Peter Jihde slutar jobba i förtid – berättar om tuffa beslutet

07 nov, 2018 
https://image.hant.se/byline-malin-ljung-115x150.jpg.jpg?imageId=4950803&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Malin Ljung
Peter Jihde slutar
Peter Jihdes sjukdom sätter käppar i hjulet. Nu avslöjar programledaren att han redan planerar sitt slut på karriären – för att överleva.
Annons

Peter Jihde, 47, är sedan flera år en av Sveriges mest folkkära programledaren. Han har många år i ryggen som både sportankare och programledare i SVT och TV4. Sedan ett år har han lämnat TV4 och Nyhetsmorgon för Nent-group där han bland annat fokuserat på Diabetesgalan och dokumentären Leva utan att dö – en serie om diabetes.

Men framgången har en baksida, i Jihdes fall är att 2012 fick diagnosen diabetes typ 1. En sjukdom som inte går att bota, och som påverkar de som drabbas något enormt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..

Peter Jihde berättar i en stor intervju med Expressen att han redan nu ser slutet på sin karriär, trots att han bara är 47 år gammal.

– Jag ser ingen lång karriär framför mig, utan tänker att jag ska sluta i god tid för att kunna leva utan att dö av den här sjukdomen, säger han.

Tv-profilen berättar att övergången till Nent-group, där TV3 och Viafree ingår, inte berodde på att han fick en fetare lönecheck. Istället handlade det om vad han gjorde på sin arbetstid, att han skulle få fler möjligheter att belysa sjukdomen diabetes och uppmärksamma den.

Annons

Då slutar Peter Jihde att jobba

När Peter Jihde fick beskedet att han drabbats av diabetes för sex år sedan började han att pensionsspara mer, allt med ett tydligt mål:

– När jag fick diagnosen diabetes typ 1 ökade jag avsättningarna rejält för att kunna sluta strax före 60, säger Peter Jihde.

Programledaren lever tillsammans med sin hustru Karin, 45, och barnen Mollie, 15, Alice, 9, och Amanda, 7. Han är på det klara med att han sätter familjen, och framför allt sitt eget liv, före arbetet. Trots att han idag gör exakt vad han brinner för.

– Jag älskar mitt jobb, men jag vet också att diabetes tar på krafterna och att det inte är givet att jag kan fortsätta arbeta till 65 eller längre om jag ska få må bra.

FOTO: Ibl

Annons