Petter Stordalens barns miljardsuccé – så rika är de

Så stor förmögenhet har Petter Stordalens barn

Petter Stordalen skrev över sitt företag på barnen Emilie, 27, Henrik, 25, och Jakob, 22, för knappt två år sedan.
Nu noterar barnen miljardsuccé – och deras förmögenhet får världen att tappa hakan.
Gunhild Stordalen i Stockholm – trots sjukskrivning
Slå på ljud

I januari 2018 överraskade miljardären och hotellmagnaten Petter Stordalen världen med att skänka stora delar av sin förmögenhet till sina barn. Det var en kväll på Tak vid Brunkebergstorg i Stockholm som Petter skrev över sitt bolag Strawberry Holdings AS på de tre barnen Emilie, 27, Henrik, 25, och Jakob, 22. Själv behöll av 0,01 procent av aktierna men har fortsatt ha stor kontroll över verksamheten.

– Jag har aldrig varit i bättre form och aldrig varit längre bort från pensionen. Detta handlar om att den dagen jag inte längre är här, så kommer mina barn ta över ansvaret för koncernen. Det säkerställer långsiktighet, kontinuitet och säkerhet för de anställda. Överföringen innebär i praktiken ingen förändring, och jag kommer själv kontrollera företaget så länge jag lever, berättade han då för Expressen och fortsatte:

– Jag behåller kontrollen och i praktiken blir det inga förändringar förutom att ägandet flyttas in i familjen. Framöver kommer barnen att bli ännu bättre bekanta och nöjda med bolaget.

Så rika är Stordalens barn

Samtidigt har världen spekulerat i hur stor rikedom Stordalens barn har, och nu avslöjar norska Dagens Næringsliv att de tre barnen kan skratta hela vägen till banken. Emilie, Henrik och Jakob noterade ifjol 581 miljoner norska kronor var – det vill säga närmare 629 miljoner svenska kronor i förmögenhet. Tillsammans hade de år 2018 drygt 1,8 miljarder svenska kronor.

Enligt Dagens Næringsliv har barnens sammanlagda förmögenhet ökat ofattbart mycket mellan 2017 och 2018 – för två år sedan hade de tillsammans ”bara” cirka 270 000 svenska kronor.

Den enes bröd är kanske inte den andres bröd, men samtidigt kan tidningen notera att pappa Petter Stordalens förmögenhet minskat drastiskt. 2016 hade han totalt 2 miljarder norska kronor, medan han året därpå hade tappat mer än hälften och hade 758 miljoner norska kronor kvar. Ifjol hade det minskat ännu mer, ner till 579 miljoner norska kronor.

Emilie Stordalens karriär och topptjänst

Enligt norska Avisa fick de tre arvingarna till Petter Stordalen även inkomst 2018 – sammanlagt fem miljoner norska kronor.

Dagens Næringsliv har varit i kontakt Emilie Stordalen som inte vill kommentera förändringen i förmögenheten. Hon är numer marknadschef på nyöppnade hotellet The Hub i centrala Oslo, och tidigare har hon uttalat sig om att pappa Petter skrivit över större delen av sin förmögenhet på henne och bröderna.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk och överväldigad på samma gång. Det är så stora värden att jag knappt kan ta det till mig. Stora värden är en sak, men det jag kände först och främst när jag skrev under var det stora och tunga ansvaret vi tar på oss för det är så mycket mer än bara ett hotellföretag, sa Emilie Stordalen då.

FOTO: Instagram, TT

FRÅN FÖRSTASIDAN