Peter Jihde rörd till tårar – känslosamma upplevelsen: ”Overkligt”

Peter Jihde och Travis Runnels

TV3
I det populära programmet På gränsen med Peter Jihde får tittarna se spännande fall. I kvällens avsnitt är det dödsstraff som står på schemat.
– Att gå och lägga sig kvällen innan måste vara hemskt, säger han.

I kvällens avsnitt av På gränsen med Peter Jihde befinner sig Peter Jihde, 49, i Livingston i Texas, en av de delstater som utövar flest dödsstraff. Han träffar dödsdömde Travis Runnels, en 43-årig man som nu bara har en vecka kvar att leva.

Det var år 2003 som 43-åringen fick dödsdomen efter att ha skurit halsen av en vakt i fängelset där han redan avtjänade ett straff för grovt rån. Sedan dess har Travis överklagat domen flera gånger, utan resultat.

När Jihde träffar honom har han en vecka kvar att leva innan han ska avrättas. Det finns dock en sista chans att högsta domstolen skulle ändra sin åsikt och därmed skjuta upp avrättningen, men det beslutades att så inte skulle bli fallet och avrättningen blir av på utsatt tid.

Sista veckan innan avrättningen

Peter Jihde frågar hur det känns för fången och konstigt nog så är Travis ovanligt positiv till livet. Han berättar att han bara är glad över att faktiskt få vakna på morgonen.

– Jag har inte alltid varit så här positiv. Förut hade jag inga vänner eller någon som stöttade mig. Jag har kämpat med mig själv om att inte vara ledsen, utan att försöka le varje dag och bara må bra. Jag måste behålla den inställningen för att inte förlora mig själv, säger han.

På Livingston sitter Travis och de andra dödsdömda fångarna helt isolerade och är inlåsta 22 timmar om dygnet i en cell som är ungefär 10 kvadratmeter stor. Men när det väl är dags för dagen för avrättning körs de iväg till ett annat fängelse i Texas, där dödskammaren finns. I dödskammaren får de injektioner, en som förgiftar hjärnan och en som förgiftar hjärtat så att organen till slut kvävs.

Dödskammaren där den dödsdömde spänns fast innan injektionerna. FOTO: TV3

Samma dag som Travis ska avrättas sitter Jihde på sitt hotellrum och läser igenom andras sista brev. Han blir så tagen av att läsa breven att han inte kan hålla tårarna tillbaka.

– Fy fan att ligga och tänka på vad man ska säga och sen veta att det är slut. Att gå och lägga sig sista kvällen måste vara hemskt. Fy fan, säger han i programmet.

Jihde står utanför fängelset med de anhöriga

Peter står utanför fängelset med de anhöriga när Travis får injektionerna och ska avrättas. Minuterna innan hans avrättning drar några motorcyklar igång sina motorer för att ingen ska höra den dödsdömdes sista ord. Det här är en scen som får Peter Jihde att fatta att nu är det på riktigt.

– Det var overkligt verkligt i Texas. Ena veckan satt vi och samtalade mitt emot varandra och nästa onsdag skulle han dö. Jag tror på straff för grova brott men döden är inte ett sådant. Det är ett inhumant samhälle som dödar sina invånare. Då är vi, samhället, inte bättre än de som mördat, säger han.

På gränsen med Peter Jihde sänds måndagar klockan 21:00 på TV3, Viafree och Viaplay.

FOTO: TV3