LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Peo Thyrén berättar i lång intervju: "Min son kände inte igen mig"

10 jul, 2016 
AvLotta Gray
Peo Thyrén var borta väldigt mycket från sin familj. Nu berättar han allt om de vilda åren med Noice.
Annons

Hänts reporter Lotta Gray ska möta Peo Thyrén, 53, för en lång intervju. Taxin tar sig ut mot Hammarby. Passerar förskolebarn på utflykt och tanter med hundar i för långa koppel. Den stannar utan för företaget 2E Group. Jag tar mig upp till sjunde våningen. Peo har varit medlem i “Noice“, en av Sveriges största popgrupper i början av 80-talet.

Han presenterar mig för alla och vi brister båda ut i skratt när vi senare förstår att alla trott att jag var hans fru som också heter Lotta.

– Jag är uppväxt på Värmdö, Gustavsberg med en sex år äldre syster. Jag gick i grundskolan därute och sedan pendlade jag till Frans Schartaus gymnasium.

Marcus Öhrn, Peo Thyrén, Andy Ravel och Robert Klasén på Sommarkrysset, Gröna Lund. 2008 med Noice.

Musikintresset väcktes tidigt då Peo botaniserade i syrrans skivsamling där det fanns David Bowie, Alice Cooper och Lou Reed.

Annons

– Det var lite så med oss som hade äldre syskon, vi lyssnade till deras musik. Sedan bor det rätt mycket finnar ute i Gustavsberg och där fanns en finsk grupp vid namn Hurriganes som ganska många lyssnade på.

Peo började spela i punk/rockbandet Noice när han var runt tolv, först i någons pojkrum. Första offentliga spelningen var när gruppen vann en talangtävling på Gröna Lund.

– Det var en cover på låten “Cadillac” och jag var så nervös att jag skakade i hela kroppen, armar och ben var som asplöv.

Peo Thyrén med familj på biopremiär.

De repade konstant efter skoldagarnas slut. Efter att ha vunnit en större talangtävling fick de skivkontrakt och åkte till Mallorca och spelade på Club 33. Det var dock efter sin medverkan i tv-programmet Måndagsklubben med låten “En kväll i T-banan” som de blev berömda över en natt.

Peo Thyrén med kompisarna Christer Sandelin och Per Gessle.

Samtidigt seglade “Gyllene Tider” upp och under några år dominerade banden den svenska musikscenen. Noice spelade på otaliga ställen genom åren och trots att det fanns en del drogproblem med i bilden trivdes Peo.

Annons

– Droger har aldrig lockat mig, musiken har alltid varit viktigast, berättar han.

När gruppen upphörde 1983 bildade han tillsammans med Kee Marcello, 56, “Easy Action” för att slå internationellt. De fick skivkontrakt med Warner, höll på några år men sedan började Peo jobba på skivbolag ett tag för att sedan började giga med Sha-Boom.

– Sedan dog hela den där eran ut, grungen kom i dess ställe och pudelrocken blev det töntigaste som fanns.

Hustrun Lotta, 45, träffade han under en spelning i Småland. Hon stod i publiken och han visste direkt att det var Hon med stort H.

– Jag sa tydligen till någon i bandet att det var henne jag skulle gifta mig med.

Självaste Carola gratulerade Peo Thyrén och Lotta när de gifte sig.

Nu, 26 år senare, är de fortfarande äkta makar och har barnen Ted, 25, Magdalena, 24, Zacharias, 21 och Lukas, 9.

Annons

– Det är klart det är ett stort glapp till minstingen och många tror att jag har Lukas med en ny, yngre tjej.

Peo tycker att det är svårt att förena familjelivet med turnélivet och har varit hemma med barnen under några år.

– Jag tycker personligen att det är roligare när de är äldre.

1989 såg gruppen ut som sådan. Hasse Carlsson, Peo Thyrén, Fredrick von Gerber och Freddie Hansson.

Noice hade en återförening 1995 och gjorde hundra spelningar, på kuppen missade Peo Zacharias födsel då han var på julturné.

– Och sedan var jag hemma så sällan när han var liten att han grät när jag kom, han kände inte igen mig.

Musikerns brokiga bana fortsatte som fastighetsmäklare, han spelade i bandet “Big” som deltog i Melodifestivalen två gånger, jobbade med press på TV3, minglade med Donald Trump, 69, fortsatte att jobba på Stim tolv år och hamnade till slut på 2E Group som är en av de största aktörerna inom nöjesindustrin i Sverige med bland annat Golden Hits, Intiman, Wallmans, Ladies Night, Hamburger Börs och Oscarsteatern som varumärken.

Hänts Lotta Gray mötte Peo Thyrén.

– Visst är vi ute och spelar lite Noice-låtar ibland, nu senast i Motala den 4 juni, berättar han, tackar för intervjun och försvinner ut i korridoren.

Jag kan inte låta bli att undra vilka smaskiga detaljer han undanhållit mig.

Fakta:
Namn: Peo Thyrén.
Livsmotto: Jag vill aldrig gå och gräma mig över att jag tackade nej till att göra någon grej som skulle kunna bli riktigt grym utan att ens ha försökt. Jag vill mycket hellre testa och misslyckas än att inte ens ha provat.
Familj: Frun Lotta, barnen Ted, Magdalena, Zacharias och Lukas.
Om mötet: Jag, som lyssnat mycket på Noice får en helt annan bild av den unga basist jag minns.

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons