LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Parterapi och varannan vecka-liv – här är allt om Bonusfamiljen-skådisarna

18 feb, 2019 
Hans & Anna Shimoda
bonusfamiljen – allt du vill veta om skådisarna
✔︎ Pendlade mellan sin egen terapi och parterapin i serien
✔︎ Sörjer Lill-Babs
✔︎ Blev allvarligt sjuk
Den kända dramaserien Bonusfamiljen är nu tillbaka med en tredje säsong. Mer bråk och beskyllningar för familjerna, men hur har skådespelarna det privat?
Annons

Bonusfamiljen är den folkkära dramaserien som är skapad av Felix Herngren, 52, Moa Herngren, 50, Clara Herngren, 45, och Calle Marthin, 48. 2017 vann serien Kristallen för årets TV-drama. Nu går säsong tre av Bonusfamiljen på SVT1 där det är mer bråk än någonsin men hur har skådespelarna det privat?

Det är hela 25 år sedan som Erik ”Jerka” Johansson, 39, gjorde sin debut i tv-serien Bert med rollen Benny. Året därpå var han statist i Bert – den siste oskulden.

Och det gav mersmak. Efter avslutade studier på Teaterhögskolan i Malmö har han medverkat i produktioner som Oskyldigt dömd, Beck – i stormens öga, Maria Wern, Sune i Grekland och Den fjärde mannen.

Pendlade mellan parterapi och filminspelning

Men det känns trots allt som det stora genombrottet ändå kom med just Bonusfamiljen där han gör rollen som ordentlige läraren Patrik som är gift med Lisa.

Inspelningarna av den andra säsongen var tuff för Erik som själv gick igenom en separation.

Annons

– Vissa dagar åkte jag mellan min egen parterapi och filminspelningens parterapi och ibland var det lite förvirrande och svårt att skilja på vad som var vad. Det är absolut den roll som legat närmast mig själv och mitt eget liv hittills. Jag tror inte jag hade kunnat göra den här rollen tidigare, nu låg det rätt i tiden för mig att göra den här rollen och det hade nog inte blivit lika bra om jag inte varit i samma livssituation, har han sagt i Café.

Privat lever Erik varannan vecka-liv med de två barn han har med sin exfru.

Erik ”Jerka” Johansson ler.
Erik ”Jerka” Johansson. FOTO: IBL

Frank Dorsin, 12, spelar Eddie, son till Fredrik Hallgrens och Vera Vitalis karaktärer. Han övertygar som drygt och jobbigt skilsmässobarn, och talangmässigt har han att brås på. Pappa heter Henrik Dorsin, känd från Grotesco och som älskade figuren Ove i Solsidan.

Annons

Frank halkade in i Bonusfamiljen tack vare just Solsidan-skaparen Felix Herngren.

– Felix frågade min pappa om jag ville vara med i Felix serie. Jag bara: sure. Så gick jag och provfilmade och fick rollen och sen dess har jag tyckt att det varit jätteroligt. Det är bland det roligaste jag har gjort, har Frank sagt i Aftonbladet.

Frank har även spelat i barn- och ungdomsfilmen Lasse-Majas detektivbyrå: Det första mysteriet.

Då är den stora frågan, är han lik sin rollfigur Eddie?

– Lite bara. Jag är inte som Eddie, men jag kan känna igen mig lite. Jag ser lite Frank i honom.

Frank Dorsin har rutig skjorta på sig
Frank Dorsin. FOTO: IBL

Petra Mede, 48, spelar sylvassa arkitekten Katja som tidigare var gift med Patrik. Men Petra anser inte sig ha några likheter med sin karaktär.

Annons

– Jag tycker att hon delvis är en sorglig figur, för att hon har så långt till sina känslor. Hon spelar ju kall utåt sett i alla fall, men jag tror att hon egentligen är ganska olycklig, så framförallt mer olycklig än kall, men absolut, sättet hon beter sig på är ju kallt. Så är det, sa Petra i Expressen förra året.

Egentligen hade Petra inga planer på att ge sig in i tv- och komikerbranschen. Som ung utbildade hon sig till balettdansare på Balettakademien men som 20-åring skadade hon ryggen och tvingades sluta. Skadorna var så pass svåra att hon var långtidssjukskriven under ett decennium.

Efter det studerade Petra till stockholmsguide innan hon slog igenom som komiker efter en amatörtävling 2005. Sedan dess har hon medverkat i program som Parlamentet, Cirkus Möller och Hjälp!.

Men sedan gick hon över till att programleda svulstiga produktioner som Guldbaggen, Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, något hon fick äran att göra både 2013 och 2016.

Privat lever Petra med dottern Adeline, 6, som hon har med läkaren Mattias Günther.

Petra Mede med uppsatt hår
Petra Mede. FOTO: IBL

Saknaden av Lill-Babs är stor

Marianne Mörck, 69, spelar Birgitta som är mamma till Martin som tidigare var gift med Lisa. I slutet av säsong två gifte sig Birgitta med Gugge som gestaltades av salig Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Annons

– Vi hade en tantkärlek. Lill-Babs var så underbar. Man kunde inte annat än att älska henne. Men hon var inte klok, hon skulle passa upp mig och hämta kaffe och ostmacka och serva kameramän och dela ut jättestora gottepåsar som hon hade med sig. Man ville bara krama henne. Saknaden efter Barbro är så levande. Sinnet har inte tagit in att hon är borta. Hon kunde liksom aldrig gå ur tiden, det känns som om hon är kvar här någonstans. Många känner likadant. Hon ringer säkert på torsdag, tänker man, sa Marianne till Aftonbladet förra året.

Men mångfacetterade Marianne har förstås gjort oerhört mycket mer än Bonusfamiljen. Hon är inte bara skådespelerska utan också sångerska och regissör.

Hon slog igenom redan på 70-talet och har spelat i en rad musikaler och teateruppsättningar som Carmen, My Fair Lady, Cabaret och Sound of Music.

Marianne har också medverkat i en rad långfilmer som Hjälten, Vackert väder samt ett flertal Wallander-filmer.

Marianne Mörck med keps
Marianne Mörck. FOTO: IBL

Fredrik Hallgren, 45, är vad man kallar en ”late bloomer”. Han gick Calle Flygares teaterskola redan 96-98, men slog inte igenom förrän han fick rollen som karaktären Martin i Felix Herngrens hyllade tv-serie Bonusfamiljen.

Annons

Efter det rämnade dammluckorna och plötsligt ville ”alla” ha en bit av Fredrik Hallgren-kakan. Den begåvade skådespelaren med den erkänt fenomenala komiska tajmingen. Men branschsuget efter Fredrik fick konsekvensen att han erbjöds rollen som Sunes pappa i nya biofilmen Sune vs Sune OCH rollen som pappa Trond i årets julkalender Storm på Lugna gatan. När det upptäcktes innan inspelningarna av julkalendern drog igång fick han inte den utlovade rollen.

– Jag har inget jobb nu. Jag skulle ha filmat julkalendern, men så hörde de att jag gjorde Sunefilmen, då tyckte de att det är för likt. Så jag fick kicken. Jag tyckte de skötte det jävligt fult, förklarade han i podcasten Nemo möter en vän.

Fredrik var Kristallen-nominerad 2018 för sin roll i Bonusfamiljen.

Fredrik Hallgren i en lila t-shirt
Fredrik Hallgren. FOTO: IBL

Vera Vitali, 37, har medverkat i en rad filmer och tv-serier såsom Arne Dahl, Monica Z och Ingen utan skuld.

Annons

I Bonusfamiljen gör hon rollen som Lisa som är gift med Patrik. De är båda nyseparerade från sina respektive ex Martin och Katja och har totalt tre barn från tidigare relationer – samt en gemensam dotter.

Vera är själv skilsmässobarn, men har däremot aldrig levt i en bonusfamilj på det sättet.

– Jag var 20 och hade flyttat hemifrån när jag fick en bonuspappa och bonussyskon jag sedan dess har haft. Det säger väl något om den tid jag växte upp i. Personligen känner jag ingen som har gifta föräldrar.

Men tittarna tycker uppenbarligen Vera agerar mer än väl när det kommer till att spela nyskild med allt vad det innebär.

– Någon kom fram och sa ”Du har hjälpt mig genom en skilsmässa”. Men någon sa också: ”Jag klarar inte av att se det där, det ligger för nära”, har hon sagt i Aftonbladet.

Vera Vitali bär en kul skjorta
Vera Vitali. FOTO: IBL

Blev allvarligt sjuk

Johan Ulveson, 64, spelar terapeuten Jan i Bonusfamiljen och har ett gediget skådis-CV. Johan började sin bana på teaterscenen, men blev senare etablerad som komiker och har gjort minnesvärda roller och insatser ibland annat Parlamentet och humorserien c/o Segemyhr.

Annons

Johan har även tidigare jobbat med Felix Herngren, då i Solsidan och även då som terapeut. Felix måste tycka att Johan har en naturbegåvning när det kommer till att gestalta sådana.

2013 blev Johan allvarligt sjuk i TBE efter ett fästingbett.

– Till slut blev jag förvirrad och kände inte igen barnen, förklarar han.

Idag är han frisk och syns naturligtvis i säsong tre.

Johan Ulveson med svarta glasögon
Johan Ulveson. FOTO: IBL

Ann Petréns, 64, rollfigur Ylva är gift med Johan Ulvesons Jan och de är båda terapeuter som försöker bena ut Lisas och Patriks relation.

– Att Bonusfamiljen har nått en sådan stor publik tror jag beror på att serien speglar flera generationer. Jag lever själv sedan många år i en bonusfamilj och har kunnat känna igen vissa saker, som det där pusslandet med scheman och barn som åker mellan olika familjekonstellationer. Att det skulle bli så i livet var inget man hade drömt om, även om det naturligtvis även finns vissa vinster med att vara en del av en bonusfamilj, har Ann sagt i Året Runt.

Ann har jobbat intensivt sedan mitten av 80-talet, men fick sitt folkliga genombrott när hon gestaltade karaktären Gunilla i Masjävlar.

Privat är hon sedan 2002 gift med musikern Bengt Berger.

Ann Petréns i kort page och glasögon
Ann Petréns. FOTO: IBL
Annons