TRENDAR JUST NU!Melinda JacobsAlla ledtrådar i Masked singerRobinson 2024Gift vid första ögonkastet

Peter Wahlbeck om udda kärleksrelationen med Sara

12 nov, 2019 
AvOla Lagerström
Peter Wahlbeck och särbon Sara Mazurs.
Komikern Peter Wahlbeck, 56, är känd för att säga precis vad som helst. Möt honom i en minst sagt öppenhjärtig intervju.
✔︎ Avslöjandet om kronprinsessan Victoria: ”Det är insiderinformation...”.
✔︎ Nya livsvalet: ”Jag sitter ensam i fucking Polen”.
✔︎ Udda kärleksrelationen: ”Hon sa det rakt ut”.
Annons

David Batra, Mia Skäringer och Johan Glans tjänar storkovan på sin komik. Det gör inte Peter Wahlbeck – som därför nästan helt och hållet lämnat stå upp-scenen. För Hänt berättar den geniförklarade allkonstnären om tillvaron som lantis, konstnär, särbo och fembarnspappa.

◼️ ◼️ ◼️

Peter Wahlbecks vernissage på restaurang Usine i Stockholm 2017.
Peter Wahlbecks vernissage.

Hur står det till världens bästa Peter?

– Ärligt talat är jag utfattig – och lider av det. Det är så jävligt tråkigt och deprimerande att gå omkring och vara så här fucking fattig. Inte bara för mig utan också för min familj, det svenska nöjeslivet och hela Sverige. Jag har så många idéer och så mycket kreativitet, men på grund av min fattigdom så får jag inte utlopp för allt detta. Varje dag handlar bara om att leva från hand till mun.

Annons

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Hur märker man på dig att du är fattig som en kyrkråtta?

– Jag tror inte att man märker det. Jag håller masken.

Finns det någon lösning i sikte?

– Ja, jag tror det. Just nu befinner mig i Polen. Jag försöker bygga upp en ny marknad här. I Polen har ingen förutfattade meningar om mig. Ingen vet vem jag är. Folk bara kommer och tittar på mina tavlor.

Vad är du mest nu för tiden: konstnär, stå upp-komiker, manusförfattare eller programledare för Karlavagnen?

– Konstnär. Den betyder allt för mig. Närmaste framtiden har jag bara fyra inbokade stand up-jobb. Konsten har tagit över allt, det är den jag lever på. Det går bättre och bättre, jag omsätter mer och mer på min konstförsäljning. Det svåra är att det handlar mycket om lust. Och så är man ensam under skapandet. Jag hatar ensamheten. Det gjorde jag med komikerjobben också. Man kuskade omkring ensam, ensam, ensam. Nu är jag tillbaka på ruta ett: jag sitter ensam i fucking Polen! Men det lönar sig. Under det här konstprojektet får jag ändå in 200 000 kronor. På det kommer jag hålla mig flytande i flera månader.

Annons

Vad kännetecknar dina tavlor?

– Att det ser ut som att en femåring ritat dem – fast i mycket större format.

Måns Herngren, Peter Wahlbeck, Svante Grundberg och Felix Herngren i tv-serien Smash 1990.
Måns Herngren, Peter Wahlbeck, Svante Grundberg och Felix Herngren i tv-serien Smash 1990.

Wahlbeck: ”Ingen jävel köper en tavla”

1990 slog du igenom som karaktären Sigge i tv-serien Smash. Kändes det som att himlaportarna öppnades när du fick kliva in på Café Opera?

– Det där är en uppförstorad version. Visst syntes jag i tv, men ingen brydde sig. Under Smash-perioden var det ingen som visste någonting om mig. Det var först en bit in på 90-talet när jag gjorde serien TV für Alle på ZTV som man kunde gå före i kön. Någonstans har TV für Alle stannat kvar och gjort avtryck. I alla fall hos människor som är intellektuella och konstnärligt intresserade. Jag vet till exempel att Dogge Doggelito påverkats mycket av TV für Alle. Det har han själv berättat. Sedan vet jag – och det är insiderinformation – att kronprinsessan Victoria och hennes kompisar brukade titta på TV für Alle. Victoria följde hela serien. Det vet jag!

Annons

Vilka kändisjävlar umgicks du med på den gamla goda tiden?

– Jag var nära vän med Peter Siepen. Även med Thomas Di leva. Han och jag var verkligen nära vänner. Vi reste utomlands tillsammans. Özz Nûjen och jag var också väldigt tighta. Och så träffade jag Rickard Olsson. Han är en väldigt stabil person. Vi hade samma vänner och bekantskapskrets, honom lärde jag känna genom Thomas Di Leva. Båda är ju från Gävle.

Varför har du glidit ifrån Rickard, Peter, Özz och Di Leva?

– Därför att de blev pappor rätt sent. Jag var redan klar med den biten.

Lever du som en eremitkräfta nu?

– Nej, men när jag inte jobbar så är jag mycket med familjen. Det är enkel matematik.

Du bor i byn Holm åtta kilometer från Halmstad. Vad finns det för fördelar med att bo där?

– Först och främst det korta avståndet till Halmstad – för Halmstad är en fantastisk stad. Den har en helt unik natur. Det låter säkert patetiskt, men vi har alla slags naturtyper. Vi har stränder, vi har skog, vi har åkrar. Vi ligger extremt centralt mellan Malmö och Göteborg. Vi har egen flygplats och egen hamn. Och så travbanan. You name it. Däremot är det viktigt att poängerna att man bara ska bo i Halmstad. Man ska inte verka där. Ingen begriper sig på konst i Halmstad. Ingen jävel köper en tavla!

Janne Westerlund, Özz Nüjen, Jakob Öqvist och Peter Wahlbeck i Stockholm Live 2007.

År 2000 fanns det 726 invånare i din by Holm. Hur många finns det nu – nästan 20 år senare?

– Jag skulle tro att det finns 900, bara. Det är en liten by innan stan, liksom.

Annons

Hur långt har du till Ullared?

– Max tre och en halv mil.

Är du en Ullaredälskare eller Ullaredhatare?

– Ullaredälskare. Jag tycker att Gekås är ett exceptionellt fenomen. Tänk att en liten by som Ullared i inre delen av Halland kan bli en känd köpmetropol i hela Norden – med eget hotell och grejer. Det är helt otroligt. Du vet, folk vallfärdar dit. Jag förstår inte varför fler företag inte gör som på Gekås i Ullared. Det är ju genialt att beslagta en hel by och göra den till en destination!

Vad är det bästa med dig enligt din livskamrat Sara?

– Det är en mycket svår fråga. Jag kan inte riktigt svara på den, men vi har varit tillsammans i över 20 år. Vi har tre barn ihop som vi ser växa upp. Vår kärlek är djupt rotad. Den ändrar hela tiden form och fas. Det är en gåva att få vara tillsammans med henne och att känna hennes kärlek. Hon är en älskande människa. Vi går igenom olika stadier av åldrar och motgångar och framgångar.

Annons

Peter Wahlbeck exotisk i Saras ögon

Tycker Sara att du är helt galen eftersom du har en Chrysler från 1988, en Honda från 2005 och en Opel från 1969?

– (Skratt). Ja, men nu ska jag berätta en sak för dig. Tyvärr övertalade hon mig för länge sedan att sälja mina fyra, fem allra bästa bilar. Det var bilar som jag hade från början… ”Sälj bilarna, de står ändå bara i det där jävla garaget”, sa hon. Jag gav efter. Det var dumt. Idag hade bilarna varit värda flera hundratusen! Gamla bilar är ju som konstverk. Det var verkligen synd att jag lyssnade på Sara den gången. Jag gjorde mitt livs sämsta affär.

Tycker Sara att du är lite knäpp?

– Det gör hon, så klart. Hon växte upp i ett normalt medelklasshem. I hennes ögon är jag exotisk.

För några år sedan flyttade du och Sara isär. Kom hennes särbobeslut som en kalldusch för dig?

– Svar nej. Det växte fram. Hon sa det rakt ut: ”När barnen blir större så kan jag inte ha en unge till att ta hand om”. Även fast jag hjälper till hemma – jag lagar mat och städar och går och handlar – så tar jag på något vis stor plats bara av att jag vistas i rummet.

Peter Wahlbeck och Sara i vimmel på premiären av Ola Salos krogshow 2019.
Peter Wahlbeck med Sara.

Hon behövde luft?

– Ja.

Hur ofta träffas ni?

– Varje dag. Varje helg. Alla lov.

Brukar du gå i sömnen?

– Nej, det har aldrig hänt.

Annons

Vad är det mest traumatiska du varit med om i ditt liv?

– En motorsågsolycka. Jag var 22 år, halkade och sågade mig rakt i vaden bara några millimeter från stora kroppspulsådern. Det gick väldigt fort, allting. Hade jag träffat kroppspulsådern så hade jag inte levt idag. Då hade jag förblött i skogen.

Hur gammal tror du att du kommer bli?

– Gammal, tyvärr. Säkert 80, 90 år. Det här kommer verkligen att ta tid…

Vill du ha en liggande eller stående gravsten?

– Stående, så klart. Och gärna modern och elektronisk. Jag vill ha en inbyggd tv-skärm där det spelas upp förskönande och historiska bilder från mitt liv.

Slutligen Peter, vilken är den bästa stunden på din dag?

– Jag kan ha svårt att somna på kvällarna, men ibland är jag så utarbetad att jag bara somnar in. Sekunderna mellan dröm och verklighet är magiska!

◼️ ◼️ ◼️

Namn: Peter Wahlbeck.

Ålder: 56.

Stjärntecken: Vattuman.

Familj: Flickvännen Sara, 42, fem barn i åldrarna 13 till 32.

Annons

Bor: Byn Holm i Halland.

God egenskap: Lugn.

Dålig egenskap: Glad i att festa. För mig kan det ta en eller två arbetsdagar att slicka såren efter ett tiotimmarsrace.

Älskar: Min familj, naturligtvis.

Hatar: Lismande ryggdunkarmänniskor.

Favoriträtt: För mig som vuxit upp med husmanskost på 60-talet så finns det tyvärr inget bättre än min älskade Saras hemlagade linsbiff med potatismos och brunsås.

Favoritdryck: Just nu är jag inne i en ny champagnefas, tyvärr. Jävligt dyrt men jävligt gott.

Borde: Springa några mil i veckan. All forskning och vetenskap visar att träning håller igång hjärnan. Tyvärr är jag på tok för lat!

Foto: TT

Annons