Idol 2023 marknadsföring banner

World Aids Day Galans Peter Englund: "Förut pratades det så tyst om hiv"

17 nov, 2014 
AvAngelica Jaako Billenman
För sju år sedan satt Peter och en vän och pratade om hiv och undrade om de kunde göra något för att dra in pengar till organisationer som arbetar preventivt mot sjukdomen. Resultatet blev World Aids Day-galan.
Annons

Årets officiella låt för World Aids Day Glan är “Din Vinge”, framförd av Shirley Clamp, 41.

Hänt tog ett snack med World Aids Day Galans grundare och “Din Vinge”-låtskrivaren Peter Englund, 49, som berättar att sången egentligen handlar om hans mormor.

– Det har inget med hiv att göra, men det är ett universellt ämne att förlora någon som betyder mycket och som man tycker om. Sången utspelar sig i Älvkarleby, vid älven. Det är en dröm jag har haft om mormor att hon hämtar mig på natten och sedan flög vi runt där och tittade ner på stugorna, där jag lekte när jag var liten. Det var en jättestark dröm. Den behövdes berättas om och då blev det den där texten, säger han till Hänt.

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Peter Englund
Peter Englund i sitt hus i Älvkarleby. Foto: Malin Bondeson

För Peter var det självklart att Shirley Clamp skulle framföra låten.

– Det känns som att texten skrevs för hennes röst. Jag har gillat henne i så många år. Hon är en av Sveriges bästa tolkningssångerskor. Vissa sjunger och andra människor tolkar, jag tycker att hon gör det.

Annons

Den 1 december står Shirley på scen på Rival i Stockholm under den sjätte World Aids Day Galan.  Stiftelsen, som Peter startade 2007, samlar bland annat ihop pengar för att ge stöd till personer eller organisationer som arbetar preventivt mot hiv och aids i Sverige.

I år går pengarna till organisationen Noaks Ark.

Och förutom Shirley medverkar även Peter Jöback, 43, Timoteij, samt Peter Englund egen dragshow-grupp Diamond Dogs med. Bland andra.

DSC_4064
Shirley Clamp och Peter hos årets förmånstagare Noaks Ark. Foto: Jonas Hessman

– Jag startade galan 2007, det var så tyst om ämnet överallt. Om det skrevs om det på löpsedlarna handlade det bara om skandaler, du vet hiv-mannen och så. Jag satt med en kompis, som är hiv-smittad, och pratade, ”ska vi inte göra någonting?”. Då kom vi på att vi skulle göra någon form av underhållning med artistkompisarna för att dra in lite pengar, berättar Peter.

Annons

Det första året samlade Peter och hans vänner in 9900 kronor till välgörenhet och förra året fick man in hela 200 000 kronor.

– Och då ska man tänka på att eventet är mycket, mycket större och kostar mer än första gången, säger han.

För att läsa mer om World Aids Day Galan, besök Worldaidsdaygalan.se.

Läs mer om “Din Vinge” här och lyssna på låten:

Vinn biljetter till World Aids Day Galan!

Hänt lottar ut biljetter till World Aids Day Galan på Rival i Stockholm den 1 december. För att delta i utlottningen, fyll i dina uppgifter här nedan så drar vi fem vinnare. Senast den 21 november vill vi höra ifrån dig! Lycka till!

1:a-pris: Två guldbiljetter till ett värde av 1990 kr. Ni får en delikat middagsbuffé, exklusiv goodiebag, showbiljett, dryckesbiljett och välkomstdrink.

2:a-5:e-pris: Två silverbiljetter till ett värde av 590 kr. Silverbiljetten ger dig tillträde till den underhållande showen.

 

Annons