LÄS MER:Pernilla WahlgrenGift vid första ögonkastetSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Över 400 svenska skådespelare i gemensamt uppror: ”Kommer inte längre vara tysta”

08 nov, 2017 
AvJoakim Almén
I ett gemensamt uppror som Svenska Dagbladet publicerat berättar 456 svenska skådespelare om hur de utsatts för övergrepp och trakasserier i branschen. Nu ska de ställa de ansvariga till svars.
Annons

I efterdyningarna av #MeToo fortsätter berättelser kring sexuella trakasserier och övergrepp att föras fram till ljuset. Hittills har många av de berättelser som fått medial spridning kommit om handla om personer verksamma inom media, såsom de uppmärksammade skandalerna kring tv-profilerna Martin Timell och Lasse Kronér.

Men nu kommer nya vittnesmål från den svenska film- och teaterbranschen. Det är Svenska Dagbladet som publicerar hela 456 svenska skådespelares gemensamma uppror och berättelser om övergrepp och trakasserier de utsatts för inom branschen. Bland de som undertecknat upproret finns namn som Marie Göranzon, Eva Röse, Mia SkäringerSissela Benn, Helena Bergström, Bahar ParsFelice Jankell och Molly Nutley.

Berättelserna som publicerats i SvD är anonyma både vad det gäller förövare och offer. En av de detaljerade berättelserna handlar om en våldtäkt en av skådespelarna utsatts för.

Annons

”Jag blev våldtagen av en skådespelarkollega. När jag berättade om övergreppet för en regissör jag jobbat med svarade han skämtsamt att ’nu blir jag orolig för att du ska anmäla mig för sexuella trakasserier’, han syftade på den gången han försökte kyssa mig då jag var hans regiassistent. Han blev senare teaterchef och anställde också våldtäktsmannen som skådespelare med förklaringen att det är hans vän. (Våldtäkten är polisanmäld, men utredningen nerlagd).”

I slutet av upproret skriver de gemensamt att de ”inte längre kommer att vara tysta”, de skriver också att regissörer, producenter, produktionsbolag, teaterchefer och politiker har misslyckats i sitt ansvar att se till att ingen blir sexuellt utnyttjad på arbetsplatsen.

De kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld, och de skriver att kommer att ställa de ansvariga till svars. De avslutar med att skriva att de inte kommer att kommentera innehållet i artikeln vidare.

”456 kvinnliga skådespelare står bakom uppropet. Vi pratar med en röst och kommer inte kommentera innehållet i artikeln vidare. Ett nej är ett nej – respektera det!”, skriver skådespelarna.

 

Foto: IBL

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons