LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Peter Stormare om sin misofoni – talar ut om ovanliga syndromet

09 jun, 2023 
AvOla Lagerström
Peter Stormare
Peter Stormare lider av ett syndrom som gör att det är jobbigt för honom att vistas bland många människor.
I en ny intervju talar han ut om sin vardag.
– Jag får ofta be min dotter att inte tugga så högt när hon äter, säger skådisen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Dermot Clemenger tvingas lämna efter tuffa sjukdomskampen: ”Inte mitt beslut”Brand logo
Dermot Clemenger tvingas lämna efter tuffa sjukdomskampen: ”Inte mitt beslut”

Peter Stormare, 69, och hustrun Toshimi Stormare, 53, lever ett till synes normalt liv i Los Angeles, men till skillnad från många branschkollegor undviker makarna allt som har med hemmafester att göra.

I tidningen Nära avslöjar Peter att han lider av misofoni, ett tillstånd som innebär att den drabbade kan reagera starkt på vissa ljud – såsom gäspningar, smaskande och knappande på tangentbord.

– Ljuden kan vara så triggande att den som är drabbad begränsar sitt liv och undviker att umgås med andra, vilket kan ge nedstämdhet som följd, säger psykologen Ricardo Correa till nätsidan Min Doktor.

Peter Stormare isolerar sig: ”Mår fysiskt dåligt av höga ljud”

Till följd av tillståndet lever makarna Stormare ett tillbakadraget liv.

Annons

– Jag mår fysiskt dåligt av höga ljud. Jag kan inte vara i folksamlingar med mycket liv och rörelse. Trots att jag och min fru varit gifta i 25 år har vi aldrig haft några större bjudningar eller middagar hemma hos oss. Inga vänner, bara släkt och familj, fortsätter Peter som får smärtor i hela kroppen då någon tuggar på popcorn eller äter äpplen. I Nära berättar han att han lidit av syndromet sedan han var liten.

– Jag får ofta be min dotter att inte tugga så högt när hon äter, tillägger Peter som beskriver upplevelserna som lättare ångestattacker – ”och att hans fru är visst likadan”.

– Vi gillar det lugna livet och det enkla. Vårt hus är som ett tempel, endast vita väggar, få möbler och ett par egentillverkade bänkar. Vi brukar säga att vi bor i en sakristia.

FOTO: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Annons