ExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivtExklusivt
LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1
Festis marknadsföring banner

Pernilla Wiberg kände inget för sonen när han föddes: ”Skammen”

11 dec, 2023 
Pernilla Wiberg
Stjärnorna på slottet-aktuella Pernilla Wiberg är mamma till två barn.
I en intervju med Hänt berättar hon nu om den förlossningsdepression som speglade hennes liv som nybliven mamma.
– Den här skammen, vart är den här kärleken som alla pratar om, säger hon.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kändistätt på premiären av Börje Salming – här minglar idrottstjärnorna och hollywoodskådisarnaBrand logo
Kändistätt på premiären av Börje Salming – här minglar idrottstjärnorna och hollywoodskådisarna

Pernilla Wiberg, 53, är en av våra främsta alpina skidåkare genom tiderna, med två OS-guld och fyra VM-guld. Nu tar hon sig an en helt annan utmaning då hon är en av stjärnorna i den kommande säsongen av Stjärnorna på slottet.

– Allt har varit jättekul. När jag först fick frågan var jag lite konfunderad för det är bara artister och skådisar som brukar få vara med i det här programmet så det var en ära att som första elitidrottare, före detta elitidrottare få frågan, säger Pernilla i en intervju med Hänt under programmets pressdag.

Pernilla Wibergs svåra förlossning med sonen: ”Annars hade inte Axel levt idag”

Det fanns dock en liten detalj som gjorde Pernilla något nervös och det var just tanken på att öppna upp sig totalt för svenska folket.

Annons

– Det var lite det man va nervös för då man har sett programmet innan och visste att det kommer komma fram saker som man kanske aldrig har pratat om öppet tidigare. Produktionen är så duktiga och vet hur man ställer de rätta frågorna, det ihop med den kärleken som är från de andra stjärnorna, det gör att det är okej att öppna upp sig och prata om saker som varit svåra i ens liv, säger Pernilla.

Under Pernillas dag kommer hon bland annat att prata om den tumulta förlossning hon genomgick med sin förstfödda samt förlossningsdepressionen som efterföljde.

– Som elitidrottare så har man, eller jag hade iallafall otrolig koll på min kropp. Jag ville förbereda mig minutiöst för att veta att jag var i form för varje tävling men här var en situation där jag inte visste hur jag skulle förbereda mig. Jag tror inte man kan göra det heller för alla kvinnokroppar är olika, säger Pernilla till Hänt och fortsätter:

Annons

– Jag tänkte som elitidrottare att det här är lätt som en plätt men det var det verkligen inte. Antingen var jag för stark i magmuskler eller hela kroppen och höll emot men det är bara tur att man var på ett sjukhus annars hade inte Axel levt idag, det var verkligen så dramatiskt. Det var otroligt jobbiga månader, första halvåret.

Kände inget för sonen första tiden: ” Vart är den här kärleken som alla pratar om?”

Efter förlossningen hade Pernilla svårt att känna de där känslorna hon hade hört andra mammor känna.

– Det var konstigt, man har alltid läst om himlastormande kärlek från början när man blivit mamma. Man lägger som ett rosa skimmer över att vara förstagångsföderska. Den andra sidan är nog mer vanlig än man tror, det är nog viktigt att prata om det.

Annons

– Den här skammen, vart är den här kärleken som alla pratar om. Det är ett människobarn och de är så hjälplösa, det är inte många andra däggdjur som är så hjälplösa som ett människobarn. Att man då kände att jag bara var mat för honom, tills typ vid sex månader då han började bli en liten människa, man började se ett karaktärsdrag. Det var en tuff tid.

Pernilla
Pernilla med familjen på premiär 2015. Foto: TT

Idag är Pernilla och hennes make Bödvar Bjerke föräldrar till två barn, sonen Axel, 20, och dottern Sofia, 18.

– Kärleken till min son, för det är väl viktigt att få fram det, är nu otroligt stor. Han är nu 20 år och är i USA då han har börjat spela fotboll där. Men vi ses igen till jul, säger Pernilla som tillsammans med maken och dottern bor i Monaco.

Premiären för Stjärnorna på slottet går av stapeln den 30 december på SVT.

FOTO: TT

Annons