn. Där spelade han knarklangaren Vincent.

Att Malte har talang råder det ingen tvekan om med tanke på att han också uppmärksammats internationellt för sina insatser. 2017 utsågs han till årets stjärnskott på Filmgalan, och så sent som i våras kammade han hem ännu ett tungt pris. Den här gången vann han och Sveriges radio pris på prestigefulla tävlingen New York Festival Radio Awards för radioteatern Bröderna Lejonhjärta, där Malte spelade Jonatan, i kategorin årets bästa drama.

Med tanke på alla framgångar han redan nått är Malte onekligen en ung skådespelartalang att hålla ett öga på framöver!

FOTO: TT

Annons