LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

Östermalmsladyn Tone utsatt för inbrott: "Min dotter mötte honom mitt i natten"

12 aug, 2015 
AvMagdalena Divina Khodr
Mitt i natten väcks Tone av dotterns skrik. En främmande man har tagit sig in i deras lyxvåning under tiden som familjen sover. När mannen grips av polis påträffas han med över 100 nycklar till olika lägenheter på Strandvägen. "Jag känner jag mig otrygg", berättar Tone om händelsen exklusivt till tidningen Hänt i Veckan.
Annons

Efter lördagens uppmärksammade tv-inslag i morgonnyheterna med Hasse Aro, 57, på TV4 berättade östermalmsladyn Tone Bernadotte Oppenstam, 46, om hur hon hanterat vardagen efter tvisten med skatteverket som drog igång för fem år sen. Ärendet har behandlades av två olika myndigheter och därför fått två olika bedömningar, vilket har skapat katastrofala efterföljder för Tones verksamhet.

Trots att hon i dag väntar på prövningstillstånd från både högsta domstolen och högsta förvaltningsdomstolen och nu därför kan bli helt frikänd från tidigare domar, har rättsövergreppet som hon blivit utsatt för satt djupa spår, även på privatlivet. Fast besluten om att bevisa sin oskuld har hon anlitat jurister med expertis inom just skatteärenden. Vardagen som entreprenör och ensamstående mamma har varit tuff för “Ladies på Östermalm”-profilen.

Tone-Oppenstam
I över fem år har Östermalsladyn Tone levt i terror med skattemyndigheten efter sig. Förtroendet för rättssäkerheten är som bortblåst. Foto: Marie-Therse Karlberg .

Utöver de vanliga åtaganden kämpar hon dagligen med en ny skatteprocessen som nu inletts. Målet är att domen som nu är överklagad till högsta domstolen i Sverige, Europakommissionen, Europa- samt Eftadomstolen för brott mot EU-lagen helt frikänner Tone. Men strävan efter rättvisa har satt djupa spår.

Annons

– Jag har förlorat en del av min fritid, säger hon i programmet, varpå hon blir hyllad av Hasse Aro för sin vilja och ork att fortsätta kämpa.

Men knappt två dagar efter inslaget kom företroendet för den svenska rättsmaskinen att åter igen spöka. Mitt i natten väcks Tone av ett inbrott då larmet i den lyxiga paradvåningen går. Det är äldsta dottern April, 15, som först konfronterar den smygande mannen som tagit sig in under natten. Han förklarar sin närvaro med att han har egna nycklar. Sen försvinner han snabbt därifrån. Efter sig lämnar han en skärrad familj.

tonebarn
Två dygn efter att Tone berättat om det rättsövergrepp hon blivit föremål för utsätts hon och döttrarna April och November för ett obehagligt inbrott mitt i natten under tiden som de  sover. Foto: Privat.

– Tycker synd om min dotter som fick möta honom mitt i natten, säger Tone till Hänt i Veckan om upplevelsen.

 Även om den yngsta dottern, November, 6, sov tillsammans med mamma Tone den natten, blev hon skräckslagen. Tjugo minuter efter att den främmande mannen olovligen tagit sig in i lägenheten, får polisen som befinner sig hemma hos Tone, besked om att tjuven befinner sig hos grannen.

Annons

När mannen grips påträffas han med över 100 nycklar till olika lägenheter. Genom videoövervakning lyckades polisen kartlägga mannens metoder. Genom att skruva loss de boendes postfack har tjuven lyckats ta nycklarna, kopiera dem och sedan lämna tillbaka nyckeln utan att bli påkommen. Under en längre period ska han ha tagit sig in med egen nyckel och stulit kontanter av de boende. Det förklarar varför larmet hemma hos Tone gick en vecka tidigare då hon befann sig utomlands.

– Han har bara tagit lite kontanter åt gången så att det inte ska märkas att det fattas pengar i plånböckerna. Enligt polisen har han gjort det i över 20 år.

Trots att han redan är känd hos polisen sedan tidigare har gripandena inte lett till några allvarliga konsekvenser, vilket har inneburit att stölderna kunnat fortsätta.

– Han är 65 år gammal och spelar en förvirrad gammal gubbe när han blir påkommen och i rätten så tror man inte riktig att han är en tjuv.

Annons

Men trots att Tone nu bytt lås och har nya nycklar till våningen känner hon sig inte alls säker. Ny information från polisen har nått henne om att mannen nu är på fri fot.

– Jag känner jag mig otrygg och lite paranoid över att han ska få tag i nycklarna till mitt nya lås, säger hon.

Läs även:

Få vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy..
Annons