LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Peter Harryson om hälsan efter dramatiska hjärtstoppet

12 sep, 2020 
Peter Harryson
För snart två år sedan var Peter Harryson nära döden.
Efter ett plötsligt hjärtstopp kunde läkarna mirakulöst rädda hans liv och för Hänt berättar nu programledare om sitt mående idag.
– Jag är evigt tacksam till den sjukvård vi har, säger Peter till Hänt.
Annons
Intervju med Oscar ZiaBrand logo
Intervju med Oscar Zia

Den folkkära tv-profilen och musikern Peter Harryson, 72, har en lång och framgångsrik karriär i bagaget. Inte heller är den slut, just nu är han nämligen aktuell med ännu en säsong av TV4-serien Bröllop, begravning och dop. 

Trots att Peter Harryson sedan många år tillbaka pensionär så finner har fortsatt idag ett stort intresse för att fortsätta sitt arbetsliv och underhålla det svenska folket. Förutom programmedverkan i TV4-serien har han nu planer på att ge sig ut på turné under hösten tillsammans med Robert Wells och Anders Berglund från Så ska det låta.

Nya hälsobeskedet efter allvarliga kampen

I slutet på 2018 genomgick Peter en dramatisk sjukdomskamp. Han föll plötsligt ihop i sitt hem och tvingades färdas med ambulans. Väl på sjukhuset konstaterades det att han hade drabbats av en allvarlig blodförgiftning. I hela 15 veckor hölls Peter inlagd på sjukhuset då blodförgiftningen kom med flertal följder, nämligen både lunginflammation och njursvikt. Inte nog med detta så slutade Peters hjärta plötsligt att slå.

Annons

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset. Men de fixade till det. Jag sitter ju här nu. Läkarna har varit fantastiska. De är otroliga. Jag kan inte säga ett ont ord om vården i Sverige, sa Peter till Expressen några månader efter hemkomsten från sjukhuset.

Som av ett mirakel lyckades läkarna få liv i Peter men rehabiliteringen efter sjukdomen har varit tuff. Under den första tiden hemma hade Peter problem med att gå, något som han fick öva upp igen. När Hänt når Peter nästan två år efter insjuknandet, visar det sig att han mår strålande.

– Jag mår utmärkt, det var länge sedan jag mådde så bra. Jag är evigt tacksam till den sjukvård vi har!, säger han till Hänt.

Livsstilen förändrades efter viktraset

Sjukdomsperioden ledde även till en drastisk viktnedgång, hela 30 kilo tappade programledaren. Detta är något som Peter ser som positivt då han blivit av med sin diabetes. Även idag lägger Peter stor fokus på sin hälsa.

– Jag tränar varje dag, håller min vikt och äter det jag tycker om men i mindre portioner. Jag har hittills klarat mig undan corona. En rolig sak som hände som följd av viktminskningen var att jag blev av med min diabetes! Alltid något, sa han som fick se Åmål, säger en glad och nöjd Peter.

FOTO: Henrik Jansson/TT/Carl Johan Söder/TT

Annons