LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Peter Haber om Mikael Persbrandts avsked i Beck: ”Bra val...”

01 jan, 2023 
AvJonna Lawaetz
Peter Haber och Mikael Persbrnadt.
Peter Haber blev för 26 år sedan Martin Beck med hela svenska folket och efter 50 filmer är rollkaraktären fortfarande lika omtyckt.
Nu berättar Peter om sina känslor kring att kollegan Mikael Persbrandt skrevs ur filmerna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Görel Cronas mystiska historia om utomjordingar: ”Jag tror att det finns”Brand logo
Görel Cronas mystiska historia om utomjordingar: ”Jag tror att det finns”

Peter Haber, 70, är en av Sveriges mest framstående skådespelare. Under 90-talet slog Peter igenom stort för den breda publiken när han spelade Rudolf Andersson i SVT:s julkalender Sunes jul och i den efterföljande långfilmen Sunes Sommar.

För 26 år sedan såg vi honom för första gången i rollen som Martin Beck i Beck-filmerna och hittills har det blivit hela 50 stycken.

Peter Haber om Mikael Persbrandts avsked i Beck

I en lång intervju med Expressen berättar Peter om hur framtiden ser ut för rollkaraktären Martin Beck. Han berättar att han fått en lös förfrågan om en ny Beck-film till 2024, men att han är osäker på vad han vill.

Annons

– Jag har inte bestämt än om 50 är ett värdigt avslut. Men i den sista filmen blir Beck otroligt drabbad av en sak som är extremt påtaglig. Mer än så kan jag inte säga, säger Peter till Expressen.

Det råder ingen tvekan om att Beck-filmerna haft stor framgång och Martin Beck är en älskad karaktär. En annan karaktär som gjorde stort avtryck i filmerna var Gunvald Larsson, Martin Becks poliskollega, spelad av Mikael Persbrandt.

När Gunvald skrevs ut från filmerna 2016 var det många fans som lämnades besvikna och det var många som menade att det inte längre var värt att följa filmerna längre. Man valde att fasa ut karaktären med anledning att Mikael Persbrandt ansågs äventyra produktionen på grund av hans dåvarande missbruksproblem, och tvingade därmed lämna.

– Kanske var det bra vad som skedde. Men jag är inte säker på saken. Däremot var det ett bra val att det inte blev en ny Gunvald, utan att man tog in underbare Kristofer Hivju som en helt egen figur. Men det är klart att det var en era som tog slut. Många skrev sen att de aldrig mer skulle titta på ”Beck”, fast så blev det inte riktigt, säger Peter.

Peter Haber om relationen till Mikael Persbrandt idag

Peter har tidigare pratat om relationen med Mikael, både i jobbsammanhang och privat. När han gästade Nemo Hedéns podcast Nemo möter en vän för några år sedan berättar han om hur Mikaels tidigare missbruk påverkade inspelningarna, vilket även Aftonbladet skrivit om.

Annons

– Väldigt många perioder var alldeles underbara att jobba med Micke. Andra perioder var ganska svåra, måste jag säga, säger han och fortsätter berätta om hur missbruket utspelade sig på inspelningarna:

– Att han inte kom. Att han inte var förberedd. Och det gick rakt emot mitt temperament. Det är inte det primära minnet av mitt samarbete med Mikael. Mitt primära minne, som jag bär i mitt hjärta, är de perioder där det fungerade väldigt bra.

Idag har de forna kollegorna ingen kontakt med varandra. Peter menar att de aldrig varit nära varandra utan deras relation var endast arbetsmässig.

– Vi har egentligen aldrig haft någon relation. Jobbet räckte.

FOTO: Karin Törnblom/TT

Annons