Pernilla Wahlgren i tårar – berättar om dödshotet

Pernilla Wahlgren i tårar

I kvällens Stjärnorna på slottet talar Pernilla Wahlgren ut om det allvarliga dödshotet hon fick motta i Melodifestivalen.
– Jag har aldrig pratat om det här, berättar Pernilla Wahlgren i tårar.

Årets säsong av SVT:s populära Stjärnorna på slottet går mot sitt slut. Ikväll visas det sista avsnittet och det är ingen mindre än artisten, skådespelaren och tv-profilen Pernilla Wahlgren, 52, som står i fokus och berättar om sina med- och motgångar under sin karriär för de övriga stjärnorna, Julia Dufvenius, Dragomir Mrsic, Björn Kjellman och Måns Möller.

Under lunchen berättar Pernilla Wahlgren om när hon för andra gången skulle ställa upp i Melodifestivalen. Med en låt skriver av Lena Philipsson var Pernilla redo att ta revansch från Picadilly Circus fjärdeplats sex år tidigare. Men Pernillas andra medverkan i Melodifestivalen blev inte som hon hade tänkt sig.

Pernilla Wahlgren om dödshotet

I Stjärnorna på slottet talar Pernilla Wahlgren ut om hur hon förväntansfull och glad inför tävlingen plötsligt fick motta ett allvarligt dödshot.

– Då ringer de mig från Sveriges Radio. ”Ulf Elfving har fått ett brev upp till Efter tre, med ett hot som är riktat direkt till dig”.

Pernilla Wahlgren blir märkbart berörd. Innan hon brister ut i tårar förklarar hon att hon aldrig tidigare berättat detta.

– Åh gud, jag har aldrig pratat om det här.

Känslosamt berättar Pernilla vidare om den obehagliga händelsen.

– Då fick jag se det här brevet. Jag vet inte varför de har skickat de till Ulf Elfving, men de var väl för att dom ville ”få ut det”. Och när jag fick se det och läsa det så kände jag att det här vill jag inte att det ska komma ut.

Pernilla berättar att brevet var underskrivet av en rasistisk organisation, som hotade henne till livet ifall hon skulle ställa sig på scenen under Melodifestivalen.

– Jag tror att jag blev så illa berörd av det här hotet så att jag verkligen kände att det här var ingenting som jag ville prata om – och jag har inte pratat om det heller. Jag rev det där brevet i bitar och slängde det och sen ville jag inte tänka på det mer efteråt. Självklart påverkade det mig jättemycket, berättar Pernilla Wahlgren.

Var ensam efter hotet

Pernilla Wahlgren fullföljde sin medverkan i Melodifestivalen – men hotet tog ifrån all glädje från tävlingen.

– Jag var jättenervös och när jag ser tillbaka på det så hittar jag ingen glädje. Det finns ingenting att jag tyckte det var kul att göra det.

Trots det allvarliga dödshotet berättar Pernilla att hon inte hade någon som fanns vid hennes sida – och att hennes medverkan inte slutade på en topplacering som hon till en början hoppats på.

– Jag minns inte ens att jag hade någon med mig som backade upp mig. Jag sminkade mig själv, jag såg för jävlig ut, säger Pernilla och fortsätter:

– Jag gick inte ens vidare bland de här fem-sex bästa.

Pernilla Wahlgrens historia berör samtliga runt bordet. I efterhand berättar Måns Möller för kameran att han märkte att händelsen tagit hårt på Pernilla, och att han hade önskat att det hade funnits någon vid hennes sida.

– Man märker att när hon pratar att det här tog hårt liksom, säger Måns och fortsätter:

– Det ska inte behöva vara så, du ska inte behöva vara själv där och må så dåligt. Och sen gå in och prestera med det här psykiska – det är klart att det går åt pipan tillslut. Man önskar att hon hade fler runt sig som var där liksom och sa ”behöver du inte hjälp?”. För hon kommer aldrig be om det själv.

Stjärnorna på slottet visas lördagar kl. 20.00 på SVT1. 

FOTO: SVT