Över 30 år på TV4 – nu lämnar Bingolotto tv-rutan: ”En yngre målgrupp”
Nu lämnar det folkkära programmet tv-rutan.
”Glöm nummerdragning. I sommar gör Bingolotto något ingen såg komma”, skriver Folkspel i ett pressmeddelande.
Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!
I början av 1990-talet grundade den före detta OS-handbollsdomaren och programledaren Leif ”Loket” Olsson Bingolotto tillsammans med Gert Eklund efter att ha hittat formatet under en studieresa till Danmark.
– Vi var och tittade på hur de gjorde i Ålborg. På färjan hem sa vi att ”fan, det kanske kan gå”. I början körde vi lokalt i Göteborg och det gick jättebra så vi tänkte att ”fan, man kanske kan köra i hela Sverige”, säger den nu avlidna Leif ”Loket” Olsson till Aftonbladet i en intervju när programmet firade 30 år på TV4.
Resten är som sagt historia.
I dag leds programmet av folkkära artisten Lotta Engberg, 62, och komikern Daniel Norberg, 35.
Men sommarfesten var inte det enda programmet hade i kikaren för sommaren, nu står man för ett nytt oväntat drag:
Bingolotto ska nämligen lämna tv-rutan för några dagar.
Bingolotto lämnar TV4 – inga fler nummerdragningar
I ett pressmeddelande förklarar Folkspel, som står bakom Bingolotto, att programmet intar festivalen Way Out West under den andra helgen i augusti.
”I tre dagar kommer festivalbesökarna kunna spela Festivalbingo – en helt ny version av spelet där du vinner genom att leva ditt bästa festivalliv”, står det i pressmeddelandet.
I stället för nummerdragningar får du bingo genom att till exempel stöta på ditt ex, testa en ny maträtt eller... säger festivalers populäraste replik: ”den första är så jävla god”.
Bingolotto om att lämna tv-rutan – vill locka en yngre målgrupp
Programmet, som i decennier varit synonymt med mysiga soffkvällar och mor- och farföräldrar, flyttar nu alltså utomhus – för att hitta nya sätt att nå dagens publik.
I en intervju med Ulf Jörnvik, som är PR-ansvarig på Folkspel, berättar han mer om festivalplanerna för Hänt.
– Nej, det är väl ett sätt för oss att attrahera en yngre målgrupp. Vi är ju med på lite olika aktiviteter då och då. Vi försöker vara ute i föreningslivet, även om det här är något annat då, säger Ulf Jörnvik.
– Vi har ju väldigt många trogna, lite äldre spelare och i sista hand handlar det ju om att skapa ekonomiska förutsättningar för föreningslivet, med tanke på att vi betalar ut allt överskott från de lotter vi säljer.
Men hur känns det att lämna tv-rutan för nya sammanhang? Läskigt?
– Nej, det är lite spännande och se vad vi får för reaktioner så klart. Det känns ju någonstans som att Bingolotto håller på att bli lite kult och förhoppningsvis sprider det sig till den yngre generationen.
Är satsningar som den på Way out West något man behöver göra för att överleva?
– Nej, det skulle jag inte säga. Vi sålde fem miljoner lotter till uppesittaren så det vill jag inte påstå. Men det är klart att vi vill synas i positiva sammanhang och Bingolotto är ju väldigt förknippat med Göteborg, precis som Way Out West är.
FOTO: TT, Pressbild Folkspel