ExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtraExtra
LÄS MER:Pernilla WahlgrenSå bor kändisarnaExklusivt på HäntAllsång på SkansenSommar i P1

OS-svensken hittad död – filmade sista minuterna

07 sep, 2023 
Micael Lundmark är död.
Snowboardåkare Micael Lundmark skulle filma sig själv när han gjorde framåtvolter från Västerbron – men han kom aldrig upp till ytan igen.
Nu har 36-åringen hittats död i Riddarfjärden.
– Vi förstod att det var han. Det var jobbigt och chockartat, säger systern Evelina till Expressen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bianca Salming: ”Den jobbigaste tiden i mitt liv”Brand logo
Bianca Salming: ”Den jobbigaste tiden i mitt liv”

Kvällen den 16 juni hade den 36-åriga OS-snowboardåkaren Micael Lundmark stött på några vänner och de började prata om att gå och bada. De bestämde sig för att hoppa ner i vattnet från Västerbron och gick dit tillsammans runt midnatt.

Micael hade ställt upp sin mobil mot en kant för att filma när han voltade ner från bron i vattnet.

Vännerna såg på när han kastade sig ut från runt 20 meters höjd och gjorde en framåtvolt i luften. Men 36-åringen kom aldrig upp till ytan.

– Man fattade redan då att det hade gått åt helvete. Antingen kommer man upp direkt eller så kommer man inte upp alls, säger kompisen Oscar till Expressen.

Västerbron.

”Det lät som en knall”

Vännerna ringde direkt till 112 och började ropa efter Micael. Efter några minuter anlände polis och räddningstjänst och började söka efter honom, men utan resultat.

Annons

– Det blev en jäkla smäll när han landade. Det lät som en knall. Vad jag såg var det ingen klockren landning, det var för mörkt, säger Oscar till tidningen.

Över två månader senare, den 27 augusti, hittades 36-åringens kropp i vattnet vid södra Riddarholmshamnen av en förbipasserande.

– Vi förstod att det var han. Det var jobbigt och chockartat. Även om vi hade försökt förbereda oss på det blir det så definitivt på ett sätt. Det var fruktansvärt, säger den fyra år äldre systern Evelina.

Familjen har fått veta att filmen med Micaels sista sekunder i levet finns på hans telefon som är låst. Men systern Evelina berättar att hon ”inte vill se filmen”, hon tycker att det hade varit för hemskt.

Micael Lundmark

Tävlade i OS som 20-åring

Redan i ung ålder slog Micael Lundmark igenom som snowboardåkare och endast 20 år gammal var en med i den svenska truppen till OS i Turin 2006.

Dessvärre skadade han sig under uppvärmningen när han föll, vilket satte stopp för Micael chanser. Trots detta slutade han på en 27:e plats i halfpipen och lyckades bli bästa svensk på herrsidan.

FOTO: Krister Halvars/Pontus Lundahl / TT

Annons