Peg Parneviks starka ord efter mordhoten: ”Gråter jättemycket”

Peg Parnevik talar ut om hur mycket de hemska haten och hoten mot henne på sociala medier påverkar henne i Trolljägarna

Peg Parnevik berättar om det hemska näthatets påverkan på henne, i ett nytt avsnitt av TV3:s Trolljägarna.

Artisten och tv-profilen Peg Parnevik, 23, blev uppmärksammad av svenska folket när familjens realityserie Parneviks drog igång 2015. Hon är en flitig användare av sociala medier och låter sina följare följa med i både hennes vardag och karriär. Men med ökat kändisskap började hot och hat dyka upp mer och mer i hennes sociala medier-kanaler.

I TV3:s samhällsprogram Trolljägarna, berättar Peg om att desto mer känd hon blivit, desto mer hat har hon varit tvungen att utstå. Tv-profilen berättar om de uttalade mordhot hon ständigt får mot sig själv och sin familj.

– Det är mest på sociala medier. I början var det mer, ”du ser ut såhär” eller ”du är dålig på att sjunga”, saker man kan vifta bort lite, säger Peg till Trolljägarnas programledare Robert Aschberg, 66.

ANNONS: Vinterblek? Få snygg solkysst färg hemma med lättapplicerad brun utan sol. Fynda den här!

Peg säger dock att det på senaste tiden blivit mycket grövre och det har blivit mer hot än bara taskiga kommentarer och meddelanden. Trollen hotar bland annat med våldtäkt, de skriver om att de vill att tv-profilen ska dö, bli steril och hotar även att skjuta hennes familjemedlemmar.

– De beskriver väldigt tydligt de hoten och skriver både på min sida på min Instagram, men skickar också privata meddelanden till mig. Det blir på en helt annan nivå, det blir så himla personligt, säger Peg.

Peg berättar att hon under vissa perioder har fått tusentals hot- och hatmeddelanden. Det visar sig att majoriteten av nättrollen som skriver är barn och minderåriga. Det kan handla om både killar och tjejer i 11-årsåldern.

– Oftast så är det tjejer som skriver hora eller du är så jävla äcklig, berättar Peg.

Robert säger att många förmodligen inte förstår att det som de håller på med faktiskt är kriminella handlingar.

”Att folk vill mörda mig ingår inte i mitt jobb”

Peg förklarar hur hon upplever hoten. Hon menar att i början är det nästan som att hon kan skratta åt det, för att det känns så himla overkligt det folk skriver.

– Så i början är det oftast chock, men efter ett tag blir det såhär, ”tänk om det är på riktigt? Kan de hitta mig? Vet de var jag bor? Vet de hur de får tag på mig?” och ”kommer det att hända?”, säger tv-profilen.

Peg fortsätter att berätta att hon sätter på sig som en mask och försöker intala sig själv att det är lugnt, men att näthatet självklart påverkar henne otroligt mycket.

– Det är vissa kommentarer som jag får dagligen, som gör att jag sjunker djupt in i ångest och panikattacker och allt möjligt. Man kan inte behandla andra människor på det sättet, det går inte. Det är oacceptabelt, säger Peg.

23-åringen berättar också att hatet och hoten gör att hon till och med tvivlar på om hon vill fortsätta vara en offentlig person.

– Jag gråter jättemycket, jag tvivlar på mig själv, jag tvivlar på om jag ens vill vara offentlig. De brukar säga: ”Men du visste ju vad som skulle hända när du blev känd, you signed up for this. Det är en del av ditt jobb” Men att folk vill mörda mig och våldta mig, nej alltså det ingår fan inte i mitt jobb, säger Peg.

Peg tror att många kanske uppfattar henne som en kaxig och stenhård tjej som är obrydd och struntar i allt. Men hon understryker att näthatet verkligen påverkar henne, att hon blir rädd och känner sig nere.

–  Jag har vissa kommentarer som kommer sitt i mitt huvud för alltid, säger Peg.

Trolljägarna sänds på måndagar kl 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

LÄS MER: Peg Parneviks ärliga ord får fansen att reagera: ”Helt sjukt”

LÄS MER: Parneviks avslöjar relationen med prinsessan Madeleine och Chris

FOTO: TV3